Nie je len lahodný, ale aj zdraviu prospešný. O čom je reč?

redakcia FIT štýl | 16. december 2017
Nie je len lahodný, ale aj zdraviu prospešný. O čom je reč?

Ibištek lekársky je ideálnym prostriedkom pre celkovú vitalitu a podporu obranyschopnosti. Navyše, dokáže ešte omnoho viac!Okrem toho, že sa osvedčil ako pomocník proti zlej nálade a melancholickým stavom mysle, pomáha odstrániť nebezpečný brušný podkožný tuk a ochraňuje cievy.

Horúci nápoj zo zdravého ibišteka si pripravíte veľmi jednoducho. Stačí do dvoch decilitrov vriacej vody pridať čajovú lyžičku pripravenej čajovej zmesi, alebo nazbieraných sušených a podrvených kvetov rastliny.

Pod pokrievkou nechajte čaj lúhovať 10 minút a môžete popíjať studený na osvieženie, alebo teplý na zahriatie. Lyžica medu podporí vlastnosti ibišteka a nápoj výborne ochutí.

Nie je len lahodný, ale aj zdraviu prospešný

Samotný čaj nie je len lahodný, ale aj zdraviu prospešný. Požívajú ho pacienti ako prírodný doplnok na zníženie vysokého krvného tlaku a tým, že čaj je bohatý na antioxidanty (a to dokonca väčšmi ako preferovaný zelený čaj), chráni bunky pred poškodením, starnutím, aj vplyvom voľných radikálov.

Vďaka obsiahnutým trieslovinám ibištek podporuje správny metabolizmus a má aj mierne laxatívne účinky (pri viacerých šálkach denne). Pozor na jeho prehnané požívanie by si mali dávať ľudia trpiaci pálením záhy, nakoľko rastlina ho môže vyvolávať. Pre pravidelné pitie sú ideálne tri šálky denne.

Účinný sirup proti kašľu

Naše staré mamy poznali ibiš lekársky najmä ako prírodný prostriedok proti kašľu. Jeho účinky sú v tomto prípade potvrdené a nič vám nebráni pripraviť si doma svoj vlastný sirup.

Olúpaný a pomletý koreň ibišu lekárskeho povarte vo vode (na jeden hrnček ibišu liter vody). Následne preceďte, zmiešajte s potrebnou dávkou medu a decilitrom pomarančovej šťavy. Podávajte čerstvý, pričom dve polievkové lyžice sirupu budú bohato stačiť.