Domáca lekárnička: Tymian ako balzam na priedušky

Zuzana Paprskárová | 24. august 2021
Tymian

Tymian obsahuje 2 % silice, ktorej hlavnou zložkou je tymol, a to v množstve 20 – 40 %. Tymol je vzácna, vysoko baktericídna, teda dezinfekčná látka, podobne ako aj mentol. Rozpúšťa hlieny, v ľudovej liečbe sa používa ako kloktadlo proti čiernemu kašľu a zápalu priedušiek.

Pestuje sa ako liečivá bylinka, no zároveň patrí medzi obľúbené kuchynské koreniny. V minulosti mylne označovaný ako materina dúška obyčajná, má dnes tymian oficiálny názov Dúška tymianová.

Dúška tymianová verzus Materina dúška

Dve byliny, ktoré sa navzájom často zamieňajú a množstvo ľudí si myslí, že ide o jednu a tú istú bylinku. Hoci sa aj v niektorých herbároch označujú ako jedna bylina, opak je pravdou. Sú ľahko zameniteľné vďaka svojmu podobnému vzhľadu, vôni, liečivým účinkom a faktu, že obe sa ľudovo prezývajú tymian. Dúšku tymianovú nájdeme skôr v domácom prostredí a prvá zmienka o nej je už spred 4000 rokov. Materina dúška sa nachádza častejšie vo voľnej prírode a prvá zmienka o nej bola oveľa neskôr.

Keď chceme vedieť, čo nám príroda ponúka, pozrime sa do dôb minulých

Tí šťastní z nás majú recepty a tipy od babičiek a prababičiek. Vráťme sa však v čase oveľa ďalej, do obdobia staroveku. Tymian bol v tých časoch spájaný s odvahou, hrdinstvom a silou.

  • Poznali ho už starí Egypťania, ktorí ho používali pri balzamovaní mŕtvych.
  • V starovekom Grécku využívali jeho aromatické vlastnosti a pálili ho v chrámoch alebo pridávali do kúpeľov. Ako kadidlo v chrámoch sa používa dodnes.
  • Rimania zase objavili jeho dochucovací potenciál a začali ním vylepšovať syry či alkoholické nápoje. Tymian považovali za ochranu pred otravou a konzumovali ho preto pred alebo počas jedla. Vetvičky tymianu boli, na druhej strane, u rímskych vojakov symbolom rešpektu.
  • V liečivé účinky tymianu ľudia verili aj v časoch, keď Európu trápila morová nákaza.

Tymian pomôže pri zápale priedušiek aj čiernom kašli

Tymian obsahuje 2 % silice, ktorej hlavnou zložkou je tymol, a to v množstve 20 – 40 %. Tymol je vzácna, vysoko baktericídna, teda dezinfekčná látka, podobne ako aj mentol. Rozpúšťa hlieny, v ľudovej liečbe sa používa ako kloktadlo proti čiernemu kašľu a zápalu priedušiek.

Tymol má silné dezinfekčné účinky a bojuje proti škodlivým baktériám, vírusom, ale napríklad aj plesniam.

Pozitívne účinky tymianu

Tymian má pre nás množstvo benefitov, prioritne je prospešný najmä ako prvá pomoc pri kašli. Pomôže pri suchom, ako aj vlhkom kašli. Uvoľňuje hlieny, uľaví pri boľavom hrdle a mal by byť pevnou súčasťou zimnej domácej lekárničky. Ak si ho vypestujete doma, máte zároveň záruku bio kvality. Nič však nepokazíte ani sušeným tymianom z obchodu.

Tymian je skvelý na podporu imunity vďaka vysokému obsahu vitamínu C. Je výborným zdrojom železa, magnézia a vlákniny.

V kombinácii s brečtanom je skvelým pomocníkom pri dusivom kašli. Užívanie v podobe čaju je najjednoduchším spôsobom prípravy, doma si však jednoducho vyrobíte aj tymianový sirup či masť. 

