Trápi vás zápcha? Vyskúšajte túto kúru s ľanovým semiačkom

Michaela Horváthová, www.svet-zdravia.sk | 24. január 2018
Trápi vás zápcha? Vyskúšajte túto kúru s ľanovým semiačkom

Najrozšírenejšou prvou pomocou sú ľanové semiačka, resp. olej z nich (samozrejme, pokiaľ hneď niekto nesiahne po chemickom mixe – preháňadlách). Ak vás trápi zápcha, vyskúšajte kúru s ľanovým semiačkom skôr, ako siahnete po chemických preháňadlách.

Ako pôsobia ľanové semiačka?

Ľanový olej obsahuje veľa telu prospešných látok, ale treba dávať pozor na jeho dobu trvanlivosti a skladovanie (na tmavom a chladnom mieste).

Veľmi ľahko totiž podlieha skaze (po otvorení sa odporúča skonzumovať ho do cca 2 týždňov, teda nie je výhodné kupovať veľké balenia, pokiaľ nie je reálna možnosť, že ho celý využijete).

Pokiaľ sa vám na ňom niečo nebude pozdávať, už ho nekonzumujte (určite nesmie byť horký). Ako prevenciu stačí užívať jednu lyžičku ráno nalačno.

V prípade kúry s ľanovým olejom môžete postupovať takto: zo začiatku užívajte 1 lyžičku ráno nalačno, potom postupne (zhruba po týždni užívania) pridajte ešte jednu lyžičku na večeru. Po zhruba dvoch týždňoch môžete dávku zvýšiť až na tri lyžičky denne. Takáto kúra však nesmie presiahnuť 3 mesiace.

Vyskúšajte kúru s ľanovým semiačkom

Ľanové semiačka napučia v hrubom čreve a vylučuje sa z nich olej a sliz – ide o tzv. mechanické pôsobenie. Vďaka slizu sa zväčšuje objem stolice (črevo sa dáva do pohybu a podporuje tak vylučovanie stolice, pretože ľanové semiačko obsahuje potrebnú vlákninu) a olej „uľahčuje“ pohyb stolice.

Sliz, ktorý vytvára semiačko môžeme vidieť, ak ľan necháme napučať vo vode. Môžete si takto napučané semienka pridať napr. do smoothie a pod. Nezomleté, nepodrvené ľanové semiačko nie je pre telo stráviteľné, a tak ho telo vylúči celé stolicou.

Pokiaľ ste ho namočili pred užitím (a teda zjedli či vypili „sliz“), tak ste si doplnili aspoň vlákninu, avšak olej sa z neho neuvoľnil. Preto je vhodnejšie štruktúru semiačka „rozbiť“.

Kúra ľanovým semiačkom môže byť nasledovná:

  • v prvý deň 3 x denne 1 polievková lyžica podrvených ľanových semiačok
  • v druhý a tretí deň 3 x denne 2 polievkové lyžice
  • ďalšie dni užívame udržiavaciu dávku 2 x denne 1 polievkovú lyžicu

Udržiavacia fáza trvá aspoň 3 týždne, najdlhšie však 6 týždňov. Potom postupne pomaly znižujeme dávku, až užívame 1 čajovú lyžičku večer.

Neustále je potrebný dostatočný a kvalitný pitný režim – teda piť najlepšie čistú vodu v množstve cca 30 – 40 ml na kilogram hmotnosti (samozrejme, v závislosti od vonkajších podmienok, čiže v horúcom prostredí viac, pri fyzickej aktivite tiež zvýšiť pitný režim a pod.). Dobré je taktiež ráno nalačno vypiť pohár vlažnej čistej neperlivej vody.