Viete čo je to BRUXIZMUS ?

Martina Rybansky | 27. január 2022
Viete čo je to BRUXIZMUS ?

Z času na čas takmer každý z nás zaškrípe zubami. Od zlosti. Ak sa to stáva zvykom a začneme túto činnosť vykonávať aj podvedome, ide o konkrétnu diagnózu, ktorá sa klinicky nazýva bruxizmus.

Škrípete v noci zubami? Možno ste bruxista

Bruxizmus je škrípanie zubami, podvedomé, ktoré vytvára nadmerný tlak na žuvacie plôšky, čím dochádza k opotrebovaniu zubného tkaniva. Ide o veľmi časté ochorenie našich pacientov a včasnou diagnostikou vieme bruxistom zachrániť zubnú sklovinu a predísť ďalším komplikáciám, ktoré s touto diagnózou časom prichádzajú. Avšak, ak je už raz niekto bruxistom, zostáva ním takmer po celý život. Môže sa však zmierniť priebeh a predísť poškodeniu zubnej skloviny,“ hovorí MUDr. Valéria Michnová z dentálnej kliniky. 

Kde sa stala chyba?

Najčastejšie bruxizmom trpia ľudia, ktorí sú pod veľkým, dlhodobým stresom a tlakom. Napr. manažéri, alebo pracovníci vo vedúcich funkciách. Život je veľmi uponáhľaný a my si všetko, čo sme nestihli riešiť cez deň, riešime v noci, podvedome – v spánku. Stačí pár mesiacov intenzívneho škrípania zubami a zubná sklovina je opotrebovaná. Ďalšou príčinou bruxizmu je vážnejšie psychické ochorenie, alebo krátkodobé nepredvídateľné životné situácie, ktoré môžu byť práve spúšťačom bruxizmu,“ vysvetľuje lekárka Valéria Michnová.

MUDr. Valéria Michnová

Čo sa vlastne pri škrípaní deje v našich ústach?

Ide o nadbytočnú aktivitu žuvacieho systému. Pri škrípaní si opotrebovávame tvrdé i mäkké zubné tkanivo. Nie sú poškodené len čelustné kĺby, žuvacie svaly a zuby, ale „bruxista môže pociťovať aj bolesť hlavy, tváre, sánky, či krku. Dôvodom je nadmerné využívanie žuvacieho aparátu a mnoho bruxistov sa ráno budí s bolesťami hlavy a miernymi, či silnejšími migrénami,“ dodáva doktorka Michnová. Bruxista však môže škrípať zubami aj počas dňa. V týchto prípadoch sa však pri sebazaprení môže kontrolovať, alebo ho na škrípanie môže upozorniť okolie a tak dokáže tento „zlozvyk“ dostať pod kontrolu. 

Kto odhalí bruxistu? 

Počiatočné štádium bruxizmu odhalí zubár pri preventívnej prehliadke. Bruxista má totiž kratšie a tenšie zuby, a opotrebovanú sklovinu, čím sa zub stáva tenším. Ak vás počas spánku neupozornil na škrípanie zubami váš partner, alebo spíte samí, dobrý zubár zmeny na vašich zuboch odhalí ihneď.

Čo bruxizmus zhoršuje?

Ak sa na chvíľu zamyslíme, zistíme, že každý z nás trpí nejakou formou parafunkcií. Ide o nefyziologické a nevedomé funkcie v oblasti žuvacieho ústrojenstva, ktoré neslúžia žiadnemu funkčnému účelu. Niektorí z nás si hrýzu do líca, alebo zubami do pier, či jazyka. Veľmi časté je aj satie pier a dobre známy je nám aj tlak zubov do jazyka. Bežné je aj ohrýzanie nechtov, či vkladanie rôznych predmetov do úst – cmúľanie ceruzky, alebo pera, čo môže viesť k abrázii, kývaniu až k strate zubu. 

Ako zmierniť príznaky škrípania zubami: 

  • Relaxácia – pár hodín pred spaním sa snažte udržiavať v kľudnom režime. Znížte si úroveň stresu a snažte sa vytvoriť si rovnakú rutinu pred spaním. Práve rutina pokoja pred spaním pomôže vášmu telu i mysle zrelaxovať. 
  • Prostredie pre kvalitný spánok – pre pokojnejší spánok si izbu, v ktorej budete spať pred spaním vyvetrajte. Miestnosť by teda mala byť chladná, tmavá, tichá a všetky predmety, ktoré súvisia s prácou a stresom odložte do inej miestnosti. 
  • Poloha – zmena polohy spánku môže byť tiež v prospech – ak ste doteraz spali na bruchu, skúste zaspávať na chrbte, alebo boku. 
  • Bez elektroniky – pre kvalitnejší spánok a pokojnejšiu myseľ si pred spaním radšej prečítajte knihu, alebo si pustite relaxačnú hudbu. Vyhnite sa sledovaniu televízie, čítaniu negatívnych správ, alebo ťažším rozhovorom. 
  • Nápoje – pred spaním sa vyhnite pitiu alkoholu, alebo kávy. Pite vodu a alebo bylinkový čaj, napr. kamilkový. Rovnako dobre vám urobí aj denná dávka magnézia.