Benefity tymianu v skratke:

  • lieči boľavé a zapálené hrdlo
  • účinný pri bronchitíde
  • pomáha pri rozpúšťaní hlienu
  • posilňuje imunitu
  • uľaví od bolesti hlavy a migrény
  • pomáha pri depresívnych stavoch
  • antimykotikum, je ľahko dostupnou možnosťou liečby miernych až stredne ťažkých plesňových ochorení.
  • pomáha pri PMS a menštruačných bolestiach
  • zmierňuje akné
  • účinný pri nevoľnosti, nadúvaní a bolesti žalúdka
  • dezinfikuje rany
  • deťom sa môže podávať ako prostriedok proti parazitom
  • odstraňuje zápach z úst a posilňuje ďasná
  • pomáha pri depresívnych stavoch
  • znižuje krvný tlak a cholesterol

Rada od babičky:

Ak trpíte na vysoký krvný tlak, používajte pri dochucovaní jedla namiesto kuchynskej soli tymian. 

Tymianový sirup proti kašľu

Tymianový sirup má príjemnú chuť, je preto obľúbený aj u detí. Vyrobený doma navyše neobsahuje žiadne pridané látky, éčka a konzervanty.

Ako na to?

Postačia 4 ingrediencie. Na 200 ml použijeme 100 - 200 g cukru. Ak cukor nahradíme medom, sirup bude mať benefit naviac. Vodu s cukrom zvaríme, pridáme aspoň tri vetvičky čerstvého tymianu alebo balíček sušeného. Pár minút povaríme a necháme lúhovať do nasledujúceho dňa. Precedíme a uskladníme v sklenenej fľaške v chlade. Pozor! Ak cukor nahradíme medom, pridáme ho až neskôr do vlažnej zmesi.

Tymianový olej

Na liter oleja použijeme väčšiu hrsť sušeného tymianu. Použiť môžeme olivový, mandľový, konopný či akýkoľvek iný, za studena macerovaný, rastlinný olej. Zmes necháme macerovať 1 až 3 týždne. Následne zmes precedíme cez jemné sitko. 

TIP pre vás:

Tymianový olej pôsobí aj ako výborný repelent proti komárom. Pripravte si roztok z 8 kvapiek tymianového oleja a decilitra vody a nalejte ho do rozprašovača. 

tymian

Tymianová masť

Zlepšuje dýchanie a uvoľňuje dýchacie cesty. Nanáša sa na oblasť hrudníka a hornej časti chrbta aj niekoľkokrát za deň.

Ako na to?

Vo vodnom kúpeli v nádobke zo skla rozpustíme 20 g včelieho vosku. Pridáme 100 gramov tymianového olejového výluhu (tymianový olej) a všetko dobre premiešame. Masť naplníme do nádobiek a po vychladnutí uzavrieme. Uskladníme v chlade. Trvanlivosť je, samozrejme, kratšia ako pri masti z lekárne, vydrží niekoľko týždňov. 

Tymianový olej a masť sú výborné predovšetkým pri bronchitíde, chrípke a virózach. Natierajú sa pod nosom pri nádche, na hruď pre lepšie rozpustenie hlienov a vykašliavanie a na spánky pri migréne, strese a únave. Uľavia aj pri boľavých kĺboch a svaloch.

Vedeli ste, že...

tymian odstraňuje negatívnu energiu a vetvička tymianu pod vankúšom upravuje spánok a odháňa zlé sny?

Všetko s mierou a v rozumnom množstve aj s tymianom

Všetkého veľa škodí a aj pri bylinkách sa odporúča užívať ich s mierou. Pri tymiane by si mali dať pozor najmä ľudia užívajúci lieky na riedenie krvi, pretože tymian môže spomaliť zrážanlivosť krvi a zvýšiť riziko modrín či krvácania. Aj z toho dôvodu ho radšej prestaňte užívať aspoň dva týždne pred plánovanou operáciou. Preháňať by to s ním nemali ani tehotné či dojčiace ženy.