DOVOLENKA JE NEVYHNUTNOSŤ, nie luxus

Diana Mašlejová | 7. júl 2022
dovolenka, nie luxus, oddych, nevyhnutnosť, fit, styl, fitastyl.sk, leto, relax, vypnutie, myseľ, psychologia

Leto je skvelým obdobím a jedným z dôvodov sú práve letné prázdniny. Nemusíte byť práve školákom, aby ste si ich užili. Letná dovolenka k letu patrí. A to je dobre. Podľa psychológov ju potrebujeme ako soľ.

Predĺžený víkend nestačí

Podľa posledných štúdií by ideálne prázdniny mali trvať mesiac, najmenej však dva týždne. Predĺžený víkend a dokonca ani sedemdňový relax nie je dostatočný, nech by ste ležali na akejkoľvek pláži a zliezli akýkoľvek krásny kopec. Mozgu síce vyšlete signál, aby spomalil, ale rozhodne sa vám nepodarí zmeniť jeho nastavenie a odpútať ho od povinností a pracovnej rutiny, ktorá sa ako mind setting usídlila vo vašom podvedomí. Ide totiž o nevedomé záležitosti a s niektorými vecami sa jednoducho nedá vybabrať – je nemožné ich urýchliť, ani oklamať.

Potrebujete na to skrátka čas. Mesiac letných prázdnin (najmenej však už spomínaných 14 dní) by mal prebiehať pravidelne, čo znamená každý jeden rok.

Isteže, popri tom by ste mali praktikovať relax aj cez víkendy a pár dní voľna na dovolenke k tomu vám budú na osoh aj v iné ročné obdobia. Avšak plnohodnotné prázdniny, na ktoré sa mozog nastaví, sú ideálnym spôsobom, ako ho udržať „fresh“. Cestujete ako Taliani – v auguste na mesiac na víkendový dom k moru? Nuž, vyhrali ste jackpot. Práve tento spôsob je podľa odborníkov ideálnou cestou, ako nevyhorieť. Rok čo rok, s prichádzajúcim augustom sa myseľ nastavuje na relax, ktorý sa blíži. Termín sa stáva stimulom pre jeho aktivitu a mesiac prázdnin ho dostatočne uvoľní.

Možno to nebude ideálne

Existuje čoraz početnejšia skupina ľudí, ktorá počas dovolenky jednoducho nedokáže vypnúť. V noci sa ozývajú nočné mory, pred spaním strach, panika, úzkosť. Objaviť sa môžu aj fyzické symptómy – búšenie srdca, tras rúk, migrény, závraty, bolesti. To všetko jednak predznamenáva, že dovolenka prichádza v pravý čas, ale ďalej to napovedá, že psychika už ide z posledného. Výdatné prázdniny pomôžu, ale zamyslenie sa nad novým nastavením pracovného života je jednoznačne namieste. Pokiaľ je tlak priveľký, rozhodne neváhajte požiadať o pomoc psychoterapeuta.

Ocitli ste sa na dovolenke, no nedokážete stopnúť prúd vašich myšlienok? Odborníci radia: „pusťte to preč. Nechajte to tak. Všimnite si a uvedomte si svoje strachy, úzkosti a myšlienky, ale nesnažte sa s nimi bojovať.“ Odporom totiž zvyšujete úzkosť a tlak na svoju osobu. Povedzte si radšej, že takto sa teraz veci majú, bude lepšie. Teraz ste predsa na dovolenke, nie na pobyte so psychológom.

dovolenka, nie luxus, oddych, nevyhnutnosť, fit, styl, fitastyl.sk, leto, relax, vypnutie, myseľ, psychologia

ZOPÁR ZAUJÍMAVÝCH RÁD A POZNATKOV O KVALITNOM LETNOM ODDYCHU PODĽA ODBORNÍKOV

1.

Nemusíte sa ocitnúť na luxusnej jachte, ani v exotickom rezorte. Vyhovárať sa v spojitosti s dovolenkou na peniaze je vec priorít. Stačí aj neďaleký prenájom lacnej chaty a vo vašom mozgu sa začnú zapínať pokyny na odpočinok. Nezabúdajte, že dovolenka nie je luxus, ale nevyhnutnosť.

2.

Aspoň raz do roka si doprajte dlhší, minimálne štrnásťdňový relax.

3.

V prípade, že vám to možnosti dovolia, snažte sa rešpektovať svoje vnútorné potreby. Ak túžite po športovom vyžití v prírode, voľte dovolenku, ktorá vám padne ako uliata. Intenzívne cestovanie s batohom, plážové leňošenie? Každý si svoje ideálne „holiday“ predstavuje inak. Pokiaľ to s vaším partnerom v tejto oblasti iskrí, odborníci namiesto kompromisov odporúčajú striedanie. To znamená jeden rok, alebo jedna dovolenka podľa jedného, druhá v réžii toho druhého.

