Domáca lekárnička: HROZNO a jeho účinky na naše zdravie + recepty z viniča

Vypľúvate hroznové semienka? Nerobte to! Hroznová kôstka obsahuje vysokú koncentráciu vitamínu E. Nutričnú hodnotu má porovnateľnú so slnečnicovým semienkom.
Plod viniča, hrozno, je totiž považované za jedno z najzdravších druhov ovocia vôbec.
Bobuľky hrozna bojujú proti únave a depresii
Hrozno bolo od nepamäti považované za drahocenný dar prírody. Obsahuje pestrú zmes dôležitých výživných a liečivých látok, ktoré na ľudský organizmus pôsobia blahodarne. V hrozne nájdeme draslík, kyselinu listovú, vitamín C a E a vitamíny skupiny B. Je sladké, a tak výborne poslúži aj ako náhrada sladkostí. Vďaka vysokému obsahu hroznového cukru (glukózy) dodáva energiu, podporuje učenie a koncentráciu. Telu dodá poriadnu dávku antioxidantov.
Červené a tmavomodré odrody hrozna v porovnaní so zelenými obsahujú viac látok, ktoré chránia ľudské telo pred srdcovo-cievnymi chorobami.
Šupky hrozna sú vynikajúce na zlepšenie trávenia, hrozno efektívne čistí tráviacu sústavu, pôsobí močopudne a účinkuje aj ako mierne preháňadlo.
Sušené hrozienka majú vysoký obsah prírodného cukru, preto predstavujú vysoko energetickú potravinu. Sú bohatým zdrojom draslíka a železa.
Domáca lekárnička: Propolis zvýši imunitu
Účinky hrozna na zdravie
- chráni srdcovo-cievny systém
- znižuje krvný tlak
- spevňuje cievy a pôsobí proti kŕčovým žilám
- znižuje tvorbu „zlého" cholesterolu
- pomáha pri obnovení kolagénu v pokožke
- spomaľuje rast rakovinových buniek
- prečisťuje močové cesty a obličky
- pôsobí ako mierne preháňadlo
- zmierňuje únavu a depresiu
- bojuje proti demencii
- výborný prostriedok na detoxikáciu organizmu
Nutričná hodnota je u všetkých farieb a odrôd hrozna takmer rovnaká. Jedna šálka hrozna obsahuje 1,09 g bielkovín, 104 kalórií a 1,4 g vlákniny.
Listy viniča liečia
Vinič je tradičná liečivá bylina. Jeho listy majú jemnú chuť, chutia ako špenát. V liečiteľstve sú cenené ako výborný pomocník pri liečbe kŕčových žíl. Zábal z listov viniča uľaví boľavým, opuchnutým a „ťažkým" nohám.
Čaj z listov viniča pôsobí proti zápche, prečisťuje tráviaci trakt. Zvyšuje odolnosť ciev a lieči tak i hemoroidy. Stimuluje krvný obeh a znižuje krvný tlak. V chrípkovom období sa odporúča pitie čaju na posilnenie imunity.
RECEPT na vínny čaj
Hrsť nasekaných listov viniča zalejeme jedným litrom horúcej vody a necháme 15 minút lúhovať. Pijú sa tri poháre denne medzi jedlom.
RECEPT na zábal z listov viniča
Do 1/2 litra vody dáme variť 20 listov viniča. Po prevarení necháme odstáť 15 minút. Do odvaru namočíme uterák, priložíme ho na boľavé miesto, prikryjeme fóliou a obviažeme. Odporúča sa nechať obklad pôsobiť cez noc.
Vedeli ste, že odrezky z viniča sa používajú na výrobu najkvalitnejšieho aktívneho uhlia Carbo adsorbens, ľudovo tiež nazývaného „živočíšne uhlie"?
Vinič v kuchyni
Listy viniča sa uplatňujú v tradičnej gréckej a balkánskej kuchyni pre svoje chuťové vlastnosti. Zároveň napomáhajú vylučovaniu kyseliny šťaveľovej z organizmu. Listy a úponky viniča môžeme použiť na prípravu polievok, šalátov, či hlavných jedál. Hrozno sa výborne hodí aj do ovocných šalátov. Listy viniča sa dajú použiť napríklad namiesto tortilly pri príprave wrapu, ale aj do zaváranín.
Domáca LEKÁRNIČKA: Pri dusivom KAŠLI pomôže MAJORÁN
Vypľúvate hroznové semienka?
Nerobte to! Semená hrozna obsahujú najsilnejší prírodný antioxidant procianidín. Hroznová kôstka obsahuje vysokú koncentráciu vitamínu E. Nutričnú hodnotu má porovnateľnú so slnečnicovým semienkom. Obsahuje esenciálne živiny, ako sú vitamíny a stopové prvky. Sú v nej najviac zastúpené vitamíny skupiny B a minerály ako fosfor, draslík, vápnik a magnézium.
Olej z hroznových semienok – podporuje zdravie pokožky i vlasov
Z hroznových semienok sa lisuje olej, ktorý obsahuje výdatné množstvo vitamínu E. Je skvelým hydratačným prostriedkom pre pleť a výborne sa vstrebáva. Má silné protizápalové a antimikrobiálne účinky, pričom neupcháva póry a je vhodný aj na aknóznu pleť. Hroznový olej pomáha oddialiť bežné príznaky starnutia, ako sú vrásky, ovisnutá pokožka a vačky pod očami.
Zabraňuje vypadávaniu vlasov a podporuje ich rast. Hroznový olej dopĺňa a vyživuje kožné bunky v pokožke hlavy a predchádza tvorbe lupín. Je efektívnym domácim prostriedkom na suchú a svrbivú pokožku hlavy.
Obmedzuje vznik kŕčových žíl a bolestí nôh.
Domáca lekárnička: Tymian ako balzam na priedušky
Na zdravie!
Šťava z hrozna sa používa pri liečení chorôb, ktoré vznikajú hromadením toxínov v tele. Pôsobí močopudne, žlčopudne a mierne preháňa. Víno je istá forma konzervácie hroznového muštu. Obsahuje približne 75 % vody a 25 % iných substancií, vrátane alkoholu.
Hoci v spoločnosti stále pretrváva diskusia o vhodnosti pitia vína v súvislosti s alkoholom, víno sa od nepamäti používalo ako liek v ľudovom liečiteľstve. Jeho mierna konzumácia môže spomaliť rozvoj srdcovo-cievneho ochorenia. Antioxidanty nachádzajúce sa vo víne sú dôležitými látkami, ktoré ochraňujú náš organizmus pred civilizačnými chorobami. Účinná látka resveratrol, nachádzajúca sa v šupkách hrozna, pôsobí ako výnimočne silný prírodný antioxidant. Posilňuje obranyschopnosť organizmu a bojuje proti škodlivým voľným radikálom v našom tele.
- Najvyššie množstvo resveratrolu obsahujú šupky červeného hrozna. Udáva sa, že je 20 x účinnejší ako vitamín C.
- Z viniča bol resveratrol prvýkrát izolovaný v roku 1976 a v roku 1992 bol izolovaný z červeného vína.
- Prírodný antioxidant resveratrol sa nachádza v bobuliach hrozna, v mušte i vo víne.