Prírodné antibiotikum? Nájdete ho v peľových zrnkách

Zuzana Paprskárová | 2. september 2021
Peľové zrnká

V prírodnej liečbe má včelí peľ mimoriadne významné miesto. Je to najväčší antioxidant, ktorý sa vôbec v prírode nachádza.

Brzdí rozvoj mnohých druhov baktérií, plesní, ale aj vírusov. Pôsobí blahodarne na všetky orgány ľudského tela. Priaznivo účinkuje nielen pri chrípke, ale aj zápaloch hrdla, dutín, infekciách močových ciest, prechladnutiach, bronchitíde, astme a množstve iných zdravotných ťažkostí.

Včelí peľ

Včelí peľ obsahuje 185 živín a 22 aminokyselín, tisíce rôznych enzýmov, hormónov, vitamínov a ďalších látok.

Peľ obsahuje 35 % proteínu, obrovské množstvo vitamínov skupiny B, vitamíny A, C, D a E, K, minerálne látky (napr. draslík, horčík, vápnik, meď, železo, kremík, fosfor, síra, chlór, mangán), bielkoviny (napr. leucín, izoleucín, valín, lyzín, metionín, fenylalanín, treonín, tryptofán) ďalej 22 aminokyselín, organické kyseliny, terpentíny, nukleové kyseliny, regulátory rastu, esenciálne mastné kyseliny (napr. linolová, linolénová, arachidonová), sacharidy (napr. glukóza, fruktóza, dextrín, škrob, celulóza, ribóza, pentóza, kyselina glukurónová, kyselina pyrohroznová, pollenín), 27 minerálnych látok (napr. draslík, horčík, vápnik, meď, železo, kremík, fosfor, síra, chlór, mangán) a viac ako 100 enzýmov.

Už 30 gramov peľu pokrýva dennú ľudskú potrebu esenciálnych aminokyselín.

Domáca lekárnička: Alchemilka
Prečítajte si tiež:

Domáca lekárnička: Alchemilka

Liečebné využitie peľu:

  • zvyšuje imunitu bez vedľajších účinkov
  • pôsobí ako prírodné antibiotikum
  • pomáha pri problémoch v klimaktériu
  • dobre účinkuje pri ochoreniach prostaty
  • zvyšuje energiu a zabraňuje únave
  • pracuje ako elixír mladosti – spomaľuje proces starnutia
  • vďaka obsahu zinku a vitamínu B6 uľaví pri depresiách a nespavosti
  • pomôže pri akné, ekzémoch, herpesoch, hemoroidoch a kŕčových žilách
  • vhodný pri anémii
  • pri ochoreniach prostaty
Výskumy dokazujú, že 20 g včelieho peľu zodpovedá 1 kg mäsa, navyše ide o omnoho hodnotnejší produkt z hľadiska obsahu bielkovín.

Ako užívať peľové zrnká

Odporúčané denné dávkovanie pre dospelého je jedna čajová lyžička za deň. Deti môžu užívať 1/4 až 1/2 dávky pre dospelých. Dennú dávku je najlepšie užívať 15 minút pred jedlom ráno nalačno. Peľové zrnká necháme voľne rozpustiť v ústach, následne požujeme a prehltneme. Peľ sa neodporúča užívať neskoro večer.

Pozor! Peľ sa neodporúča užívať pri onkologických ochoreniach a v prvom trimestri tehotenstva.

RECEPT: Chutný medový sirup proti bolesti hrdla

Pri akútnych bolestiach hrdla si sirup necháme rozpúšťať v ústach trikrát denne. Ako prevencia poslúži ako výborné dochutenie čaju či limonády.

peľové zrnká a medový sirup

Čo budete potrebovať?

Med, zázvor a chemicky neošetrené citrusy. Použiť môžete rovnako citrón a limetku, ako aj kyslejšie druhy pomarančov.

Postup:

Do 7 dcl fľaše naukladáme postupne umyté a na kolieska nakrájané citrusy, nastrúhaný alebo nasekaný zázvor tak, aby bola fľaša plná. Zalejeme medom a necháme 24 hodín pri kuchynskej teplote odstáť. Priebežne pretrasieme a uložíme do chladničky. Ingrediencie sa premiešajú, ovocie pustí šťavu a získame poctivý domáci sirup. Scedíme, nalejeme do sklenej nádoby, uskladníme v chladničke a dva týždne si pridávame do čaju. V prípade šetrenia časom sirup môžeme uskladniť aj nescedený.

TIP pre vás: Lyžica medu rozpustená v pohári s teplou vodou dokáže pomôcť pri probléme s prekysleným žalúdkom.