Rýchle či hotové jedlá - nepreháňame to s ich konzumáciou? Koledujeme si o problémy

Ing. Vladimíra Mihálová | 14. január 2018
Rýchle či hotové jedlá - nepreháňame to s ich konzumáciou? Koledujeme si o problémy

Kupujeme ich najmä preto, lebo je to praktické. Šetria čas i peniaze. Nepreháňame to však s konzumáciou rýchlych pokrmov až príliš? Ak áno, mali by sme si byť vedomí ich nedostatkov, ktoré môžu v našom organizme napáchať veľké škody.

Podiel hotových produktov (rýchlych jedál) na trhu sa neustále zväčšuje. Kto by z času na čas nepodľahol ich kúzlu? Chrumkavá bageta s obľúbeným dressingom, vysmážaný syr alebo hamburger s hranolčekmi a podobné lákavé pochúťky.

A ako bonus pocit, že nemusíte variť. Urobil to niekto za vás a ušetril vám kopec času, ktorý by ste strávili nakupovaním a prípravou. To je na nezaplatenie. Najmä vtedy, ak nestíhate alebo máte už varenia plné zuby.

Čo však robiť, ak ste si na takýto spôsob stravovania zvykli? Využívate ho čoraz častejšie a pritom ste ani nepostrehli, že nohavice sú vám zrazu tesnejšie? Okrem výhod treba zhodnotiť aj závažné negatíva hotových jedál.

O akých vážnych nedostatkoch je reč?

1. Priemyselné spracovanie: Jednotlivé zložky týchto pokrmov sú priemyselnou úpravou väčšinou denaturované vo veľkej miere. Vo výrobnom procese sú vystavené vysokým teplotám, tlaku, filtrujú sa, chemicky zafarbujú či odfarbujú, homogenizujú, prípadne sa spracúvajú ďalšími metódami.

Všetky účinné látky, ktoré im dala príroda do vienka - vitamíny, minerálne látky, enzýmy, stopové prvky a sekundárne rastlinné látky, tým strácajú na hodnote. Paradoxom je, že na jednej strane ich týmto spôsobom ničíme, na strane druhej nimi výrobky umelo obohacujeme.

Alebo hltáme chýbajúce látky v izolovanej forme vo výživových doplnkoch. Len aby v organizme opäť nastala rovnováha. V prírode sa však vyskytujú v takej kombinácii a rôznorodosti, ktorú nemožno umelo nahradiť.

2. Príliš energie: veľa hotových jedál obsahuje oveľa viac soli a/alebo cukru, ako je zdravé. O množstve skrytých tukov často ani netušíme. Väčšinou ide o lacné tuky (margarín, palmový či stužený tuk), ktoré nie sú len bezcenné, ale pri častej konzumácii aj škodlivé pre naše telo.

Moderné technológie umožňujú vyrábať z nízkoenergetických, na živiny bohatých surovín nezdravé „energetické bomby“. S niekoľkými sústami prijmeme toľko energie, koľko by obsahovalo celé jedlo, ak by sme ho pripravili z prirodzených potravín. Niet divu, že pri ich konzumácii sme stále hladní. A tak zjeme rýchleho jedla viac.

3. Príliš chémie: hotové pokrmy obsahujú častokrát umelé aromatické látky, farbivá, dochucovadlá, konzervačné a iné prídavné látky. Väčšina z nich sa vyrába synteticky. Dokonca, aj tzv. prírodne identické arómy. Ich úlohou je vsugerovať nám napríklad vôňu kávy alebo chuť vanilky.

Z prevažnej časti ale ide o čisto laboratórne produkty, ktoré s prírodou nemajú nič spoločné. Problémom je, že nevieme, ako rôznorodosť substancií pôsobí v organizme. Nedokážeme to kontrolovať, pričom i nepatrné množstvá látok môžu v tele spôsobiť zásadné veci. Platí to, samozrejme, tak pre umelé, ako aj pre prirodzené substancie.

Nielen fast food

Rýchle jedlá to nie je len fast food alebo pokrmy, ktoré zohrejete a hotovo. Zarátajte k nim tiež pizzu, instantné polievky, omáčky, rôzne pochutiny, mrazené jedlá alebo konzervy.

Jednoducho priemyselne spracované produkty, ktoré obsahujú veľa prídavných látok a energie. Ich umelú podobu však môžeme ľahko nahradiť prirodzenou formou, resp. pripraviť ich s minimálnou úpravou, bez zbytočnej chémie.

Na muške instantné polievky

Obľúbené, rýchle a ešte k tomu nám dobre chutia. Prečo? Dôvodom je obsah glutamátu sodného, ktorý sa používa na zvýšenie chuťovej príťažlivosti. Nájdeme ho aj v bujóne, omáčkach, mäsových výrobkoch, dressingoch, rozličných slaných keksoch, zemiakových a kukuričných lupienkoch alebo mrazených potravinách.

Nejde o alergén a vo všeobecnosti nie je pre človeka škodlivý. No len v prípade, že nie ste na túto látku citliví a konzumujete ho v rozumnej miere. Čo však stojí za zváženie? Glutamát sa začal vážne pokladať za rizikový faktor obezity. Spomaľuje metabolizmus tukového tkaniva – a to zrejme nie je to, čo by väčšina z nás potrebovala.

Okrem toho glutamát obsahuje 12 % sodíka. Ak zjete dve porcie instantnej polievky, telu dodáte takmer dvojnásobok denného bezpečného maxima pre príjem sodíka. Môže to byť zvlášť nebezpečné pre ľudí s vysokým krvným tlakom, migrénou alebo citlivým žalúdkom.

Toto je len jeden z mnohých príkladov negatívnych dopadov rýchleho jedla na náš organizmus. Ak ste aj vy jeho priaznivcom, vaše zdravotné ťažkosti môžu začať veľmi skoro podozrivo narastať. V tom prípade je najvyšší čas, aby ste spotrebu týchto produktov konečne obmedzili.