Týchto 6 vecí večer rozhodne nerobte! Prečo?

Iveta Škrabáková | 6. február 2024
večer, rutina, beh, oddych, pokoj, spánok, klud, čo nerobiť večer, pravidlá, dobrý spánok, odpočinok, relax, po práci, doma, pohoda, domov, gauč, aktivita, cvičenie, zdravie, fit, beh, bežci, fitštýl, magazín, chudnutie, zdravý životný

Vedeli ste o tom, že nie je dôležité len to, ako začnete svoj deň, ale aj ako ho skončíte? Možno snívate o tom, že si večer po dlhom dni krásne ľahnete na pohovku, no ak je dobrý spánok to, po čom túžite, budete musieť niečo zmeniť.

Zrejme vás zaujíma, čo je potrebné zmeniť, aby ste si užili dokonalý oddych, a preto sme pre vás pripravili nasledujúce tipy a užitočné alternatívy k bežným zvykom tak, aby ste ich mohli hodiť za hlavu.  

1. Priveľa času na gauči

Sedíte väčšinu svojho dňa v práci a potom smerujete domov, prípadne cestou do obchodu? Ak to znie ako váš život, skúste najbližšie tento druh relaxu zo svojho večera vypustiť. Priveľa sedenia spôsobuje nielen zlé držanie tela a bolesť krku, ale tiež vedie k problémom s kardiovaskulárnym systémom.

Riešenie : Pohyb! Cvičenie je pre naše telo to pravé a navyše dodá energiu. Zapojte do vášho cvičenia krátke cvičenie, choďte na dlhšiu prechádzku a nadýchajte sa čerstvého vzduchu. Zájdite na hodinu jogy, skrátka čokoľvek aktívne, kde sa vám podarí upokojiť svoju myseľ.

TIP: Na večer, resp. bezprostredne pred spaním si neplánujte príliš intenzívne cvičenia, mohli by ste mať problém so zaspávaním. Do diára si tréning vtesnajte maximálne jednu až dve hodiny pred plánovaným spánkom, aby vaše telo malo dostatok času na upokojenie sa a prípravu na prichádzajúci spánok.

2. Príliš veľké jedlo

Máte po pracovnom dni chuť odmeniť sa poriadnym jedlom alebo niečím sladkým? Keď máte priveľkú chuť, prestávate kontrolovať či ešte máte pocit hladu alebo nie. Takto sa vám ľahko môže stať, že sa prejete. Skúste tomuto pocitu odolať, a jesť večer dostatočne pomaly. Zaťažovať tráviaci trakt na večer, pred spánkom, ho môže veľmi narušiť. Vaše telo by malo v noci odpočívať, regenerovať, a nie tráviť prijatú potravu.

Riešenie: Malé porcie. Na večer voľte radšej menšiu porciu, správne potraviny a zjedzte si ju v pokoji za stolom. Vyhnete sa tak nevedomému (pre)jedeniu a nebudete bažiť po niečom ďalšom.

3. Stále on-line

V súčasnosti je bežné byť pripojení na sieti v podstate počas celého dňa. Či už večer sedíte pred televízorom, alebo prehľadávate najnovšie novinky na webe a sociálnych sieťach...majte na pamäti, že vaše oči a mozog pri týchto činnostiach pracujú na plné obrátky a nemajú priestor na oddych. V dlhodobom horizonte to môže spôsobiť bolesti hlavy a ovplyvniť schopnosť sústrediť sa.

Riešenie : Večer odložte všetkých elektronických priateľov a venujte sa radšej konverzácii s okolím, prácam v záhrade, meditácii či dobrej knihe.

4. Priveľa kávy alebo kofeínu

Je ranná šálka kávy neodmysliteľnou súčasťou vašej rannej rutiny? Pomáha vám sústrediť sa, prebudiť sa, zvýšiť koncentráciu. To čo vám však počas dňa pomáha „fungovať“ je vo večerných hodinách kontraproduktívne. Ak pijete kofeín večer, je možné, že sa začne prejavovať presne vtedy, keď to najmenej potrebujete – keď sa snažíte zaspať.

Riešenie : Vyskúšajte radšej upokojujúce bylinné čaje ako harmančekový, zázvorový, čaj z materinej dúšky a pod.

KÁVA: Nápoj s benefitmi

Prečítajte si tiež:

KÁVA: Nápoj s benefitmi

5. Dlhý „šlofík“

Pracovné dni nás dokážu často tak vyčerpať, že si nedokážeme pomôcť inak, než si ísť jednoducho zdriemnuť. Ste unavení a chcete si chvíľu pospať? Fajn, ale uistite sa, že to bude naozaj chvíľa, zhruba pol hodina, maximálne hodina. Ak budete spať hodiny, v noci sotva zažmúrite oči.

Riešenie : Vyskúšajte „rýchlospánok“, je ideálnym spôsobom ako sa znovu nabiť. Tento spánok by nemal presiahnuť 20 minút, v opačnom prípade sa dostanete do fázy hlbšieho spánku, ktorý si neskôr vyberie svoju daň. Takže nastaviť budík, ľahnúť a zzzzzz.

6. Beriete si prácu domov

V práci máte stres, pretože nestíhate, tak ste sa rozhodli, že si to dokončíte doma? Ak si chcete dobiť baterky a ďalší deň efektívne pracovať, potrebujete nielen fyzickú, ale i duševnú prestávku.

Riešenie: Zlepšite svoj work-life balans a manažment času. Prácu nechajte v práci, v ktorej sa nebudete zapodievať a rozptyľovať súkromnými aktivitami. V čase vyhradenom pre vaše osobné voľno si doprajte cvičenie, obľúbenú hudbu, varenie, kreslenie...čokoľvek pri čom si oddýchnete.