Bankovanie: Objavte blahodarné účinky tisíce rokov starej metódy!

Miroslava Suchárová | 12. október 2021
Bankovanie

Bankovanie sa spája so znížením bolesti pohybového aparátu, ale aj s posilnením imunitného systému či zlepšením zdravia pokožky, napríklad v prípade akné či celulitídy. Na bankovanie nedajú dopustiť mnohé slávne osobnosti, ako napríklad Jennifer Aniston či Gwyneth Paltrow, ale ani „bežní smrteľníci“ s bolesťami pohybového aparátu či inými zdravotnými ťažkosťami.

Bankovanie sa vykonáva prostredníctvom rôzne veľkých baniek, napríklad zo skla, ktoré sa zvnútra nahrejú, pričom ochladením vzduchu vzniká podtlak, a tak sa banky k telu prisajú. Na vytvorenie podtlaku v banke sa môže využívať aj špeciálna pumpa. V tomto prípade sa však používajú plastové, a nie sklenené banky. Priloženie baniek na telo vyvolá intenzívne prekrvenie daného miesta, ale aj prehriatie povrchu kože. Banky sa môžu prikladať na chrbát, ale aj iné časti tela, ako napríklad stehná, lakte či kolená.

Aktuálne sa vykonáva iba tzv. suché bankovanie, prípadne masáž bankami – posúvanie banky po koži. V minulosti bolo populárne aj „krvavé“, teda mokré bankovanie. Dnes sa s ním môžete stretnúť iba v niektorých nemocniciach.

Bankovanie je vhodné takmer pre všetkých, bez rozdielu veku

Môžu ho absolvovať už deti od 6 rokov a, samozrejme, i seniori. Avšak neodporúča sa napríklad pri vyšších stupňoch osteoporózy alebo hemofílii, teda zvýšenej krvácavosti a spomalenej zrážanlivosti krvi. Samozrejme, nevhodné je pri vírusových či zápalových ochoreniach, v tehotenstve alebo pri silnej menštruácii.

Po bankovaní môžu zostať na tele aj krvné podliatiny pripomínajúce modriny, ktoré však po čase zmiznú a nepredstavujú žiadne riziko. „Modriny sa tvoria z dôvodu stuhnutia mäkkých tkanív v mieste aplikácie banky, to sa pod podtlakom viac prekrví, a tak krv preniká von cez kožu – vytvorí sa modrina. Čím je miesto viac stuhnuté, tým je modrina výraznejšia. Avšak po pravidelnom bankovaní sa modriny tvoria už len minimálne,“ hovorí zo skúseností fyzioterapeutka Lenka Čertíková. Dôležité je podotknúť, že bankovanie nie je bolestivé. Jediné, s čím sa môžete stretnúť, je jemné pnutie alebo štípanie, ktoré však krátko po priložení banky odznie.

V rámci alternatívnej medicíny sú zatvrdnuté miesta na koži spájané aj s ovplyvňovaním vnútorných orgánov, teda s reflexnými zónami, a preto zástancovia alternatívnej medicíny tvrdia, že bankovanie možno využiť aj na diagnostiku zdravotného stavu či riešenie problémov s vnútornými orgánmi.

Stretnúť sa môžete aj s tvrdením, že čím sú podliatiny na koži výraznejšie, tým je zdravotný problém závažnejší. Nuž a v rámci alternatívnej medicíny je bankovanie využívané aj na podporu samoliečebných síl organizmu. Avšak, čo sa týka fyzioterapie, bankovanie sa týmto spôsobom nevyužíva – slúži hlavne na uvoľnenie tkanív a zmiernenie bolesti pohybového aparátu.

Pozitívne účinky bankovania

Bankovanie sa využíva už tisíce rokov a pomohlo nespočetnému množstvu ľudí, čiže jeho pôsobenie na ľudský organizmus je overené tisíckami rokov využívania. Čo sa týka odbornej verejnosti, názory sú rôzne – bankovanie má svojich verných zástancov, ale nájde sa aj mnoho skeptikov, ktorí jeho účinky spochybňujú. Azda najlepším riešením je teda túto metódu vyskúšať na vlastnej koži a následne zhodnotiť jej účinky.

V prvom rade je bankovanie známe ako prostriedok, ktorý prináša úľavu od bolesti pohybového aparátu, a to najmä svalov a kĺbov. Okrem toho sa bankovanie spája s navodením relaxácie a zlepšením trávenia.

bankovanie

Ako prebieha bankovanie?

Pred umiestnením baniek na konkrétne miesta sa vykoná jemná masáž, ktorá organizmus na bankovanie pripraví. Využívajú sa pri nej masážne oleje, často v kombinácii s vhodnými esenciálnymi olejmi. Následne fyzioterapeut sklené banky rôznych veľkostí prostredníctvom teplého vzduchu a podtlaku prisaje na telo. Nechá ich pôsobiť maximálne 20 minút, pričom sa začína kratším časom a s pribúdajúcimi bankovaniami sa čas pomaly predlžuje. Po odložení baniek sa opäť vykoná jemná masáž.

Ako často si dopriať bankovanie, aby sme čerpali jeho pozitívne účinky? „Bankovanie ako doplnok, teda na uvoľnenie tkanív, je vhodné absolvovať maximálne 2 razy týždenne v úvode terapie. Neskôr, keď si človek a jeho telo na bankovanie zvykne, dá sa aplikovať častejšie. Ide však o všeobecnú radu a nie odporúčanie, pretože u každého človeka je to individuálne,“ radí fyzioterapeut Patrik Kuhnel.

Ako podporiť pozitívne účinky bankovania?

Pokiaľ ste bankovanie už vyskúšali, možno ste sa stretli s informáciami, že po bankovaní treba dôsledne dodržiavať pitný režim, aby mohli z tela odchádzať škodlivé látky. Niekoľko dní po bankovaní sa neodporúča napríklad pitie alkoholu. Názory odborníkov na túto tému sú však odlišné – ako je už spomenuté vyššie, je rozdiel napríklad v tom, či si bankovanie doprajete u odborníka na alternatívnu medicínu, alebo u fyzioterapeuta.

„Tu už zachádzame do oblasti, ktorá sa netýka fyzioterapie. V každom prípade, neodporúčam po absolvovaní bankovania vykonávať zlé pohybové stereotypy, ktoré spôsobujú v danom mieste stuhnutie, poprípade sa aspoň 36 hodín zdržať náročnej pohybovej aktivity,“ dodáva Patrik Kuhnel.