V hlavnej úlohe: PANVA A BEDROVÉ KĹBY

Diana Mašlejová | 18. marec 2020
panva, bedrové kĺby, fit, zdravie, chrbtica, kosti, terapia, fyzio, fyzioterapeut, bolesť, fitastyl.sk,

O problémoch s bedrovými kĺbmi počúvame prevažne od starších ľudí, no bolesti môžu potrápiť kohokoľvek – aj aktívnych jedincov po úraze, či dlhodobo nesprávnej technike pri cvičení. Na panvu, ochranný priestor pre naše vnútorné orgány, nie sú kladené o nič menšie nároky a problémy s ňou môžu viesť až k zníženej pohyblivosti, či funkčným poruchám močenia a otehotnenia. Ako sa prejavujú poruchy v týchto oblastiach a čo môžeme pre seba v tomto ohľade urobiť, nám prezradila fyzioterapeutka Eva Šmahelová.

RIZIKOVÁ SKUPINA? NIE SÚ TO LEN STARŠÍ ĽUDIA

„Panva a bedrové kĺby sa nachádzajú blízko pri sebe. Pri nesprávnej diagnostike dochádza niekedy až k zámene pôvodu problémov a terapia potom nemusí mať daný efekt. Bedrové kĺby nám umožňujú hlavne pohyb po dvoch, sú to guľovité kĺby, druhé najväčšie po kolenných a prepájajú panvu s kosťami stehennými. Panva je veľký kostený útvar, zložený z dvoch panvových kostí spojených vzadu kosťou krížovou, na ktorú nadväzuje kostrč a vpredu lonová spona,“ vysvetľuje fyzioterapeutka.

„Pri chôdzi panva jemne péruje. Mužská a ženská panva sa vzájomne líšia, mužská je užšia a vyššia ako ženská. Panva slúži aj ako ochranný priestor pre orgány močového, pohlavného a tráviaceho ústrojenstva.“ Priblížme si teraz bližšie oblasť bedrových kĺbov. Čo ovplyvňuje ich správnu funkciu? Eva Šmahelová prezrádza, že „bedrové kĺby môžu bolieť vplyvom opotrebovania a degenerácie, kedy sa poškodzuje chrupavka. Keď bolesti úplne vymiznú, vzniknú kostné výrastky, celý kĺb sa zdeformuje a je veľmi obmedzená hybnosť. Uvádza sa, že artróza postihuje až 90 % mužov nad 70 rokov.

Keď zápästie bolí...
Prečítajte si tiež:

Keď zápästie bolí...

Okrem starnutia, ktoré neovplyvníme, môžu degeneráciu urýchľovať aj zápaly, opakované úrazy, nadváha, alebo preťažovania kĺbu. Starší ľudia sú zase vplyvom osteoporózy náchylnejší na zlomeniny krčka stehennej kosti, ktorý je tesne pod kĺbom, a následná imobilizácia pre nich môže mať fatálne následky. Bolesť bedrových kĺbov nemusí pochádzať len z kĺbu samotného, bolieť nás môžu aj okolité svaly, alebo väzy. Do oblasti bedier sa dokonca môže projektovať bolesť z vnútorných orgánov, a to konkrétne z močovo-pohlavného ústrojenstva.“

Dôležitá je SPRÁVNA CHÔDZA

Desaťtisíc krokov denne, alebo 45 minút aktívnej chôdze priam vyživí vašu chrbticu. Dbať by sme však mali aj na správnu techniku. Príliš napätá panvová a bedrová časť, nesprávne rotovanie pri chôdzi, či neustále nosenie závažia na jednej strane vedie skôr k poruchám ako k želanému predĺženiu funkčnosti.

„Panva a bedrová chrbtica spolu funkčne súvisia a musia spolu dobre spolupracovať. Bedrová chrbtica je tvorená piatimi stavcami a prechádza do kosti krížovej. Tá je vzadu pripojená práve k panve. Prípadné poruchy funkcie sa prenášajú z jednej oblasti do druhej a naopak. Obozretní by sme mali byť v športoch ako golf, tenis, volejbal, kde sa stojí na jednej dolnej končatine. Telo potom môže zareagovať tvorbou bolestivých kostených výrastkov - osteofytov, v snahe ničený segment uchrániť pred ďalším poškodením. Aj medzi zdravím panvy a správnym stereotypom chôdze je recipročný vzťah. Zlý stereotyp chôdze môže postupne viesť napríklad k blokáde. Blokáda bedrovej chrbtice zase ovplyvní chôdzu, ťažisko bude vybočené, budeme našľapovať na jednu nohu a funkčné poruchy môžu zmeniť dĺžku končatiny. Správny stereotyp chôdze upevňuje zdravie panvy a bedrovej chrbtice,“ dodáva fyzioterapeutka.

