Ktoré potraviny je vhodné konzumovať počas menštruácie?

Iveta Škrabáková | 20. jún 2019
menštruácia, čo jesť, sladké, slané, vhodné potraviny, ovocie, zelenina, železo, vitamíny, B6, omega kyseliny, losos, listová zelenina,

Obdobie menštruácie si mnoho žien spája skôr s negatívnymi asociáciami ako s niečím, vďaka čomu by sa mali cítiť žensky či vďačné. Zmeny nálad, málo energie alebo kŕče sú len pár z nepríjemných symptómov, ktoré tieto dni sprevádzajú.

Hormóny v ženskom tele majú tiež vplyv na hmotnosť a ovplyvňujú celý organizmus v mnoho rôznych smeroch. Toto je ešte viac umocnené počas menštruácie, a aj keď sa ženy často snažia, nie vždy ich dokážu skrotiť. Jeden z najčastejších príznakov periódy sú chute na jedlo.

Pozrite, na ktoré potraviny sa oplatí staviť a ktorým sa radšej vyhnúť

1. Listová zelenina

Ak je nejaký skvelý čas a dôvod na konzumáciu listovej zeleniny a šalátov, tak je to práve obdobie okolo a počas menštruácie. Potraviny ako špenát, kapusta, kel či švajčiarsky mangold sú jedny z najlepších volieb, pretože sú plné železa, ktoré sa práve počas menštruácie s krvou z nášho tela vyplavuje. Môžete ich použiť v šalátoch, rizotách či rôznych teplých jedlách z panvice. Možností je veľmi veľa. Ak vám prekáža ich chuť, skúste si ich zmixovať do smoothie. Uvidíte, že ich chuť tam ani neucítite.

TIP: Nezabudnite, že na správne vstrebanie železa je nevyhnutné konzumovať ho s dostatkom vitamínu C.

2. Losos

Losos je vynikajúcou voľbou, pretože je bohatý na vitamín B12, ako i Omega-3 a 6 mastné kyseliny. Tieto kyseliny hrajú dôležitú úlohu pri relaxácii svalov a uvoľňovaní diskomfortu spojeného s menštruačnou bolesťou a kŕčmi. Ak nemáte radi ryby, skúste napríklad vlašské orechy alebo avokádo, v ktorých tiež nájdete vysoké množstvo Omega-3.

3. Kvalitná čokoláda

Nie nie, netešte sa hneď. Pretože nemáme na mysli mliečnu čokoládu, bonbóny či sušienky s kúskami čokolády. Osožná je horká čokoláda s čo najvyšším obsahom kakaa a bez obsahu cukru. Takáto čokoláda je bohatá na antioxidanty a tiež horčík, ktoré pomáhajú zmierňovať zmeny nálad a regulovať hladiny serotonínu (hormónu šťastia).

4. Celozrnné potraviny

Vďaka obsahu horčíka v kvalitných celozrnných produktoch môžu tiež efektívne pomôcť k zníženiu menštruačných kŕčov. Okrem toho obsahujú i vitamíny B a E, ktoré pomáhajú v boji s únavou a bolesťou. Plus ich veľkým benefitom tiež je, že vám pomôžu dlhšie si udržať pocit nasýtenia, vďaka čomu predídete prejedaniu sa. Skúste si pripraviť napríklad domácu ovsenú kašu, či domáce ovsené sušienky.

5. Jogurt

Ideálne je siahnuť po klasickom bielom jogurte. Nízkotučné verzie neodporúčame, kvôli zvýšenému obsahu cukrov alebo škrobov. Klasický biely jogurt s probiotickou kultúrou vám pomôže s trávením, vďaka čomu sa nebudete cítiť „ako balón“. Ak vám je príliš kyslý, dochuťte si ho 1 čajovou lyžičkou agáve či podobného organického sirupu.

6. Banány

Banány sú skvelým zdrojom draslíka, vitamínu B6 a iných, ktoré pomáhajú pri zlepšovaní nálady. Môžu mať tiež vplyv na správne fungovanie pohybov v brušnej dutine, čo mnohé ženy hlavne počas menštruácie ocenia.

Naopak tomuto by ste sa mali vyhnúť :

1. Kofeín

Kofeín má za následok zvyšovanie krvného tlaku, srdcového tepu, čo môže zhoršiť príznaky PMS. Ak ste závislá na kofeíne kvôli energii, skúste iné alternatívy ako napríklad guaranu, naopak, ak pijete kávu iba kvôli chuti, je vhodné vyskúšať ich bezkofeínové verzie. Nie všetky sú zlé, môžete nám veriť!

2. Solené

Počas svojich dní sa ženy často cítia nafúknutejšie, väčšie a ťažšie. Je to hlavne kvôli väčšiemu objemu vody, ktoré telo počas týchto dní zadržiava. Soľ tento efekt ešte umocňuje. Skúste preto jej príjem počas menštruácie zredukovať.

3. Spracované a tučné potraviny

Spracované potraviny by sme z jedálnička mali vylúčiť hlavne kvôli vysokému obsahu soli. Tiež sú často zdrojom nezdravých tukov.

4. Plné cukru

Potraviny plné rafinovaného cukru majú na naše telo veľmi zlý vplyv. Obzvlášť počas menštruácie, keď potrebujeme mať veci pod kontrolou. Ich konzumácia totiž spôsobuje výkyvy hladiny cukru, čo môže viesť k ešte väčším výkyvom nálad a frustrácii.

Ak k týmto radám navyše zapojíte cvičenie, vaše telo sa vám určite poďakuje, a nakoniec i vy samým sebe.