Prečo muži preferujú viac ženy s blond vlasmi? Toto tvrdia výskumy

Alena Pethoova | 23. január 2018
Prečo muži preferujú viac ženy s blond vlasmi? Toto tvrdia výskumy

Muži skutočne dávajú prednosť blondínkam! Údajne sú "výrazne" mladšie a zdravšie než brunetky. Na druhej strane sú ale blondínky považované za viac promiskuitné. No a ženy s hnedými vlasmi sú vnímané ako osoby, ktoré majú viac "rodičovského potenciálu".

Vedeli ste, že blondínky servírky dostávajú od mužov lepšie tipy?

Prečo muži preferujú viac ženy s blond vlasmi?

Už je to desaťročia, čo Merilyn Monroe vládla striebornému plátnu. No aj napriek času, štúdie poukazujú na to, že muži stále preferujú blondíny. Údajne, muži považujú ženy s blond vlasmi, za "výrazne" mladšie a zdravšie než brunetky. Sú však tiež považované za viac promiskuitné.

Avšak, aj keď to vyzerá, že pokiaľ ide o randenie, lepšie skóre majú blondíny, hnedovlásky zase majú miernu výhodu oproti blondínam v tom, že sú považované za osoby, ktoré majú väčší "rodičovský potenciál".

Čo tvrdia výskumy?

Štúdia so 110 mužmi, vedená univerzitou v Augsburgu v Minnesote ukázala, že ženy, čašníčky s blond vlasmi, dostávajú väčšie prepitné od mužov a je im všeobecne viac ponúkaná pomoc.

Psychológovia ukázali počítačom generované fotografie žien s blond, hnedými alebo čiernymi vlasmi. Výsledky ukázali, že ženy so svetlými vlasmi sú pre mužov viac atraktívne a teda majú väčší potenciál na vzťah, ako ženy s čiernymi vlasmi. Bol tam však len malý rozdiel.

No po chvíli, muži, ktorí sa pozerali na fotografie žien len od ramien nahor, hodnotili ženy s blond vlasmi ako omnoho mladšie a zdravšie.

Keďže ženy blondíny majú väčší predpoklad na proimiskuitu a zvádzanie zo strany iných mužov, je to pre mužov dôvod, že brunetka bude lepšia pre vzťah, ako matka ich detí.

Rovnako táto štúdia odhalila aj to, že ženy s dlhými vlasmi sú považované za menej zdravé a atraktívne, pričom ženy so stredne dlhými vlasmi majú lepší vzťahový potenciál.

To, že páni preferujú viac blondíny môže byť spôsobené aj vývojovými dôvodmi. Za jaskynných čias si muži vyberali partnerky podľa farby vlasov. Vzhľadom k tomu, že naše vlasy majú tendenciu s vekom tmavnúť, ženy s prirodzene svetlými vlasmi sú „akože“ mladšie a tak boli považované za viac plodné. Psychológovia však uvádzajú možnosť, že tento dojem sme mohli nadobudnúť  aj kvôli väčšej preferencii žien s blond vlasmi v televízii.