Recept na pravý Apple pie

Lucia Gáborová | 8. apríl 2021
Recept na pravý Apple pie

Čo takto pripraviť si túto jeseň pravý, nefalšovaný americký jablkový koláč Apple pie? Na jeho prípravu sú vhodné jablká odrôd Granny Smith, Golden Delicious alebo Jonagold. Začneme prípravou cesta.

Cesto: 

  • 325 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 25 g krupicového cukru
  • jedno celé maslo (250 g)
  • 6 PL ľadovej vody

Maslo si nakrájame na kocky. Pridáme múku so soľou, cukor a začneme prstami spracúvať na jemnú mrveničku. Po lyžici pridávame vodu. Musí byť naozaj veľmi studená. Rukami vyformujeme cesto do tvaru gule, zabalíme ju do potravinárskej fólie a odložíme na hodinu do chladničky. 

Plnka:

  • 8 PL masla
  • 3 PL hladkej múky
  • ¼ hrnčeka vody
  • 1 hr krupicového cukru
  • 6 stredne veľkých jabĺk
  • 1,5 ČL mletej škorice

V hrnčeku na miernom plameni roztopíme maslo a za stáleho miešania pridáme múku. Postupne pridáme vodu a cukor. Miešame, aby nám hmota neprihorela. Keď dostaneme hladkú konzistenciu, odložíme bokom a necháme úplne vychladnúť. 

Zatiaľ si ošúpeme a vykrojíme jablká a nakrájame ich na tenké mesiačiky. V miske ich zasypeme škoricou. Premiešame a pridáme vychladnutú maslovú hmotu. Ešte raz poriadne premiešame.  Po hodine vyberieme z chladničky cesto a rozdelíme si ho na 2/3 a 1/3. Väčšie cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske. Pomocou valčeka prenesieme do maslom vytretej a hrubou múkou vysypanej okrúhlej koláčovej formy. Na cesto navrstvíme jablkovú zmes.

Vyvaľkáme si menšiu časť cesta a nakrájame ju nožom na 10 pásikov. Tie na striedačku prilepíme na vrchnú časť koláča. Cesto odstávajúce na bokoch odrežeme a boky poriadne zatlačíme prstami tak, aby sa nám pri pečení nerozlepilo. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, do ktorého sme pridali 1 ČL krupicového cukru, a dáme piecť do rúry vyhriatej na 220 °C. Pečieme 15 minút. Potom bez toho, aby sme rúru otvárali, znížime teplotu na 175°C a pečieme ešte ďalších približne 45 minút alebo kým nám koláč nezružovie. Servírujeme ešte teplý s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Dobrú chuť!

Komentáre