Ako prirodzene zmierniť príznaky klimaktéria?

Miroslava Miková | 10. máj 2017
Ako prirodzene zmierniť príznaky klimaktéria?

Súčasťou fyziologického procesu starnutia ženy je klimaktérium. Vaječníky prestávajú plniť svoju funkciu a postupne dochádza k zastaveniu pohlavného cyklu. Toto obdobie je v mnohých prípadoch sprevádzané nepríjemnými telesnými i psychickými zmenami.

Okrem hormonálnej substitučnej terapie, stanovenej gynekológom, existujú aj ďalšie prostriedky, ktoré zmierňujú nepríjemné symptómy klimaktéria. Podstatnú úlohu zohráva zdravý životný štýl, hlavne vyvážený jedálny lístok a pravidelná, vhodne zvolená pohybová aktivita. Existuje však aj niekoľko ďalších možností, ktoré stoja za vyskúšanie.

FYTOESTROGÉNY

Fytoestrogény sa prirodzene nachádzajú v rastlinách a disponujú podobnými účinkami ako samotné estrogény. Sú zastúpené vo viacerých prírodných zdrojoch, ako napríklad v sóji, tofu, ľanových, konopných a sezamových semiačkach, fazuli, kôpre či orechoch. Nájdete ich aj v celozrnnej pšeničnej múke a viacerých rastlinách.

Pomoc zo sveta bylín

  • Zdrojom fytoestrogénov je ploštičník strapcovitý, ktorý pochádza zo Severnej Ameriky. Má hlavne antidepresívne pôsobenie, ale eliminuje aj návaly tepla a nočné potenie. Väčšinou sa užíva vo forme extraktov.
  • Vitex jahňací pomáha tlmiť príznaky klimaktéria, ako potenie, návaly tepla, bolesť hlavy, nafúknuté brucho a úzkostné stavy.
  • Vhodnou voľbou je aj ďatelina lúčna, ktorá sa u nás vyskytuje v hojnom množstve. Možno ju užívať vo forme záparu, tinktúry alebo výživových doplnkov. Ďatelina zmierňuje problémy so spánkom a návaly horúčavy. Javí sa aj ako prevencia vzniku kardiovaskulárnych a rakovinových ochorení.
  • Dioskórea huňatá sa využíva ako prevencia osteoporózy a pozitívne ovplyvňuje pamäťové schopnosti.
  • Pri problémoch s potením pomôže aj šalvia lekárska, ktorá je u nás veľmi známou liečivou rastlinou.
  • Ľubovník bodkovaný je nápomocný hlavne pri zmenách nálad. 

OLEJ Z PUPALKY DVOJROČNEJ

Zo semien Pupalky dvojročnej sa lisovaním zastudena získava olej, ktorý má na ženský organizmus v období klimaktéria viacero pozitívnych účinkov. Zmierňuje výkyvy nálad, pozitívne ovplyvňuje trávenie, eliminuje zadržiavanie vody v tele, ocenia ho i vlasy a nechty.

Keďže sú v ňom bohato zastúpené zdravé tuky, hlavne kyselina linolová a linolénová, pozitívne ovplyvňujte metabolizmus tukov, reguluje tlak krvi a celkovo priaznivo pôsobí na kardiovaskulárny systém.

POTRAVINY BOHATÉ NA BÓR

Bór plní v ľudskom organizme množstvo dôležitých funkcií. Podieľa sa aj na udržiavaní hladiny estrogénu a tiež chráni pred vznikom osteoporózy. Nájdete ho v sušených slivkách, datliach, červenej repe i celozrnných obilninách.

Mohlo by vás zaujímať: VRÁSKY, strašiak každej pleti. Čo by ste mali vedieť?