Výnimočná pseudoobilnina bez lepku - Prečo sa oplatí jesť amarant?

Iveta Škrabáková | 24. júl 2019
amarant, bez lepku, zrno, obilnina, pseudo, zdravie, strava, výživa, čím nahradiť pšenicu, lepok, mňam, pečenie, raňajky, fit, zdravé

Amarant, alebo po slovensky aj láskavec, možno označiť za pseudoobilninu, keďže to nie je tradičná obilnina ako pšenica či ovos, ale vyznačuje sa podobnými vlastnosťami a živinami ako práve spomínané obilniny. Vďaka jeho zemito-orieškovej chuti sa skvele hodí do širokého spektra pokrmov.

V záhrade amarant nemožno zameniť so žiadnou inou rastlinou, vďaka jeho nápadným previsnutým červneofialovým metlinám. Odhliadnuc od jeho okrasnej funkcie, sa skvele uplatní aj v kuchyni.  Okrem jeho jedinečnej univerzálnosti je navyše amarant prirodzene bez lepku, bohatý na bielkoviny, vlákninu, mikronutrienty a antioxidanty. Je tiež dobrým zdrojom mangánu, horčíka, fosforu a železa.

Poďme sa pozrieť na benefity, ktoré amarant ponúka:

1. Má úžasnú výživovú hodnotu

Jedna šálka uvareného amarantu (cca 250 g) obsahuje tieto živiny:

  • Kalórie: 251
  • Proteín: 9,3 g
  • Sacharidy: 46 gramov
  • Tuk: 5,2 g
  • Mangán: 105% DDP (denného doporučeného príjmu)
  • Horčík: 40% DDP
  • Fosfor: 36% DDP
  • Železo: 29% DDP
  • Selén: 19% DDP
  • Meď: 18% DDP  

Amarant je tak bohatý na mangán, že už v jednej porcii presahuje jeho dennú potrebu. Mangán je obzvlášť dôležitý pre funkciu mozgu a predpokladá sa, že chráni pred určitými neurologickými stavmi. Je tiež bohatý na horčík, nevyhnutnú živinu, ktorá sa zúčastňuje takmer 300 reakcií v tele, vrátane syntézy DNA a kontrakcie svalov. A čo viac, amarant má vysoký obsah fosforu, minerálu, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí. Je tiež bohatý na železo, ktoré pomáha telu produkovať krv.

2. Amarant je bohatý na antioxidanty

Antioxidanty sú prirodzene sa vyskytujúce zlúčeniny, ktoré telo pomáhajú chrániť pred škodlivými voľnými radikálmi z prostredia. Voľné radikály môžu spôsobiť poškodenie buniek a môžu prispieť k rozvoju chronických chorôb. Obsah antioxidantov je najvyšší v surovom amarante a štúdie zistili, že jeho namáčanie a spracovanie môže znížiť jeho antioxidačnú aktivitu. Potrebné sú však ďalšie štúdie, aby sa zistilo, ako môžu tieto antioxidanty pôsobiť na ľudí.

3. Konzumácia amarantu pomôže zmierniť zápalové procesy

Zápal je klasickou imunitnou reakciou organizmu, ktorý sa chráni pred zápalom a infekciou. Dlhodobý zápal v tele však môže viesť ku chronickým ochoreniam a často sa spája i so vznikom ochorení ako napríklad rakovina, diabetes či rôzne autoimunitné ochorenia. V jednej štúdii prevádzanej „in vitro“ (v skúmavkách) sa ukázalo, že amarant dokáže znížiť až niekoľko markerov zápalu (faktor zápalu, ktorý lekár určuje pri vyšetrení CRP). Tieto štúdie však budú musieť opakovať a ďalej skúmať, aby sa ukázal presný účinok amarantu.

4. Dokáže napomôcť zníženiu hladiny zlého cholesterolu

Veľké množstvo cholesterolu môže spôsobiť zúženie tepien, čo je predpoklad napríklad na nepríjemnú cievnu mozgovú príhodu. Doposiaľ prevedené štúdie na škrečkoch či kurčatách ukázali, že konzumácia amarantového oleja znížila celkový aj takzvaný zlý LDL cholesterol v krvi a zároveň zvýšila úroveň dobrého, HDL cholesterolu.

5. Pomôže s redukciou hmotnosti

Ak si želáte zhodiť nejaké to kilo, aj tu môže byť amarant naozaj priateľskou voľbou. Vďaka bielkovinám, ktoré v sebe prirodzene obsahuje vás zasýti na dlhší čas. Tým napomáha aj redukovať celkový denný príjem kalórií. Plus, vďaka obsahu vlákniny pomôže lepšiemu tráveniu a pohybu potravy v črevách, aby ste si mohli spokojne užívať ploché bruško. To už stojí za vyskúšanie, čo poviete?

6. Je prirodzene bez lepku

Glutén, alebo aj lepok, je bielkovina, ktorá sa nachádza v zrnách ako pšenica, jačmeň, raž, ovos a špalda. Pre ľudí trpiacich celiakiou konzumácia potravín obsahujúcich tieto zložky znamená veľké ťažkosti, poškodenie tráviaceho traktu a jeho zápal.

Najbežnejšie konzumované obilniny a pečivo teda tradične lepok obsahujú. Pre tých, ktorí sa chcú lepku vyhnúť je preto amarant veľkým pokladom. Je výbornou náhradou pšenice, zemiakov, či ryže a možno ho využiť ako v sladkých, tak i v slaných pokrmoch. Jeho vlastnosti sú veľmi podobné zrnám, ktoré zo stravy musia celiatici vylúčiť a preto je skvele a širokospektrálne využívaný ako chutná alternatíva múky, do pečenia a podobne.

Medzi ďalšie obiloviny bez lepku patrí napríklad aj cirok, quinoa a pohánka.