Rešpekt znamená, že nestrávite celé týždne frflaním, ale užijete si prázdniny podľa predstáv toho druhého.

4.

Alain de Bottom, autor obľúbenej knihy Umenie cestovať hovorí, že ideálne by sme mali mať agentúry, ktoré budú zacielené splniť aj psychoterapeutickú potrebu. Keďže také zatiaľ nemáme, pokúste sa s partnerom (alebo s rodinou a inými členmi dovolenkovej partie) absolvovať rozhovor, v ktorom úprimne prezradíte svoje sny a potreby týkajúce sa prázdnin.

Buďte k sebe úprimní a začnite dovolenku vnímať o čosi vážnejšie. Nie, nejde o dôsledné plány a stres. Naopak, akceptujte svoje prirodzené túžby a pokiaľ sa zvyknete často prispôsobovať, konečne vyslovte svoj pohľad na ideálny letný relax.

5.

Podľa štúdií prichádza prvý bod šťastia a povznesenia na dovolenke niekedy okolo ôsmeho dňa, kedy sa mozgu konečne podarí „preťať“ uzol s pracovným svetom z domova.

dovolenka, nie luxus, oddych, nevyhnutnosť, fit, styl, fitastyl.sk, leto, relax, vypnutie, myseľ, psychologia

6.

V prípade, že pred sebou máte dovolenku kratšiu ako sedem dní, odborníci odporúčajú liminovať čas cestovania. Myslia tým najmä let dlhší ako päť hodín, ktorý vás môže pripraviť o dva dni relaxu. Takisto sa pri kratších cestách neodporúča nočné cestovanie, z ktorého sa organizmus musí spamätávať.

7.

Dlhšie ako dvojtýždňové cesty nie sú výhodné len z hľadiska prenastavenia mysle. Telu a psychike dávate väčšiu slobodu. Jeden deň tak môžete stráviť intenzívnym, aj keď únavným chodením po pamiatkach, druhý iba preleňošiť. Kratšie – týždňové prázdniny sú náročnejšie na organizáciu a vyžadujú múdrejšie investovanie času. Prílišné fyzické vyčerpanie síce odbremení myseľ od neustálych myšlienok, avšak vrátiť sa domov unavení nie je práve najvhodnejšou cestou, ako relaxovať.

Ako praktizovať MINDFULNESS
Prečítajte si tiež:

Ako praktizovať MINDFULNESS

8.

Snažte sa zžiť s prostredím, v ktorom ste sa ocitli, čo najrýchlejšie. Keď ste na novom mieste, vyrazte rovno do ulíc. Nemusíte po nich behať s bedekrom v ruke ako zmyslu zbavení, stačí, že si sadnete na kávu a budete chvíľu pozorovať okolie. Podľa odborníkov je dovolenka správnym časom na zahájenie meditácie. Nemusíte brať tento pojem doslovne, stačí sa pravidelne fokusovať na upokojenie svojho dýchania a mysle. Predĺžený víkend a dokonca ani sedemdňový relax nie je dostatočný, nech by ste ležali na akejkoľvek pláži a zliezli akýkoľvek krásny kopec.

9.

Psychológovia odporúčajú mať v zásobe dva dni voľna navyše. Deň pred cestou, ktorý je dôležitý na postupný nenásilný prestup z režimu do režimu, a deň po ceste, nevyhnutný na aklimatizáciu. V prípade dlhších ako trojtýždňových ciest sú ideálne dva dni pred a dva dni po.

10.

Podľa štúdií prebieha prázdninový relax nasledovne, a je rozdelený do niekoľkých okien – bodov.

Čas trvania jednotlivých sekvencií je pritom individuálny a závisí od viacerých faktorov (vek, psychické rozloženie, miera predchádzajúceho stresu, osobnosť a povaha jednotlivca a podobne).
  1. Orientácia (v prostredí sa okukávate)
  2. Aklimatizácia (s prostredím sa stotožňujete, a začínate si v ňom uvedomovať samého seba aj so svojimi vyhodnotenými pocitmi)
  3. Spomaľovanie (nový režim v novom prostredí – základ relaxu mysle)
  4. Koučing (umožňuje zamyslieť sa nad starými javmi novým spôsobom, prijať nové pozitívne nastavenia).
15 Tipov ako cestovať za menej
Prečítajte si tiež:

15 Tipov ako cestovať za menej