Je LOSOS naozaj taký výnimočný?

Ing. Vladimíra Mihálová | 28. august 2017
Je LOSOS naozaj taký výnimočný?

Lososa s jeho pekne doružova sfarbeným jemným mäsom považujeme za ušľachtilú rybu. Prečo je však spomedzi všetkých rýb tak vyzdvihovaný? Je naozaj taký výnimočný?

Za typické oranžové až ružové sfarbenie a výnimočnú chuť mäsa vďačí losos svojej potrave. Tento ľahko stráviteľný salmonid (z lat. Salmonidae - lososovité) sa živí malými ráčikmi, ktoré obsahujú intenzívne červené farbivo. Losos je však neobyčajný nielen svojím sfarbením a chuťou.

Čítajte tiež: Morské verzus sladkovodné ryby. Ktoré uprednostníte?

V čom spočíva výnimočnosť lososa?

Ryby, všeobecne, patria medzi najzdravšie potraviny, a to vďaka ich vysokému podielu bielkovín, vitamínov a ďalších dôležitých živín.

Ako súčasť zdravej výživy sa odporúča konzumovať ich minimálne dvakrát za týždeň. Losos patrí k najtučnejším rybám, a napriek tomu sa radí k najzdravším potravinám.

Ako je to možné? Jeho tuky z veľkej časti pozostávajú zo zdravých nenasýtených omega-3 mastných kyselín (MK), čo je z hľadiska výživy hodnotené mimoriadne pozitívne. Ide o esenciálne mastné kyseliny, ktoré v organizme potláčajú zápalové procesy a považujú sa za ochranné faktory proti srdcovo-cievnym ochoreniam a tiež proti rakovine.

Mohlo by vás zaujímať: Rybie mäso - to najcennejšie pre zdravie!

Pojem esenciálne vo výžive znamená, že je nevyhnutné prijímať danú živinu (či už ide o mastnú kyselinu v tuku, aminokyselinu v bielkovinách, vitamín) z potravy. Náš organizmus, žiaľ, nie je schopný vyprodukovať si esenciálne látky sám, v rámci svojho metabolizmu.

A tak je odkázaný na ich príjem v strave. Omega-3 MK napomáhajú udržiavať v rovnováhe hodnoty tuku v krvi (vrátane cholesterolu), čím sa znižuje riziko kôrnatenia tepien.

Tak možno cielene predchádzať ďalším prípadným následkom: vysoký krvný tlak, krvácanie do mozgu a infarkt myokardu. Lepšie prekrvenie mozgu výrazne zlepšuje aj príznaky u pacientov s migrénou.

Čítajte tiež: Ako pripraviť rybu správne podľa zákona kuchyne?

Prečo by sme mali jesť lososa?

Okrem významného podielu omega-3 MK disponuje losos veľkým počtom vitamínov rozpustných v tukoch. Mimoriadne dôležité sú najmä vitamín A, D a vitamín E, ktorý chráni bunky i citlivé mastné kyseliny pred oxidáciou.

Vďaka tomu voľné radikály strácajú účinnosť ešte skôr, než poškodia bunky v tele a následne vyvolajú rakovinu, ochorenia srdca alebo krvného obehu. Pri vitamínoch rozpustných vo vode musíme vyzdvihnúť predovšetkým zástupcov skupiny B.

Zvyčajne ich máme nedostatok a losos ich obsahuje celý rad. Vďačíme im za to, že aktivujú v tele látkovú premenu. Energiu prijímanú z potravín tak môžeme využiť a premeniť na stavebné prvky vlastné telu.

Bude váa zaujmať: Veľká TUKOVÁ záhada: Omega-3 vs. omega-6 mastné kyseliny

Pokiaľ ide o lososa, na čele stojí vitamín B6, ktorý pôsobí aj ako prevencia voči rakovine hrubého čreva, a vitamín B12, ktorý podporuje správne fungovanie centrálneho nervového systému, najmä proces myslenia.

Losos obsahuje i vitamín B3, ktorý zohráva dôležitú rolu pri správnej srdcovej, nervovej a svalovej činnosti. V lososovi sú zastúpené tiež minerálne látky ako vápnik, fosfor, draslík, železo, horčík i dôležité stopové prvky: jód, fluór, meď a selén.

Zdôrazniť by sme chceli najmä význam jódu pre organizmus: zabezpečuje správnu funkciu štítnej žľazy, posilňuje telesné i mentálne zdravie. Horčík je zase známy ako pomocník v boji proti únave, nervozite a nespavosti. Rovnako dôležitý je aj vápnik, ktorý sa považuje za základnú stavebnú zložku každej bunky.

Teraz už určite poznáte odpoveď na otázku: „Prečo by sme mali jesť lososa?“ Jednoducho preto, lebo losos je ako preparát živín, ktorý dokáže vyrovnať existujúce nedostatky a je všeobecne prospešný pre telo, srdcovo-cievnu sústavu obzvlášť.

Odporúčania pri konzumácii lososa:

1. Čerstvého lososa dajte čo najskôr do chladničky. Najvhodnejšie je spracovať ho ešte v deň, kedy ste ho kúpili. To isté platí aj pre údeného lososa. Treba ho skonzumovať čo možno najskôr, pretože pri náhodných skúškach tesne pred skončením dátumu spotreby sa častejšie zistili pôvodcovia choroby (napr. listérie).

2. Konzumujte lososa 1 - 2 krát do týždňa v bežných porciách (100 - 125 g) ako ostatné ryby. Táto dávka a frekvencia konzumácie by nemala súvisieť so žiadnym rizikom nahromadených znečisťujúcich látok.

Z opatrnosti sa však tehotným ženám a menším deťom odporúča jesť ryby nie viac ako 1 - krát za 2 - 3 týždne.

3. Losos sa môže stať prirodzenou súčasťou redukčnej výživy alebo diabetickej diéty tak ako chudé ryby. Je to vďaka vysokému obsahu bielkovín a výbornej schopnosti nasýtiť. A to všetko pri nie príliš vysokom obsahu kalórií.

A čo „náhrady lososa“?

V obchodoch môžete natrafiť na výrobok, ktorý pripomína vzhľadom a chuťou lososa. Pozostáva z mäsa tresky obyčajnej a tresky tmavej, ktoré je chemicky ošetrené farbivami. Ide o chudé ryby, ktoré síce obsahujú veľa bielkovín, ale len málo omega-3 MK. Takýto výrobok sa však nemôže stať plnohodnotnou náhradou lososa.