Veľkí hráči na poli duševného zdravia

Jana Trundová | 18. december 2017
Veľkí hráči na poli duševného zdravia

Vyzerá to možno zvláštne, ale citliví ľudia to dobre poznajú a neurológovia túto radu už dávno riadne zdôvodnili. Začnite sa vyhýbať kuvikom a ľuďom trúsiacim okolo seba stres, nechuť, nepriateľstvo. No okrem toho sú tu veľkí hráči na poli duševného zdravia.

Veľkí hráči na poli duševného zdravia

Tryptofán, melatonín a hlavne serotonín. Ako sú previazaní a akú úlohu hrajú v ľudskom organizme? Nervová sústava funguje vďaka neurotransmiterom, čiže prenášačom nervových vzruchov medzi jednotlivými nervovými bunkami.

Jedným z transmiterov je práve serotonín, prezývaný tiež hormón šťastia. Aby ho bol organizmus schopný vyrobiť, potrebuje aminokyselinu trytofan, ktorý je zároveň zodpovedný za tvorbu melatonínu, hormónu vytváraného počas spánku.

Melatonín ovplyvňuje jeho hĺbku, dĺžku, ale aj schopnosť regenerácie, silu imunitného systému a úzkosť. Prečo je teda stavaný v prípade SAD do protikladu so serotonínom? Úzkosť predsa túto chorobu sprevádza tiež.

Áno, ale tlmivý efekt nemá šancu dobehnúť schopnosti chýbajúceho serotonínu. Len on totiž dokáže človeku uľaviť pri depresívnych stavoch. 

Navyše sa zúčastňuje aj ďalších dôležitých pochodov vo vnútri tela, najmä v krvnom obehu, maternici (podporuje pôrod), prieduškách (podieľa sa na tvorbe hlienu) a v žalúdočnom trakte (kontroluje funkciu hladkého svalstva, ovplyvňuje tvorbu žalúdočnej kyseliny, podporuje trávenie).