PREČO by ste mali chcieť občas podvádzať/cheatovať?

Dagmar Baluchová, odborná spolupráca Martin Chudý | 8. apríl 2024
PREČO by ste mali chcieť občas podvádzať/cheatovať?

Ak začnete dávať pozornosť tomu, čo chcete jesť, o to rýchlejšie si vytvoríte správne návyky. A tak raz za čas podvádzanie/cheatovanie nebudu pre vás nijako zvlášť nebezpečné.

Žiadne „cheat days“ neexistujú!

Teraz vás možno trochu zaskočím, ale žiadne „cheat days“ v skutočnosti neexistujú a jediný, kto si ich vytvára, ste vy sami. Čím skôr sa prestanete zameriavať na to, čo by ste nemali jesť a začnete dávať pozornosť tomu, čo chcete jesť, o to rýchlejšie si vytvoríte správne návyky, vďaka ktorým pochopíte čaro konzumácie výživných potravín.

Čítajte tiež: Máte chuť na niečo nezdravé? CHEAT DAYS medzi „zdravo“ sa stravujúci ľuďmi.

Ako bonus, príležitostnú konzumáciu predtým zakázaných potravín budete brať ako súčasť vášho pokroku a budete si to užívať. Týmto nehovorím, aby ste jedli „junk food“ a iné menej výživné potraviny od rána do večera alebo každý deň.

Ale pochopte, že raz za čas nie sú pre vás nijako zvlášť nebezpečné aj menej výživné potraviny a koniec-koncov sme len ľudia, nie stroje.

Pokiaľ máte nejaký cieľ v oblasti zdravia, napríklad zbaviť sa 10 kg telesného tuku a dosiahnuť určitú hmotnosť, alebo chcete byť zdravý a zbaviť sa nejakého zdravotného problému, ktorým trpíte, tak vtedy potrebujeme byť o niečo obozretnejší a disciplinovanejší.

Avšak ani vtedy sa nemusíte báť občasnej konzumácie niečo „nezdravého“ (pokiaľ sa nejedná o nejaký vážny zdravotný problém).

Mohlo by vás zaujímať: Cvičte doma! Pre ĽUDÍ S VYŠŠOU NADVÁHOU (mužov i ženy)

PREČO by ste mali chcieť občas podvádzať/cheatovať?

Aj keď som uviedol, že žiadne „cheat days“ v skutočnosti neexistujú, pre uľahčenie zostaňme pri tomto názve. Z môjho pohľadu by bol však lepší názov „cheat moments“, pretože sa nemusí jednať o celý deň, ale len o príležitostné dopriatie si nejakého obľúbeného pokrmu, a to pokojne aj v niekoľkých dňoch za sebou.

Avšak bez ohľadu na to, ako to nazveme, majú „cheat days“ aj svoju pozitívnu stránku a nie hocijakú. Napadajú mi 3 hlavné dôvody, prečo „cheatovať“:

1. Psychika

Pre mnohých ľudí je doslova vykúpením, keď si môžu po nejakej dobe prísneho stravovania dopriať „zakázané potraviny“. Skúste sa opýtať bodybuilderov a kulturistov, čo robia po súťaži a ako sa pri tom cítia. Dvadsať a viac palaciniek naraz nie je pre nich problém.

Problém je to skôr pre ich metabolizmus z dlhodobého hľadiska. Aj keď u týchto športovcov, ktorí sa pripravujú na vrchol svojej sezóny to dáva ako-taký zmysel, u bežných ľudí je to skôr cesta do záhuby.

Pretože ak sa príliš obmedzujete v jedle alebo to beriete viac ako nutné zlo, pravdepodobne ste ešte neobjavili čaro konzumácie výživných potravín, pri ktorých sa nemusíte nejako zvlášť obmedzovať.

Čítajte tiež: Staňte sa psychicky odolnejšími!

Tiež ste si asi ešte nevytvorili tie správne „výživové“ návyky a v konečnom dôsledku sa takto nechcete stravovať. To znamená, že dlhodobo asi nevydržíte a vrátite sa do starých koľají.

Preto vám odporúčam získať tie správne vedomosti o výžive, vytvoriť si správne návyky a garantujem vám, že sa nebudete chcieť vzdať svojho nového životného a stravovacieho štýlu, ktorého súčasťou bude aj príležitostná konzumácia menej výživných potravín.

2. Reštart metabolizmu

Ak sa snažíte dostať do formy a zbaviť sa nadbytočného telesného tuku, pravdepodobne dodržujete nejakú diétu a konzumujete znížené množstvo kalórií. V tom prípade by mali byť „cheat days“ pre vás povinnosťou, pretože ak si pravidelne nereštartujete metabolizmus počas diéty, tak sa vám spomalí a telesný tuk bude „príliš tvrdohlavý“ na to, aby ste sa ho zbavili.

3. Ortorexia

Nie, nemá to nič s kĺbmi, ale je to názov pre závislosť na zdravom stravovaní. Je to reálna diagnóza, keď to niekto preháňa s vyhľadávaním zdravých potravín a svoj jedálniček obmedzí na malé množstvo potravín a len z určitých zdrojov.

Čítajte tiež: Ortorexia: Keď patologická posadnutosť zdravým jedlom ničí život.

Problém je, že veľká časť nedisciplinovaných ľudí trpiacich chronickými zdravotnými problémami takto začína označovať takmer každého, kto sa snaží zdravšie stravovať, aby ospravedlnili svoju nečinnosť. Na druhej strane, ortorexia skutočne existuje a je ťažké si ju priznať.

Práve osoby, ktoré sa boja „cheatovať“ a snažia sa za každú cenu zdravo stravovať, môžu padnúť do ortorexie. Preto si na to dávajte pozor a ešte raz si prečítajte poslednú vetu prvého dôvodu (psychika).

Mohlo by vás tiež zaujímať: Ortorexia, anorexia a bulímia. Keď je jedlo ako náboženstvo alebo hriech.