Skoncujte s chrápaním! Vyšetrenie v spánkovom laboratóriu vám pomôže.

Marika Koscelníková | 28. marec 2017
Skoncujte s chrápaním! Vyšetrenie v spánkovom laboratóriu vám pomôže.

Vyšetrenie v spánkovom laboratóriu dá odpoveď na otázku, či vyšetrovaný trpí len „nevinným“ chrápaním, alebo či má spánkové poruchy dýchania, aký je stupeň ich závažnosti a aká by mala byť liečba.

Problémy so spánkom a chrápaním pomôže vyriešiť dôkladné vyšetrenie v spánkovom laboratóriu. Tam podrobia vaše ťažkosti analýze nielen v bdelom stave, ale aj počas spánku. Vďaka kombinácii rôznych metód pomôžu poodhaliť príčinu ťažkostí a naordinovať liečbu.

Tu je veľký rozdiel v tom, či ide o liečbu „nevinného“ chrápania alebo syndrómu spánkového apnoe. „Pre závažný stupeň syndrómu spánkového apnoe je liečbou voľby takzvaná neinvazívna pretlaková ventilácia. Je vysokoúčinná, vedie k výraznému potlačeniu – takmer eliminácii všetkých prejavov tejto poruchy, vrátane eliminácie chrápania.

Mohlo by vás zaujímať: Chrápete vy alebo váš partner? Čo je za tým?

Nevinné chrápanie sa takýmto spôsobom nelieči. Pri ňom sa sústreďujeme na ovplyvniteľné vyvolávajúce faktory: redukcia hmotnosti, úprava polohy tela v spánku, starostlivosť o dobrú priechodnosť nosa, odstránenie faktorov prehlbujúcich ochabnutie svalstva v spánku (alkohol, vyššie uvedené lieky).

V prípade neúspechu týchto opatrení je možné zvážiť chirurgickú liečbu“ konštatuje odborník na poruchy spánku Róbert Vyšehradský.

Čo vás v spánkovom laboratóriu čaká, ako prebieha diagnostika?

„Väčšina poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí sa zaoberajú touto problematikou, pracuje nasledovným spôsobom. Najskôr pacienta vyšetria ambulantne. V rámci ambulantného vyšetrenia zistia subjektívne ťažkosti. Nezriedka sa pre tento účel využívajú rôzne dotazníky, informácie z nich sa následne obvykle doplnia rozhovorom s pacientom, prípadne aj s jeho blízkymi, ktorí majú možnosť ho v spánku pozorovať.

Ďalej sa prezrú viditeľné časti horných dýchacích orgánov. Podľa výsledku sa stanoví ďalší postup. Ak bolo vyslovené podozrenie na klinicky významné spánkové poruchy dýchania, je potrebné ho následne potvrdiť objektívnym vyšetrením.

Ideálne je to takzvaná celonočná polysomnografia – pomerne komplikované vyšetrenie, pri ktorom sa v spánku sleduje množstvo funkcií organizmu. Zväčša sa vykonáva formou krátkeho pobytu v niektorom zo spánkových laboratórií.“

Ak máte pocit, že by vám diagnostika v spánkovom centre mohla pomôcť, rátajte s dlhšou čakacou dobou na vyšetrenie. Záujem pacientov je veľký.

„Väčšina spánkových laboratórií pre nepomer medzi vyšetrovacou kapacitou a počtom záujemcov objednáva polysomnografie na pomerne vzdialené termíny.

V mnohých prípadoch si tieto pracoviská pomáhajú jednoduchšími tzv. respiračno-polygrafickými vyšetreniami, pri ktorých sa monitoruje v spánku menší počet biologických funkcií a ktoré je možné realizovať aj v domácich podmienkach“, uzatvára lekár zo spánkového laboratória na Klinike pneumológie a ftizeológie Univerzitnej nemocnice Martin, Róbert Vyšehradský. 

Najdôležitejšie príznaky, ktoré by mali chrápajúceho priviesť k lekárovi, sú nasledovné:

  • chrápanie je prerušované na viac ako 10 sekúnd výpadkom dýchania
  • chýba pocit odpočinutia si v spánku
  • ráno je postihnutý unavený, cez deň je ospalý a zaspáva nechcene v rôznych nevhodných situáciách (mikrospánok za volantom)
Čítajte tiež: Chrápanie môže naznačovať vážny zdravotný problém!

Tenisová loptička na chrbte?

Máte vo zvyku utlmovať rušivé chrápanie partnera cmukaním? Veľmi si nepomôžete a ak, tak len na chvíľu. Prerušíte jeho spánok, chrápanie utíchne len na pár sekúnd.

Vhodnejšie je chrápajúceho otočiť z polohy na chrbte do polohy na bok. Podložiť mu hlavu a hornú časť trupu vankúšmi do vyvýšenej polohy. Pomôžu aj polohovateľné rošty.

Lekár zo spánkového laboratória, Róbert Vyšehradský, však konštatuje, že ideálna poloha, ktorá by s istotou vylúčila chrápanie, neexistuje. Mnohí z jeho pacientov chrápu v akejkoľvek polohe tela. Je však prospešné mechanicky zabrániť polohe na chrbte.

To zaručí akýkoľvek väčší a dostatočne tuhý predmet pripevnený na chrbtový diel pyžamy. Tenisová loptička umiestnená medzi lopatkami spiaceho človeka ho prinúti ležať na boku a tým pomôže zmierniť chrápanie. Ak ani loptička nepomôže, siahnuť môžete po asi tridsaťcentimetrovej novodurovej odpadovej rúre obalenej do molitanu.