POZOR, syntetické antioxidanty môžu spôsobiť rakovinu! Ako najlepšie pokryť ich potrebu?

Miroslava Miková | 4. október 2017
POZOR, syntetické antioxidanty môžu spôsobiť rakovinu! Ako najlepšie pokryť ich potrebu?

Karotenoidy sú látky s dôležitými antioxidačnými vlastnosťami. Na trhu sa objavilo množstvo potravinových doplnkov na báze koncentrovaných antioxidantov. Rôzne štúdie dokazujú, že nadmerná konzumácia syntetických antioxidantov môže mať nežiaduci efekt. Ako teda môžeme pokryť ich potrebu čo najlepšie?

Kedy zvýšiť prísun karotenoidov?

  • pri kožných problémoch
  • pri oslabenej imunite
  • pri poškodení zraku
  • pri ochoreniach srdca a ciev
  • pri zvýšenej náchylnosti na infekcie
  • v snahe ochrániť organizmus pred rakovinovými ochoreniami 
Čítajte viac:Karotenoidy - Antioxidanty, ktoré nás chránia

Otázka pre odborníka: Ako najlepšie pokryť potrebu karotenoidov?

Odpovedá výživová poradkyňa Michaela Bebová, www.biochemicka.cz

Čítajte tiež: Voľné radikály verzus antioxidanty. Ako prebieha ich súboj v našom tele?

Medzi najznámejšie karotenoidy patrí betakarotén, lykopén a látka zo skupiny xantofylov, teda zeaxantín. Všetky tieto látky majú pre naše telo významné antioxidačné vlastnosti. 

V poslednom čase sa začali antioxidanty veľmi propagovať ako silní bojovníci proti starnutiu a všadeprítomnému oxidačnému stresu. Na trhu sa objavilo množstvo potravinových doplnkov na báze koncentrovaných antioxidantov, ktoré ľudia v dobrej viere kupujú a následne konzumujú.

Treba si však uvedomiť, že silný zásah na začiatku nemusí nutne znamenať pozitívny dopad na konci nášho zložitého metabolizmu. Rôzne štúdie dokazujú, že nadmerná konzumácia syntetických antioxidantov môže mať nežiaduci efekt, v niektorých prípadoch dokonca zdraviu škodlivý. 

Napríklad v prípade fajčiarov môže podávanie syntetického betakaroténu znamenať podporu rozvoja rakoviny pľúc. 

Lepšie ako bezhlavo konzumovať izolované doplnky stravy je zamerať sa na konzumáciu širokého spektra potravín, ktoré tieto antioxidanty obsahujú: rajčiny, mrkva, tekvica, batáty, špenát alebo kapusta. Majú totiž jednu veľkú výhodu, a tou je synergický efekt. 

Ak sa pre doplnky stravy predsa len rozhodnete, venujte pozornosť tomu, či je produkt certifikovaný, aká je krajina pôvodu a zloženie daného výrobku. Nesnažte sa konzumovať veľa preparátov za účelom dosiahnutia všetkých proklamovaných účinkov. Konzumáciu zeleniny je tiež dobré doplniť príjmom kvalitných panenských olejov.

Mohlo by vás zaujímať: Vynikajúce halušky z batátov