Zmrzlina: nevinná pochúťka? Omyl, telu môže poriadne uškodiť!

Ing. Vladimíra Mihálová | 4. august 2017
Zmrzlina: nevinná pochúťka? Omyl, telu môže poriadne uškodiť!

Väčšina ľudí považuje zmrzlinu za osviežujúcu dobrotu a nevinnú pochúťku, ktorá jednoducho patrí k letu a len málokto jej nepodľahne. Tušíte však, aké problémy môže spôsobiť v organizme a ako mu môže uškodiť?

Nie, nechceme vás zastrašovať, aby ste sa od dnešného dňa zmrzliny ani nedotkli. Zmrzlina je naozaj chutná a lahodná pochúťka, ktorej sa je ťažké vzdať. Najmä v horúcom letnom počasí, kedy sa priam žiada studené osvieženie. Viete však, čo všetko môže zmrzlina v tele zapríčiniť, ak ju nebudete konzumovať „s rozumom“?

Čítajte tiež: Zdravá zmrzlina? Samozrejme! Len musíte vedieť, po akej siahnuť.

Zmrzlina je veľkou záťažou pre tráviaci trakt

V našom tráviacom trakte máme „dobré“ aj „zlé“ baktérie. Ich rovnováha je však veľmi citlivá. Ak sa stravujeme zdravo, v jedálnom lístku je u nás na dennom poriadku ovocie a zelenina, prevaha „dobrých“ baktérií v organizme pretrváva.

V tomto prípade žiadnu väčšiu ujmu na zdraví nespôsobí ani občasné pomaškrtenie si na pár kopčekoch zmrzliny.

Ak v našej strave prevládajú potraviny živočíšneho pôvodu (mäso, mliečne výrobky), dochádza k narušeniu črevnej flóry. Konzumáciou zmrzliny (najmä vo väčších dávkach) tráviaci trakt nadmerne zaťažujeme.

Náš organizmus je ale taký chytrý, že aj „zlé“ črevné baktérie v ňom plnia užitočnú funkciu: rozkladajú nestráviteľnú hmotu, spôsobujú kvasenie, stimulujú črevá, aby vylučovali škodlivé plyny, stolicu atď. Tým sa podieľajú na ich odstránení z tela. „Zlé“ črevné baktérie teda nie sú v tele nežiaduce, je však dôležité, aby bola zachovaná rovnováha „dobrých“ a „zlých“ baktérií v tráviacom trakte.

Mohlo by vás zaujímať: 2 rýchlovky pre ploché bruško a lepšie trávenie

Americký lekár, Dr. A. Gibson sa vo svojej knihe Diéta vyjadruje o zmrzline veľmi kriticky: „Rýchlo sa kaziace látky ako je mlieko, smotana a neraz nekvalitné ovocie sa štrukturálne rozpadnú pri prvom dotyku mrazu, tohto majstra balzamovania.

Bakteriálna aktivita je pozastavená len dočasne. Zhubný proces hnitia sa dá do pohybu ihneď, ako sa zmrzlina rozpustí v ústach a žalúdku. Zmrzlina v našich črevách ponúkne jasajúcim nezdravým baktériám mŕtve bunky smotany a mlieka. Rozklad tejto medzi ľuďmi obľúbenej 'zlúčeniny' je maskovaný veľkým podvodníkom – cukrom.“

Čítajte tiež: Keď je cukor problém...

Zmrzlina a cukor

Nekvalitný cukor, ktorý zmrzlina obsahuje, sa tiež podieľa na narušení normálneho zloženia bakteriálnej črevnej flóry a vedie k zaneseniu tráviaceho traktu plesňami.

Helmut Wandmaker, zástanca surovej stravy, uvádza, že rýchlo stráviteľné cukry v zmrzline okamžite zvyšujú hladinu cukru v krvi. Tá následne spôsobí nadmerné vylučovanie inzulínu, nastáva pokles hladiny cukru v krvi sprevádzaný nervozitou, nevoľnosťou, bolesťami hlavy a pocitom hladu. Zmrzlina je podľa neho „jednotka“ z hľadiska pôžitku, ale veľká záťaž z hľadiska zdravotného.

Čítajte tiež: Začína vás bolieť hrdlo? Rýchlo konajte!

Aké sú ďalšie nepriaznivé účinky zmrzliny na zdravie?

O zmrzline si niektorí ľudia dovolia tvrdiť, že je účinným „liekom“ na zapálené hrdlo. Chlad vraj zmierňuje zápal a pocit bolesti. Podľa skúseností lekárov môže, naopak, k boľavému hrdlu dopomôcť.

V prevažnej väčšine letných angín deti pri vyšetrení uviedli, že v priebehu niekoľkých hodín pred ochorením zjedli obrovské množstvo zmrzliny. Niektorí lekári sú presvedčení, že u týchto detí práve uvedený fakt spôsobuje tzv. letnú nádchu.

Buďte teda opatrní, pretože aj tá najlepšie mienená rada vás môže vyjsť poriadne draho. Zvlášť vtedy, ak už zapálené hrdlo máte, radšej sa nepokúšajte jesť zmrzlinu! Ani vtedy, ak vám niekto poradil s dobrým úmyslom, že vám táto dobrota pomôže. Výsledok nenechá na seba dlho čakať a môže vás nepríjemne prekvapiť v podobe straty hlasu na niekoľko dní.

Bude vás tiež zaujímať: Nadúvanie, plynatosť, zápcha, či vredy. Je to aj váš problém? A čo pomôže?

Myslíte si: „Je tam toho... Tak ma po zmrzline bude bolieť brucho, maximálne ma párkrát preženie, alebo dostanem nádchu. Ale za to lahodné potešenie mi to stojí...“?!

Uvedomte si, že črevá sú základný imunologický orgán a zdravé črevá sú základom zdravia ďalších telesných orgánov. Ak budete svojimi stravovacími návykmi v črevách vytvárať prostredie, ktoré vyhovuje len škodlivým baktériám, potom sa nečudujte tomu, prečo sa na vás začali „lepiť“ choroby.

Úplné vylúčenie zmrzliny z jedálneho lístka môže byť pre niektorých ľudí príliš kruté. Čo tak vyskúšať tieto tipy?

  • Konzumujte najmä tvarohové alebo jogurtové zmrzliny: obsahujú vápnik, vitamíny A a B, fosfor a bielkoviny.
  • Dajte prednosť domácej zmrzline pred kupovanou: máte tak pod kontrolou suroviny i obsah cukru.
  • Jedzte zmrzlinu len príležitostne a v malom množstve: zvlášť, ak si chcete udržať štíhlu líniu.
  • Občas nahraďte zmrzlinu iným zdravším variantom: napr. mrazené rozmixované ovocie alebo osviežujúci kúsok melóna.
Bude sa vám páčiť:  Mrazivé inšpirácie: zmrzlina a nanuky - zn. hand made