V panve sú uložené dôležité orgány močového, pohlavného a tráviaceho ústrojenstva a ich narušená funkcia taktiež zasahuje do zdravia panvy. Eva Šmahelová hovorí, že „napríklad silný zápal močového mechúra môže viesť k spazme svaloviny panvového dna a následnej blokáde. U žien zdravie panvy ovplyvňuje aj zdravie reprodukčných orgánov – napríklad endometrióza, bolestivý menštruačný cyklus, pokles orgánov po pôrodoch, a podobne. Čo sa týka svaloviny panvového dna, môžu tu nastať najčastejšie dva problémy, a to buď oslabenie, kedy svaly nedokážu byť oporou pre vnútorné orgány alebo, naopak, spazmus, prílišné napätie, ktoré tiež bráni správnej funkcii vnútorných orgánov. S vekom pribúda skôr oslabenie, takže u starších žien by sme mali panvové dno aktivovať, posilňovať, zatiaľ čo u mladších sa môžu objaviť spazmy, ktoré je potrebné uvoľniť a až potom následne aktivovať, ak je svalovina oslabená.

Pri výraznom oslabení a poruche väzivového závesného systému v panve môže dôjsť až k prolapsu – vyvrhnutiu orgánov von, a tento stav je potrebné konzultovať s chirurgom. Zdravie ženského, prípadne mužského reprodukčného systému úzko súvisí so zdravím panvy, správnym svalovým napätím, funkčnou bedrovou a krížovou chrbticou. Do tejto oblasti sa nám silno premieta aj psychosomatika – rôzne strachy, obavy, vypätie, úzkosti, teda mať z niečoho „stiahnutý zadok”. Na celú problematiku treba nazerať komplexne a v prípade ťažkostí vyhľadať gynekológa, urológa, fyzioterapeuta, psychológa, ortopéda, ktorí by medzi sebou mali spolupracovať a postupne zistiť, kde je príčina ťažkostí. Poruchy v panve a vo svalovine panvového dna môžu viesť k funkčnej ženskej sterilite, preto by žena mala byť vyšetrená na vylúčenie iných príčin nielen gynekológom, ale aj fyzioterapeutom, ktorý sa problematike panvového dna venuje. Po ošetrení sú aj väčšie šance na úspešnosť napríklad IVF (in vitro fertilizácia = oplodnenie v skúmavke). Funkčne ženskú sterilitu s úspechom rieši napríklad metóda Ludmily Mojžíšovej, alebo koncept panvového dna Ingrid Špringrovej Palaščákovej. Jedná sa o odborné prepracované metodiky, ktoré majú veľké úspechy.“

Máte problém? Riešte ho!

Bolesti a dlhodobý diskomfort v krížovej, bedrovej, panvovej časti, či v oblasti bedrových kĺbov nie je záležitosť, ktorú by sme mali v tichu „pretrpieť“. Čakať niekedy znamená strácať možnosť na funkčnú a rýchlu nápravu. Jednou z prevencií je už spomínaná chôdza. Tá by však mala byť vzpriamená, telo dynamické, ale uvoľnené. Nijaké rotácie bedrovej časti, ani chodidlá vytáčajúce sa pri kroku smerom do vonkajšej strany. Zdravá chôdza má nesmierne množstvo benefitov, no v prípade, že problém je už na svete, podľa miery jeho závažnosti by ste ho mali konzultovať s lekárom, alebo fyzioterapeutom.

Eva Šmahelová vysvetľuje, že fyzioterapeut počas diagnostiky odoberie podrobnú anamnézu, ktorá je dôležitá pri každom vyšetrení. Ďalej vyšetruje pohľadom, pohmatom, volí príslušné testy. Ak vonkajšie známky a subjektívne ťažkosti pacienta jasne poukazujú na poruchu svaloviny panvového dna, volí preškolený fyzioterapeut vyšetrenie per rectum alebo per vaginae, kde si poruchy ozrejmí a prípadne hneď vykoná terapiu. Následne vyšetrí opäť vonkajšie známky, ktoré by po terapii mali byť upravené a subjektívne ťažkosti pacienta by sa mali výrazne zlepšiť. Správne pohybové stereotypy učí a posilňuje dynamická neuromuskulárna stabilizácia profesora Kolářa, ale aj Pilates sa venuje kontrolovanému pohybu v bedrových kĺboch, mobilite a stabilite celej chrbtice. Iyengar joga zase ponúka pozície vhodné pre upevnenie zdravia tejto oblasti a neoceniteľná je aj správna chôdza v teréne, nordic, alebo vertical walking. Pre mobilitu bedier môžeme využiť aj plávanie, alebo stále viac populárne kolobežkovanie.“

Problémy HRUDNEJ chrbtice
Prečítajte si tiež:

Problémy HRUDNEJ chrbtice