HERPES: Pečať slabej imunity?

Diana Mašlejová | 30. júl 2019
herpes, ochorenie, imunita, pomoc, ako sa zbaviť herpesu, pery, bolesť, opar, choroba,

Naše telo je skutočne zložitý prístroj. Napriek tomu, že v ňom denne prebiehajú tisíce procesov, ktoré zabezpečujú jeho bezchybné fungovanie – z času načas potrebuje dobiť baterky, pretože skrátka nestíha. Jedna z ochranných bariér zlyhá a do našej každodennosti vstúpi vírusové alebo bakteriálne ochorenie, ktoré signalizuje, že imunitný systém má takpovediac „dosť“. Výstražnou kontrolkou môže byť aj herpes na ústach.

Herpes vírus – Herpes simplex  

Herpes simplex je známy vírus a mnohí z nás sme ho už minimálne raz v živote riešili. Miesto, kde vírus tlačí, von opuchne a začervená. Zo začiatku cítite mravčenie, ktoré sa však zmení na neutíchajúcu bolesť. Následne sa na koži vytvoria bolestivé pľuzgieriky, ktoré mokvajú. Po zaschnutí sa vytvorí škaredá chrasta, ktorá neraz končí jazvou.

Aby ste si nemysleli – tento proces netrvá pár hodín, ani dní. U niekoho trvá vyliečenie týždeň, ale u niektorých jedincov aj dlhšie. Všetko závisí od toho, ako máme nastavenú imunitu a aký veľký bol pľuzgier.  

Ľudovo sa nazýva aj horúčka

Prenáša sa kvapôčkovou cestou alebo priamym kontaktom s infikovaným človekom. U väčšiny ľudí sa neprejaví pri prvotnej infekcii (pri vstupe do organizmu). Do tela vniká cez sliznice alebo poranené miesta. Vírus pretrváva v nervových bunkách v mieste vstupu do organizmu v tzv. latentnej (spiacej) forme. So svojou DNA môže vírus prežívať v pozostalých nervových bunkách, pre imunitný systém nerozoznateľný, a tým aj nenapadnutý. Tieto infikované bunky slúžia ako „rezervoár pôvodcu ochorenia“ po celý život.

Väčšinou sú to pery, oblasť nosa, líca, ale aj ktorákoľvek iná oblasť kože. Ak mal človek horúčku čo i len raz, je pravdepodobné, že toto vírusové ochorenie sa bude opakovať. Pre opakujúci sa herpes simplex sú typické príznaky, ktoré predchádzajú ochoreniu, tzv. prodromálne príznaky: pocit napätia, svrbenie, príležitostne i bolesť. Na tomto meste sa o niekoľko hodín objaví začervenanie, mierny opuch a tvorba pľuzgierikov o veľkosti špendlíkovej hlavičky, ktoré splývajú, praskajú a vytvoria ranu, na ktorej sa vytvorí chrasta. Čas trvania horúčky je 2 – 12 dní.  

Vedeli ste, že... ...vírusové ochorenie vyvolané vírusom herpes simplex (HSV-1) patrí medzi najčastejšie vírusové ochorenia? Nakazenie obyvateľstva týmto vírusom je viac ako 90 %.   

Čaká na impulz  

Herpes je vírusové ochorenie kože. Miesto prvého prieniku do tela je vždy rovnaké s tým, kde sa herpes bude ďalej objavovať. Ak ho nevidíte ako pľuzgierik, neznamená to, že vo vašom tele nie je. Nevidno ho, lebo „spí“ – prebýva v našom tele v latentnom štádiu a čaká na impulz. Do pozoru ho vie dať viacero podnetov. Silné slnečné žiarenie, mráz, silné fyzické či psychické vypätie, stres, strach a, v neposlednom rade, oslabená imunita. Zastaviť tento vírus počas jeho najväčšej sily je s oslabeným imunitným systémom priam zúfalé.  

Herpes na pere bol prvýkrát popísaný v 1. storočí nášho letopočtu rímskym lekárom Herodotom. Túto ,,drobnú nepríjemnosť“ poznali aj starodávni Gréci, ale trvalo stáročia, kým vedci zistili, že sa jedná o ochorenie zapríčinené herpetickými vírusmi. Vírus je neurotropný, šíri sa pozdĺž nervových vlákien do kože a sliznice. Výskumy ukazujú, že takmer 90 % ľudí vo veku nad 30 rokov bolo už niekedy vo svojom živote vystavených tomuto vírusu. U väčšiny ľudí sa po prvej infekcii vytvorí dostatočná imunitná obrana. Je však stále veľké množstvo ľudí, u ktorých sa opakuje choroba na jednom mieste tela, najčastejšie na pere. Jediným nositeľom a prenášačom vírusu je človek. Väčšina populácie má počas života kontakt s vírusom, pričom len u časti dôjde k prejavu ochorenia.

Účinný boj s herpesom – takto ho porazíte

Efektívna prevencia voči vírusu herpes simplex  je užívanie L-lyzínu, ktorý ma okrem antibakteriálneho a antivírusového účinku aj priaznivý vplyv na podporu imunitného systému. Práve jeho oslabením sa spúšťa rozmnožovanie tohto vírusového ochorenia. L- lyzín sa odporúča nielen na zvýšenie imunity, ale aj aplikovať hneď pri prvých príznakoch oparu (prodromálne štádium). Svojím účinkom okamžite zabráni ďalšiemu rozmnožovaniu vírusov a taktiež veľmi rýchlo eliminuje ochorenie.

Ako sa konečne zbaviť herpesu?
Prečítajte si tiež:

Ako sa konečne zbaviť herpesu?