Zaobchádzate s čokoládou pri varení správne? Tieto zásady by ste mali dodržiavať

Jana Trundová | 6. január 2018
Zaobchádzate s čokoládou pri varení správne? Tieto zásady by ste mali dodržiavať

Znalci hovoria o kvalitnej čokoláde až od 50-percentnej hranice tuhých kakaových zložiek. V kuchyni však vyžaduje istú ruku, pozornosť, trpezlivosť a opatrné zahriatie.

Zaobchádzate s čokoládou pri varení správne?

Pri práci s čokoládou akéhokoľvek pôvodu je potrebné sústredenie. Havárie nastávajú pri „skúške ohňom", ľahko sa totiž zráža a pripaľuje. Chráňte ju pred vlhkosťou akéhokoľvek druhu, teda aj pred parou alebo mokrou doskou, na ktorej by ju pred rozpustením krájal len najväčší odvážlivec...

Ďalšie zásady, ktoré by ste mali dodržiavať

Pri tepelnom spracovaní čokolády sa oplatí dopriať ostatným prímesiam odpočinok pri izbovej teplote, teda žiadna smotana z chladničky.

Používate mikrovlnku? Zverte jej len menšie množstvo čokolády a po pätnástich sekundách zmes vždy poriadne premiešajte.

Ideálnym spôsobom práce s vodným kúpeľom je stiahnuť hrniec s vriacou vodou zo sporáka a až potom do neho vložiť nádobu s nasekanou alebo polámanú čokoládou, ktorú rozpustíte za stáleho miešania.

Ak však najradšej pracujete priamo nad vriacou vodou, potom udržujte len mierny var, miešajte ako o život a dbajte na to, aby okolo nádoby s čokoládou nepresakovala para.