Srvátka- stavte na jej výživové možnosti

Jana Trundová | 14. marec 2017
Srvátka- stavte na jej výživové možnosti

Srvátka vzniká ako odpad pri výrobe syra. Na to, aká je nenápadná, má obrovské výživové možnosti.

Srvátka – vzácny mliečny odpad, ktorý bez ohľadu na sneh a mráz prináša na naše stoly čerstvé syry a ďalšie pokrmy plné sily. Srvátka vzniká ako odpad pri výrobe syra alebo tvarohu po tom, čo sa zrazí v mlieku kazeín. Na to, aká je nenápadná, má obrovské výživové možnosti. 

Srvátka vo výžive

Srvátka si pre svoje vynikajúce výživové hodnoty zaslúži pozornosť vo svete vyspelom, aj vo svete treťom, kde by sa mohla stať silným pomocníkom v boji s podvýživou. Jej nutričné hodnoty totiž vysoko prekračujú štandardy kvality stanovenej pre aminokyseliny Svetovou zdravotníckou organizáciou WHO aj Svetovou potravinárskou a poľnohospodárskou organizáciou FAO.

Vyznačujú sa navyše vyššou sýtivosťou ako aminokyseliny sóje, vajec aj kazeínu v syre. Podstatné sú pritom biologicky mimoriadne hodnotné bielkoviny a mliečny cukor laktóza. Nie je vhodná len pre jednu skupinu stravníkov, a to pre ľudí s preukázanou intoleranciou laktózy.

Srvátka je navyše nízkokalorická, takže neútočí na líniu, je bohatá na vlákninu, vitamíny – najmä A, B a C, minerálne a esenciálne látky, ako je draslík, vápnik, lecitín alebo L-karnitín.

Vedeli ste, že...
... srvátka sa odjakživa využívala ako krmivo pre domáce zvieratá, ale dnes má dobré uplatnenie najmä v kozmetickom a potravinárskom priemysle? Navyše sa začala používať ako bio palivo, čo svedčí o jej veľkých možnostiach do budúcnosti. 

Stavte na možnosti srvátky v kuchyni!

V prírodnej podobe je to žltozelená tekutina nepekného vzhľadu, na prvý pohľad teda nenadchne labužníkov, ba ani tých, ktorí sa s potešením stravujú zdravo. Keď ale skončí v pokrme, je jej odpustené. Má tú moc posilniť a zároveň zjemniť jeho chuť. Zdravo!

Najprv ňou môžete čiastočne nahradzovať smotanu, neskôr napríklad od hodvábnej kalorickej dobroty upustíte v prospech „mliečneho odpadu". Sušená forma srvátky je však pre našinca po všetkých stránkach prijateľná. Vzhľadu neutrálneho, chuti nevýraznej, no mierne sladkastej.

Svojou neutralitou a ochotou k premenám dáva veľké možnosti využitia v kuchyni, môžete ju pridať do mnohých jedál, a navyše celkom slušne experimentovať.

  • v rannej káve dokáže do istej miery nahradiť mlieko (platí to, čo o smotane v omáčke alebo polievke – pozvoľna si na ňu privyknete)
  • možno ju pridať do domácej zmzliny
  • rozmiešať v nápojoch ochutených napríklad medom, čokoládou či vanilkou
Čítajte tiež: VANILKA - umelá, či prírodná? A čo tak vlastná vanilková esencia?
  • využiť v koláčoch, palacinkách, lievancoch, slaných galetkách, buchtách, aj v chlebe a ďalšom pečive
  • môžete ju pridať do väčšiny ciest, najmä trených, šľahaných a kysnutých
  • veľmi ozdraví a zároveň zvláčni nátierky a obľúbené omáčky a zahustené polievky

Tí, ktorí srvátku pustili do svojej kuchyne a zamilovali si ju, tvrdia, že len máločo dopomôže k chrumkavosti veľkonočného alebo vianočného pečiva ako ona a ako bonus zvýrazní jeho chuť, takže máte menšiu potrebu sladiť, dochucovať medom, natierať džemom.

Čítajte tiež: TIP od vás na dve super zdravé dobroty