Sušenie potravín: Ako si dopestované plody užívať čo najdlhšie aj s nutričnými látkami

Michaela Korpášová | 15. júl 2021
sušenie potravín

Leto sa mnohým spája určite so zaváraním. Menej z nás si však doma vypestované ovocie a zeleninu usuší, a pritom v takto uchovaných potravinách je vyšší obsah nutričných látok v porovnaní s tými zaváranými.

Obsah vitamínu C klesá úmerne tomu, ako dlho je potravina skladovaná. Klesá aj pri sušení potravín. Avšak to je asi jediná nevýhoda sušenia. Navyše, sušené potraviny nemusíte využiť iba ako snacky. Pridajte ich do hlavných jedál, polievok, raňajkových kaší a podobne. Ich využitie je všestranné. 

Sušte plody, ktoré predtým umyjete, dobre očistíte, ktoré sú v štádiu zrelosti (nie sú ani nedozreté ani prezreté), nie sú nahnité... 

Dula, poznáte ju?
Prečítajte si tiež:

Dula, poznáte ju?

Sušička, rúra alebo čerstvý vzduch?

Ako je najlepšie sušiť? Asi prvá otázka, ktorá vám napadne, keď sa odhodláte k sušeniu. Určite je to zdĺhavejšie ako zaváranie, ale výsledok je po výživovej stránke lepší. Ak aspoň menšiu časť nachystaného ovocia namiesto zavarenia usušíte, určite urobíte dobre. 

Naše babičky, prababičky používali metódu, ktorá je dodnes rozšírená, a síce sušenie na voľnom vzduchu.

Rozprestreli noviny, narezali na tenké kúsky a sušili. Potrebovali, samozrejme, kopec voľného miesta, pretože sušiť po jednom plechu by bolo časovo náročné. Nakrájať 5 hrušiek alebo rovno 20 je rozdiel. A keď ste už lepkaví, tak prečo sa s tým „rozkladať“ na viackrát. Stačí vám iba teplé počasie, aby sa pekne vysušili (ako hovoria babičky, nemusíte míňať elektrinu).

Samozrejme, nezabudnite otáčať! Dbajte na dobré usušenie, preto voľte naozaj čo najmenšie, resp. najtenšie kúsky, aby ste „vysušili čo najviac vody“. Inak vám hrozí splesnivenie a celá práca vyjde nazmar. A dôležitá je aj ďalšia vec – nesušte na priamom slnku, radšej použite chládok terasu, altánok...

Máte doma záhradku a radiátor? Ideálna kombinácia na prípravu sušenej zeleniny do polievok (mrkva, petržlen). Na jeseň, keď pozbierate úrodu, nakrájajte si mrkvu, petržlen, zeler, na malé kúsky (alebo nastrúhajte) a usušte na radiátore. Keď pôjdete okolo, prehrabete rukou, aby sa premiešali a sušíte ďalej. Takto si moja starká pripravovala „domácu vegetu“. 

Sušenie byliniek, koreňovej zeleniny a pod. je na sušenie na vzduchu ako stvorené. Ovocie a zeleninu, ktoré obsahujú viac vody (hrušky, slivky, paradajky) by som skôr odporúčala sušiť v sušičke alebo rúre, aby boli dostatočne vysušené a nesplesniveli. Ale nie je to podmienka, len musíte mať čas na kontrolovanie a otáčanie. 

Čo sa týka sušenia v rúre, výrobcovia odporúčajú, ak je k dispozícii, sušenie teplým vzduchom. V manuáli každej rúry nájdete program, ktorý výrobca špeciálne odporúča na sušenie ovocia a zeleniny. Pokiaľ nemáte takúto rúru, nechajte pootvorené dvierka rúry, aby mohla unikať vlhkosť, ktorá vzniká odporovaním vody z plodov.

sušenie ovocia

Optimálna teplota na sušenie sa pohybuje medzi 30 – 70 °C

Všetky spôsoby sušenia majú spoločné nasledovné veci. Optimálna teplota na sušenie sa pohybuje medzi 30 – 70 °C. Čím nižšiu teplotu použijete, tým lepšie vzhľadom na obsah vitamínov a minerálov. Z tohto hľadiska mi najmenej ekonomické príde sušenie v rúre, kedy by ste pri pomalom sušení – nízkej teplote- museli sušiť asi niekoľko dní. Pokiaľ teda nebudete sušiť 1 plech. A to snáď aj celý deň. 

