Fytoestrogény ako náhrada estrogénu: 10 potravín na zvýšenie hladiny estrogénu

Zuzana Paprskárová | 9. jún 2022
menopauza, perimenopauza, príznaky menopauzy, klimaktérium, prechod, estrogén, estrogény, fytoestrogény, hormóny

Fytoestrogény sú látky pochádzajúce z rastlinnej ríše, ktorých štruktúra je podobná estrogénom v ľudskom tele. Pojem fytoestrogén pochádza z gréckeho slova phyto (rastlina) a estrogen (hormón).

Fytoestrogény sa viažu na estrogénne receptory v tele. Medzi fytoestrogény patria izoflavóny, lignany, kumestany a stilbeny, pričom najznámejšou a najvýznamnejšou skupinou sú práve izoflavóny. Izoflavóny sú štrukturálne podobné ženskému pohlavnému hormónu estrogénu. Nachádzajú sa najmä v strukovinách, predovšetkým v sóji.

Vedeli ste, že fytoestrogény sa nachádzajú v potravinách rastlinného, ako aj  živočíšneho pôvodu, kam sa dostali prostredníctvom pastvín, resp. krmiva zvierat?

V Ázii a Latinskej Amerike sa prejavy klimaktéria objavujú menej. Bolo zistené, že je to spôsobené i skladbou stravy, ktorá je bohatá práve na izoflavonoidy. V bežnej strave európskych žien sa však fytoestrogény vyskytujú iba v malom množstve.

10 potravín, ktoré pomáhajú zvýšiť hladinu estrogénu

1. Sója

Sójové bôby a produkty z nich sú doslova zásobárňou fytoestrogénov. Potraviny ako  tofu, miso, tempeh, sójové mlieko, sójový jogurt by nemali chýbať v jedálničku žien v období menopauzy. V sóji sa nachádza najznámejšia skupina fytoestrogénov - izoflavóny. Najviac fytoestrogénov sa nachádza v sójovom jogurte, na 100 g až 8286 μg. Na druhej strane, v sójovom oleji  a v sójovej omáčke sa izoflavóny nenachádzajú.

2. Sezam

Sezamové semienka obsahujú vysokú dávku fytoestrogénov. Hoci sme ich v minulosti používali väčšinou len sa posypanie slaného pečiva, odporúčame ho zaradiť do bežnej stravy. Sezam pomáha metabolizovať estrogén v organizme a stojí za to ho zaradiť do jedálnička.

3. Ľanové semienka

Fytoestrogény v ľanových semienkach sa nazývajú lignany. Sú prospešné pri metabolizme estrogénu.

menopauza, perimenopauza, príznaky menopauzy, klimaktérium, prechod, estrogén, estrogény, fytoestrogény, hormóny

4. Ďatelina červená lúčna

Ďatelina červená bola v Európe pestovaná už v približne 3. storočí. Na konci 1. svetovej vojny bola ďatelina považovaná za náhradu zeleniny, vzhľadom na nedostatok potravy v Nemecku. Už v tomto období začali prebiehať toxikologické štúdie ďateliny. Zistilo sa, že ďatelina červená má estrogénnu aktivitu. Už v 50. rokoch minulého storočia boli izoflavóny z červenej ďateliny označené ako aktivátory estrogénu. Táto rastlina má priaznivý vplyv na hormonálnu rovnováhu u žien. Často je základnou súčasťou prípravkov  určených pre ženy v období menopauzy.

5. Alchemilka žltozelená

Alchemilka tlmí návaly tepla, nočné potenie, vyrovnáva hladiny hormónov a regeneruje ženské pohlavné orgány. Pôsobí proti výtokom a mykózam.

menopauza, perimenopauza, príznaky menopauzy, klimaktérium, prechod, estrogén, estrogény, fytoestrogény, hormóny

6. Kotvičník zemný

Kotvičník je bylinka, ktorá pomáha riešiť menštruačné problémy a problémy v menopauze. Vyrovnáva hormonálnu nerovnováhu a zvyšuje hladinu estrogénu. Zároveň pôsobí proti nespavosti, podráždenosti, depresii, napätiu a zrýchľuje metabolizmus.

7. Karfiol, kel, kapusta

Sú skvelým zdrojom fytoestrogénov. Rovnako účinne pôsobí aj brokolica.

Brokolicová pizza bez múky
Prečítajte si tiež:

Brokolicová pizza bez múky

8. Sušené ovocie

9. Bobuľovité ovocie

10. Cesnak

Červená ďatelina a sója patria k najbohatším zdrojom rastlinných estrogénov.
MENOPAUZA nie je choroba
Prečítajte si tiež:

MENOPAUZA nie je choroba