Zoznam ovocia a zeleniny s najnižším i najvyšším obsahom pesticídov.
Pozrite si zoznam ovocia a zeleniny s najnižším i najvyšším obsahom pesticídov.
Americká environmentálna skupina (EWG) zverejňuje každý rok zoznam ovocia a zeleniny, ktoré sú najviac a najmenej kontaminované pesticídmi. Pozrite si nimi aktuálny utvorený zoznam ovocia a zeleniny s najnižším i najvyšším obsahom pesticídov.
Pokiaľ preferujete biostravu, tak tie “čisté” si pravdepodobne nepotrebujete zaobstarať v bioforme, ale môžete ich kúpiť aj v bežných obchodoch. Ušetrené peniažky potom môžeme investovať do „špinavého “ ovocia a zeleniny s vysokým obsahom pesticídov.
Zoznam potravín s najnižším i najvyšším obsahom pesticídov je zostavený na základe analýzy viac ako 28-tisíc vzoriek odobratých Americkým ministerstvom poľnohospodárstva (USDA) a amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) z ovocia a zeleniny. Následne ich skúmala EWG.
Mohlo by vás zaujímať:
Obrana imunuty - špeciálna jednotka v boji proti vírusom
Tip od nás: Klíčkujte! Vaša imunita vám to nezabudne
Čo ukázali výsledky analýzy?
EWG zistila, že žiadna vzorka z ovocia nebola pri testovaní pozitívna na viac ako štyri druhy pesticídov a pri 7 % vzoriek bol odhalený len jeden druh.
Čo sa týka ananásu, menej ako 11 vzoriek tohto ovocia preukázali zistené pesticídy. Viac ako 78 % vzoriek manga, 75 % kiwi a 61 % sladkého melóna nemali pozostatky pesticídov.
„Stále viac spotrebiteľov si vyberá organické ovocie a zeleninu alebo pomocou tohto zoznamu zostaveného EWG nájdu jednoduchý spôsob, ako si ich kúpiť bez toho, aby obsahovali veľa toxických chemických látok. Chcú jesť stravu bohatú na ovocie a zeleninu bez obsahu pesticídov. A tiež chcú podporiť miestne hospodárstvo a poľnohospodárstvo, ktoré je šetrnejšie k životnému prostrediu,“ povedala Sonya Lunder, senior analytik EWG.
Najnižší obsah pesticídov
- Kukurica / Cibuľa / Kapusta / Hríby / Hrach / Špargľa / Baklažán / Hrášok (mrazený) / Batáty (sladké zemiaky)
- Avokádo / Ananás / Papája / Mango / Kiwi / Grapefruit / Ananásový melon
Najvyšší obsah pesticídov
- Zeler / Cherry rajčiny/ Uhorka / Chilli / Zemiaky / Špenát / Sladká parika / Cuketa / Kel
- Nektarinky / Broskyne / Jahody / Jablká / Hrozno
Čo sú pesticídy?
Pesticídy sú chemické látky, ktoré sa v poľnohospodárstve a v lesníctve používajú proti chorobám, škodcom a burine.
Pri dlhodobom konzumovaní potravín s vysokým obsahom pesticídovhrozí riziko poškodenia nervového system, vznik nádforových a iných ochorení (napr.: astma či Alzheimerova choroba).
Čítajte tiež:
Zadržiavanie vody v tele – prečo k nemu dochádza a ako sa mu vyhnúť?
Vsaďte na liečivé účinky kurkumy a posilnite svoje zdravie