Ja osobne využívam elektrickú sušičku, ktorá má viac poschodí a naraz viem usušiť napr. viac ako jeden  zaváraninový pohár šípok. Určite vám odporúčam, ak sa dáte na sušenie a nemáte kde sušiť vonku, kúpu sušičky. Tiež mám pocit, že je lepšie vysušené ovocie ako z rúry, predsa len, poschodia sú dierkované a vzduch prechádza naozaj všade, plus občas otáčam plody a tým pádom sa dobre presušia.  

Nezabúdajte na nízku vlhkosť. Ak sušíte vonku, nie po daždi, resp. v počasí, kedy je vyššia vlhkosť. Ak sušíte vo vnútri voľným spôsobom (napr. huby), dostatočne vetrajte. Pri sušičkách a rúrach táto časť samozrejme odpadá, ale pozor. Keď dosušíte v sušičke alebo rúre a necháte trošku postáť usušené produkty na vzduchu a následne ich zbalíte, vtedy dajte pozor na okolitú vlhkosť, najmä ak ich necháte postáť hodinu, dve. 

Čo sušiť?

Sušiť môžete v podstate čokoľvek. Očistené a umyté ovocie či zeleninu zbavíme kôstok, stopiek, jadierok. Čučoriedky, ríbezle a iné malé plody sušíme vcelku, jablká, hrušky, slivky, krájame na tenšie, menšie kúsky, aby sme ich zbavili čo najlepšie a najrýchlejšie vody.

Niekto odporúča ovocie (napr. marhule či broskyne) pokvapkať pred sušením citrónovou šťavou, ja to nerobím. Hnednutie mi nevadí. Ak by vám prekážalo, pokojne tak spravte.

A ešte osobná skúsenosť – dávajte si pozor napríklad na slivky. Sú odrody, ktoré sú vyslovene „vodové“, majú veľa vody, málo dužiny a po usušení zostane len tvrdá slivka – samá koža. Takže určite voľte tie „mäsovitejšie“ druhy. Na desiatu je to v pohode, to človek užuje, ale v kaši mi to vadilo. To isté by som odporúčala aj pri sušení paradajok. 

Šípkový čaj z takto usušených šípok je naozaj vynikajúci. A keďže napríklad tehotné nemôžu piť veľa druhov čajov, možno ich navediem na prípravu takéhoto domáceho. Aj ja som tomu prišla na chuť až v tehotenstve počas chladných mesiacov. 

Sušiť môžete aj bylinky. Dávajte pozor, sú veľmi krehké. Tie suším zásadne na vzduchu, rozprestreté po lístkoch. 

Sušenie húb je blízke takmer všetkým. Len veľmi málo z nás si ho v živote nevyskúšalo alebo ho nevidelo. Nie je nijak zložité, ale huby treba nakrájať naozaj natenko.

Skladovanie sušených potravín

Je jednoduché a logické – v čo najtesnejších skladovacích nádobách alebo vrecúškach, bez prístupu vzduchu. Ak sa k nim dostane vzduch, splesnivejú. Samozrejmosťou je tmavé, ideálne chladnejšie miesto, napríklad komora, špajza. 

Prvé, čo vám odporučia pri kúpe dobrého sušeného ovocia je, aby ste kupovali nesírené. Ak si ho usušíte doma, nemusíte skúmať zloženie a tráviť v obchode nad etiketami čas, ktorý by ste mohli využiť efektívnejšie. Takže sušte doma, žiadne prídavné látky, žiadne éčka, žiadne konzervanty... A ešte si ich viac vychutnáte, lebo sú VAŠE.