Artičoka je rastlinou dlhovekosti, a to pre tieto jej vlastnosti

redakcia FIT štýl | 19. október 2017
Artičoka je rastlinou dlhovekosti, a to pre tieto jej vlastnosti

Na stredovekých kráľovských dvoroch, kde hrala táto surovina prím, ju podávali varenú v pôvodnom tvare. Bola obľúbenou prílohou k mäsu a rybám a výživnou pochúťkou po náročných bojoch.

Čistá krv s artičokou

Dužinaté kvetné lôžka sa však okrem cynarínu môžu pýšiť aj ďalšími zdraviu prospešnými látkami. Obsahujú napríklad pomerne veľa proteínov, čo iste ocenia športovci. Artičoky v sebe majú aj bohaté zastúpenia vitamínov skupiny B.

B1 pomáha premieňať sacharidy na energiu a stará sa tiež o psychickú odolnosť organizmu. Energiu telu dodá aj vitamín B3, ktorý je v rastline obsiahnutý, a nervový systém udrží v dobrej kondícii vitamín B6. Okrem béčiek má konzumácia dužinatých kvetov prímorskej rastliny prínos aj pre kostrový aparát.

Čítajte tiež: Kráľovské artičoky. Aj takto ich môžete využiť v kuchyni.

Obsahuje totiž pomerne zásadný podiel vitamínu K, ktorý upravuje zrážanlivosť krvi a pôsobí preventívne proti osteoporóze. Vitamín C zase podporí správnu obranyschopnosť organizmu a odolnosť voči infekciám.

Aby sme neostali iba pri vitamínoch, artičoky obsahujú aj horčík – ďalší z prvkov, ktorý vám vyčarí úsmev na tvári a psychickú pohodu. Železo je zase nevyhnutné pri tvorbe hemoglobínu a pri jeho nedostatku sa poľahky dostaví únava, malátnosť a migrény.

Čítajte tiež: ARTIČOKY – zelenina proti nadúvaniu a chutný RECEPT k tomu

Artičoky sú rastlinou dlhovekosti

Už Katarína Medicejská z francúzskeho dvora vedela, že artičoka dokáže čistiť krv. Tieto detoxikačné účinky sa rastline pripisujú dodnes a môže za ne látka menom cynarín, ktorá chráni a čistí pečeň. Podieľa sa na správnom vylučovaní žlče a pôsobí tiež ako prevencia vzniku žlčníkových kameňov.

Pre artičoku je cynarín unikátnym prvkom a v iných prírodných surovinách by ste ho hľadali márne. Znižuje aj cholesterol a odstraňuje z krvi prebytky cukru.

V rámci liečivých schopností cynarínu sa uskutočnilo viacero vedeckých štúdií a experimentov, ktoré sa snažili nájsť spojitosť medzi dlhovekosťou a nižším podielom kardiovaskulárnych ochorení u južanských národov a pravidelnou konzumáciou artičok. Výsledky síce neuvádzajú artičoky ako zázrak dlhovekosti, ale potvrdzujú, že môžu mať prínosný vzťah k ľudskej vitalite.

Látky v rastline obsiahnuté a ich kombinácia podporujú trávenie a správny metabolizmus, zmierňujú plynatosť a upravujú stolicu. Ich konzumácia sa odporúča aj pri obezite, nakoľko artičoky obsahujú veľa vlákniny.