Jeme zdravo: MARHUĽA

Jeme zdravo: MARHUĽA
24.6.2018 v kategórii Výživa, autor Redakcia, foto: istockphoto.com

Kôstkové ovocie žltého, oranžového až červeného sfarbenia. Charakteristická je ľahká oddeliteľnosť od kôstky a šev plodu, ktorý marhuľu predeľuje na polovicu. Majú vysoký obsah aromatických látok, čo má veľký vplyv na chuť, resp. vnímanie chuti. Aby boli čo najchutnejšie, treba ich nechať dobre vyzrieť.

Marhule sú skvelým zdravím ovocím

Obsahuje: 80 % vody, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, minerály (magnézium, fosfor, železo, vápnik, sodík, síru, mangán, flór, kobalt, bróm, draslík, horčík, zinok), vitamíny (A, B1, B2,B3, B6, PP,C, K, D, betakarotén).

Jeme zdravo: Ochutnajte MORUŠE
Prečítajte si tiež:

Jeme zdravo: Ochutnajte MORUŠE

Zdravotné účinky marhúľ:

  • majú omladzujúci účinok
  • pozitívne vplývajú na zrak
  • vhodné sú proti únave a nespavosti
  • pozitívne vplývajú na krv, krvný tlak a na pľúca
  • sú perfektným zdrojom železa, čiže vhodné pri anémii
  • podporujú trávenie a, rovnako ako broskyňa, sú prírodným preháňadlom
  • zmierňujú vyčerpanosť, nervozitu, kritické a problematické životné etapy, ako sú vývin, menopauza a staroba
  • sušené marhule uvoľňujú stolicu, čerstvé marhule ju, naopak, sťahujú

Viete o tom, že kôstky marhule obsahujú amygdalín (alebo vitamín B17), ktorý sa označuje za jedovatý? Avšak práve tento sa dnes vďaka mnohým štúdiám spája s prevenciou a liečbou rakoviny.

Zber a využitie plodov marhúľ

Marhule dozrievajú, v závislosti od odrôd, zväčša začiatkom júla, niektoré na prelome mesiacov jún a júl. Marhuľový džem alebo zaváranie, sušenie, či pálenie je u nás marhuľovou klasikou, ale čo tak skúsiť vitamíny z tohto ovocia dostať do cukríkov?

Domáce marhuľové cukríky

Potrebujete: 1 hrnček marhuľovej šťavy, 2 hrnčeky nasekaných marhúľ, 5 lyžíc želatíny v prášku, 1 lyžicu medu

Postup: Šťavu s marhuľami povarte na miernom ohni, až kým nezmäknú. Potom ich rozmixujte a pridajte med. Po vychladnutí  pridajte želatínu a zase premixujte. Zmes vylejte na plech vystlaný alobalom alebo fóliou a odložte do chladničky, aby stuhla. Na záver z hmoty  povykrajujte cukríky. Môžete použiť i rôzne silikónové formičky.

Jeme zdravo: EGREŠE
Prečítajte si tiež:

Jeme zdravo: EGREŠE

Fotogaléria