Žuvačka – odbúrava stres, pomáha sústrediť sa a chudnúť.

redakcia FT štýl | 19. január 2017
Žuvačka – odbúrava stres, pomáha sústrediť sa a chudnúť.

Žuvačka je skvelým podporným prostriedkom pre pamäť, odbúrava stres, pomáha sústrediť sa a zlepšuje trávenie, a čo je najlepšie – znižuje našu chuť na jedlo. Celkom prospešný pomocník, čo poviete?

A že sme si to všetko nevymysleli dokazujú aj vedecké štúdie, ktoré prebehli na Cardifovej univerzite vo Veľkej Británii.

Pri realizácii výskumu, pri ktorom skúmali krátkodobú pamäť, polovica z 38 respondetov pri vypracovávaní úloh žuvala žuvačku, tá druhá polovica to musela zvládnuť bez nej.

Z výsledkov štúdie sa preukázalo, že úspešnejšími pri úlohách boli respondenti, ktorí si pri vypracovávaní zadania žuli žuvačku.

Žiadny stres

Ste v strese? Dajte si žuvačku, povedali by vám niektorí psychológovia. Konkrétne tí, ktorí sa domnievajú, že žuvačka môže znížiť nervové napätie. Tvrdia, že rytmickým pohybom čeľuste sa znižuje stres, človek je uvoľnený a pokojný.  

Čítajte tiež: Staňte sa psychicky odolnejšími!

Pálenie záhy minulosťou a lepšie trávenie

Pri žuvaní dochádza k tvorbe väčšieho množstva slín a to vás núti k častejšiemu prehĺtaniu. Častejšie prehĺtanie zase zabraňuje kyseline, aby sa zo žalúdka dostala späť do krku a nedochádzalo tak k páleniu záhy. Skúste si po každom jedle dať žuvačku a uvidíte, ako sa problémy so záhou zmiernia.

Pozrite si:2 rýchlovky pre ploché bruško a lepšie trávenie

Schudnem?

Žuvanie vám pomohlo lepšie sa sústrediť, nebyť v strese, a dokonca vám už aj lepšie trávi. Ale čo bude s prebytočnými kilami? Máme riešenie – prekvapujúco, je ním žuvačka.

Ako to funguje?

To, že od žuvačky sa nepriberá už asi viete, prípadne máte odskúšané na vlastnej koži (však bodaj by aj nie – jedna žuvačka obsahuje 5-10 kalórií), ale to, že môžete od nej chudnúť vám asi nenapadlo.

Ako vždy na koreň veci prišli vedci, ktorí zistili, že žuvaním žuvačky bez cukru sa nám znižuje chuť do jedla a dokonca vypočítali, že pravidelným žuvaním môžeme za hodinu spáliť až 11 kalórií, čo je približne mínus 5kg za rok a to je celkom potešujúce číslo.

A a by sme nezabudli, dajte si ju po každom jedle, znižuje PH v ústach, o tom by vám vedel Antonio Banderas rozprávať...

Samozrejme, žuvačka nás problém s hmotnosťou úplne nevyrieši, hoci môže byť pomocníkom. Radšej hľadajte dôvody, ako začať cvičiť.

Čítajte: 20 dôvodov, prečo by ste mali cvičiť