Zlaté mlieko z kurkumy – počuli ste už o ňom?

Redakcia | 20. december 2023
kurkuma, kurkumové mlieko, čaj z kurkumy

Kurkumu môžeme konzumovať ako koreninu v jedle, ako čaj, olej alebo si z nej pripraviť zlaté mlieko.

Vo svete je kurkumové mlieko nesmierne populárne ako relaxačný a upokojujúci nápoj. Určite ho vyskúšajte. Na jeho prípravu môžeme použiť tradičné kravské mlieko alebo mandľové, prípadne kokosové mlieko.

Pozor! Odporúčame používať maximálne 1 – 5 gramov kurkumy denne.

Zlaté mlieko z kurkumy sa pije pred spánkom, pretože má relaxačné a upokojujúce účinky. Navyše dodáva telu aj antiseptické a antibakteriálne látky, čo pri nočnej regenerácii organizmu určite nebude na zahodenie.

RECEPT na mlieko z kurkumy

Budeme potrebovať:

  •  1 šálka mandľového mlieka
  • 1/2 lyžičky kokosového oleja
  • 1/2 lyžičky prášku z kurkumy
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžička medu
  • štipku zázvoru a čierneho korenia

Postup:

1 šálku mandľového mlieka privedieme do varu a vypneme,  následne pridáme 1 čajovú lyžičku kurkumy a dobre premiešame. Necháme trochu vychladnúť a pridáme med, kokosový olej, mletú škoricu, štipku zázvoru a čierneho korenia.

Tip: Do zlatého mlieka môžeme taktiež pridať 3 kvapky (max. 1/2 lyžičky) vanilkového extraktu. Mlieko bude pôsobiť pre nos sladšie a aj chute sa zvýraznia.

Čaj z kurkumy

Ak patríte skôr k zástancom čaju, potom si môžete pripraviť rannú šálku kurkumového čaju. Pokiaľ by vám náhodou nechutil, môžete aspoň do svojho obľúbeného čaju vyskúšať pridať trochu prášku z kurkumy.

Postup:

Uvaríme 0,5 litra vody a pridáme jednu kopcovitú čajovú lyžičku kurkumy. Necháme 10 minút lúhovať a prelejeme cez plátno. Pre dochutenie môžeme pridať med, drievko škorice, trochu čerstvého zázvoru, prípadne šťavu z pomaranča alebo citróna a štipku čierneho korenia.

Indické zlato: KURKUMA
Prečítajte si tiež:

Indické zlato: KURKUMA

Ranná šálka čaju z kurkumy vás postaví na nohy a dodá energiu na celý deň.