Soľ a sodík – viete, aký je medzi nimi rozdiel? Objasníme vám ich súvis s rakovinou
Sodík je jedna zo zložiek soli, to vie asi každý školák. Na niektorých obaloch priemyselne vyrobených potravín darmo hľadáme, aké množstvo soli obsahujú. Nájdeme tam iba údaje o obsahu sodíka.
Rýchle tipy, ako si ustrážiť príjem soli
Soľ a sodík – aký je medzi nimi rozdiel?
Ak chceme zistiť, koľko soli sa v konkrétnom jedle nachádza, vynásobíme množstvo sodíka 2,5-krát.
Podľa Food Standard Agency, nezávislej britskej organizácie na kontrolu potravín, sa za potravinu obsahujúcu priveľa soli považuje taká, ktorá má obsah soli väčší ako 1,5 g na 100 g.
Naproti tomu jedlo s veľmi nízkym obsahom soli má menej ako 0,3 g tejto zlúčeniny na 100g.
Soľ a prevencia rakoviny
Potraviny s vysokým obsahom soli zvyšujú riziko ochorenia na rakovinu žalúdka takým spôsobom, že poškodzujú jeho sliznicu. Vyhýbať sa treba najmä soľou konzervovaným potravinám.
Výbornou a veľmi jednoduchou alternatívou, ako uchovávať potraviny, je ich zamrazovanie. Existujú dôkazy, že takýto spôsob uskladnenia nepriamo znižuje riziko niektorých foriem rakoviny.
Je to pravdepodobne preto, že v rýchlo sa kaziacich potravinách, ako sú ovocie a zelenina, sa aj napriek takejto úprave uchovajú výživné látky a súčasne sa zníži spotreba soľou konzervovaných produktov.