Indické zlato: KURKUMA

Jana Tesák Potomová | 11. február 2022
kurkuma, indické zlato, kurkumín

Kurkuma, sýtožltá korenina, ktorá je u nás zatiaľ nedocenená, pričom vo svete je známa hlavne v ajurvédskej medicíne, kde ju poznajú aj ako haridra a rýchly domáci liek proti bolesti a zápalom.

Kurkuma pravá, lat. Curcuma longa, je trváca tropická rastlina z čeľade ďumbierovité. Jej iné názvy sú  taktiež kurkuma dlhá, indický šafran, žltý ďumbier, žltý zázvor, žltý koreň, japonský šafran. Pakoreň sa používa ako korenina, olej, liečivo alebo na výrobu farbiva. Kurkuma je pôvodom z Indického polostrova a juhovýchodnej Ázie. Vyžaduje pestovanie na plnom slnku alebo polotieni, pri teplotách medzi 18 - 30 °C a so značným množstvo ročných zrážok.

Rastliny sa každoročne zbierajú pre svoje podzemky, niektoré na množenie v nasledujúcej sezóne a iné na už spomínanú spotrebu. Podzemky sa používajú čerstvé alebo varené vo vode a sušené. Potom sa melú na oranžovo-žltý prášok, ktorý sa bežne používa ako farbivo, dochucovadlo v mnohých ázijských kuchyniach. Prášok má teplú, horkú arómu podobnú čiernemu koreniu a zároveň aj zemitú horčicovú. Kurkuma je základým pilierom korenia karí. Takže, ak pravidelne používame karí korenie, konzumujeme aj kurkumu. Je príbuzná so šafranom a zázvorom, čo môžeme vidieť aj na jej farbe či pôsobení na zdravie.

kurkuma, kurkumový prášok, korenie, indické zlato, kurkumín

Aké dôležité látky obsahuje kurkuma?

Okrem najvzácnejšej zložky kurkumínu obsahuje aj antioxidanty, piperín, kapsaicín, antiseptické látky, sacharidy, vlákninu, tuk.
Vitamíny: B3, B9, C, E
Minerály: vápnik, železo, horčík, mangán, fosfor, draslík, selén, zinok

Kurkumín má terapeutické účinky, detoxikuje a znižuje hladinu cholesterolu v krvi

Kurkumín je označovaný tiež ako prírodná žltá, prídavná látka v potravinách E 100. Ide o aktívnu látku s terapeutickými účinkami. Pôsobí proti bolesti a zápalom a bežne sa používa pri liečbe reumatickej artritídy a ďalších  typov bolesti kĺbov. Viacero pacientov s týmito ochoreniami potvrdilo, že je dokonca efektívnejšia ako zvyčajne používané protizápalové lieky. Kurkuma obsahuje aj antioxidanty, chráni pečeň, detoxikuje, znižuje cholesterol a podľa všetkého redukuje lepkavosť krvných doštičiek, čím zabraňuje vzniku krvných zrazenín a chráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami a mŕtvicou. Posilňuje imunitu a pomáha urýchliť liečbu pri chrípke a nachladnutí.  Podporuje dobré hojenie rán, popálenín  a má pozitívny vplyv na  kožné ochorenia, ako sú ekzémy, akné, psoriáza. Taktiež posilňuje trávenie a urýchľuje metabolizmus tukov, takže pri kvalitnej a vyváženej strave, pravidelnom pohybe, kurkuma zdravo urýchli aj redukciu hmotnosti.

Odporúčame kurkumu používať maximálne 1 – 5 gramov denne a po 2 - 3 mesiacoch pravidelnej konzumácie si dopriať pauzu.