Mýty v stravovaní: Chlieb je zlý

Redakcia | 28. september 2021
Z chleba sa nepriberá

Zo samotného chleba v rozumnom množstve by ste nepribrali. Problémom je zvyčajne to, že nedokážete ustrážiť množstvo chleba, pretože jeho chuť, vôňa a hustota je naozaj vábivá.

Chlieb náš každodenný?

Nuž, áno. Časy, keď sa chlieb pravdepodobne dostal do modlitby boli na pomyselnej časovej osi ďaleko za sfinalizovaním evolučného vývoja homo sapiens sapiens, ktorý sa prvotne živil lovom a rovnako ďaleko od používania priemyselného droždia 20. storočia. 

V zásade existujú dva mýty, ktoré si razia cestu – celkom úspešne:

  • 1. Z chleba priberiete.
  • 2. Chlieb obsahuje lepok a lepok je zlý. 

Zo samotného chleba v rozumnom množstve by ste nepribrali. Problémom je zvyčajne to, že nedokážete ustrážiť množstvo chleba, pretože jeho chuť, vôňa a hustota je naozaj vábivá. A nedokážete ustrážiť to, čo s chlebom jete.

Tradičná slovenská kuchyňa používa chlieb aj pri jedlách, ktoré sú už inak bohaté na sacharidy, lebo obsahujú napríklad zemiaky alebo sú bohaté na tuky, ako napríklad guláš a kapustnica. Nehovoriac o rôznych nátierkach, hlavne ak si ich nevyrobíte sami. 

Biely verzus celozrnný chlieb?

Táto dilema je najpopulárnejšia. Údajne z bieleho chleba viac priberiete, pšeničná biela múka neobsahuje žiadne živiny a vlákninu a glykemický index pečiva siaha po nebesia. Preto ľudia radšej pečú zo špaldovej bielej múky. Skutočné rozdiely medzi bielym a celozrnným pečivom sú však oveľa menšie ako význam, ktorý sa im pripisuje.

Oveľa väčší význam má pozrieť sa na proces výroby chleba, ktorý v skutočnosti ovplyvňuje schopnosť tela vziať si minerály a stopové prvky z obilnín v chlebe a rovnako tento proces ovplyvňuje aj jeho glykemický index a obsah lepku. Tým rozdielom je čas a spôsob kysnutia. Kým alkoholové „rýchlokvasenie“ pomocou droždia neurobí ani z celozrnnej múky nič zdravé, dlhá fermentácia a mliečne kvasenie pomocou kvásku urobí z bieleho chleba malý „jedlý zázrak“ alebo teda oveľa menšie „zlo“. 

Lepok a chlieb

Pokiaľ nemáte gastrofibroskopiou potvrdenú celiakiu, skúste sa pozrieť vo svojom dennom jedálničku na všetky potraviny a nielen lepok, čo vám môže spôsobovať nafukovanie alebo iné prejavy. Problém možno spočíva v tom, že vaše jedlo pochádza viac z tovární ako z polí.

V každom prípade, chlieb nespôsobuje priberanie na hmotnosti, pokiaľ sa z prijatého jedla v týždennom priemere nedostávate neustále do kalorického prebytku. No a dbajte na kvalitu. Už viete prečo.