Zaobchádzate s čokoládou pri varení správne? Tieto zásady by ste mali dodržiavať
Znalci hovoria o kvalitnej čokoláde až od 50-percentnej hranice tuhých kakaových zložiek. V kuchyni však vyžaduje istú ruku, pozornosť, trpezlivosť a opatrné zahriatie.
Zaobchádzate s čokoládou pri varení správne?
Pri práci s čokoládou akéhokoľvek pôvodu je potrebné sústredenie. Havárie nastávajú pri „skúške ohňom", ľahko sa totiž zráža a pripaľuje. Chráňte ju pred vlhkosťou akéhokoľvek druhu, teda aj pred parou alebo mokrou doskou, na ktorej by ju pred rozpustením krájal len najväčší odvážlivec...
Zdravý cviklovo-čokoládový koláč
Ďalšie zásady, ktoré by ste mali dodržiavať
Pri tepelnom spracovaní čokolády sa oplatí dopriať ostatným prímesiam odpočinok pri izbovej teplote, teda žiadna smotana z chladničky.
Používate mikrovlnku? Zverte jej len menšie množstvo čokolády a po pätnástich sekundách zmes vždy poriadne premiešajte.
Ideálnym spôsobom práce s vodným kúpeľom je stiahnuť hrniec s vriacou vodou zo sporáka a až potom do neho vložiť nádobu s nasekanou alebo polámanú čokoládou, ktorú rozpustíte za stáleho miešania.
Ak však najradšej pracujete priamo nad vriacou vodou, potom udržujte len mierny var, miešajte ako o život a dbajte na to, aby okolo nádoby s čokoládou nepresakovala para.