BEH: Ako je to s tou technikou?

Redakcia | 31. október 2017
BEH: Ako je to s tou technikou?

Pokiaľ ste aj vy sezónny bežec, ale radi by ste to skúsili trošku sofistikovanejšie, náš článok je tu pre vás. V téme nám pomohol sa zorientovať špecializovaný tréner Peter Fijalka z www.ceztrenera.sk.

Ako je to s tou technikou?

„Na tému správnej techniky behu sa vedú nekonečné diskusie, ale skúsim odpovedať čo najjednoduchšie a tak, ako mi prax ukázala. Opäť sa musíme spýtať, či nás zaujíma technika behu po asfalte, alebo po tatranskej žule. Či chceme šprintovať, alebo odbehnúť 100 kilometrov.

Čítajte tiež: Chcete behať? Začnite touto trojkombináciou

V neposlednom rade sa technika mení pri behu po rovine, z kopca, alebo do kopca. Predpokladajme teda, že opisujeme beh po rovine pre spomenutú partičku kamarátov bežiacich 10-kilometrové preteky.

  • Telo by malo byť vzpriamené, ale zároveň nie napäté.
  • Snažíte sa hlavu ťahať smerom nahor a bradu tlačíte smerom na hruď, čím dosiahnete „vystretú“ krčnú chrbticu.
  • Pri behu sme v miernom predklone a každý krok smeruje do ťažiska.
  • Dopadáme na prednú časť chodidla (nie na prsty, ale rozhodne tiež nie na pätu!).

Ak si to neviete predstaviť, je tu jednoduchá pomôcka. Choďte na bežiaci pás a vyzujte sa. Pustite si rýchlosť, napríklad 8 km/h a vaše telo bude mať automaticky úplne prirodzený dopad – tak, ako sme evolučne stvorení. Naše chodidlá sú dokonalý biomechanický systém, ktorý sme si však zvykli ničiť rôznymi druhmi „estetickej“ obuvi a potom sa čudujeme, prečo nás bolia kolená a bedrá,“ vysvetľuje tréner.

Uvoľnite sa a bežte

Aby sme si to teda zhrnuli – pri klasickom behu na rovine, ktorý volí väčšina začiatočníkov, je dôležitý vzpriamený postoj a uvoľnené ramená a ruky.

Žiadne tlačenie ramien k ušiam, nijaký stres v krku a pozor aj na lordózu – zbytočné prehnutie v driekovej časti, ktoré prenáša silu do krížovej časti. Namiesto dupania voľte mäkký dopad a pevný ľahký klus a pokúste sa dýchať pravidelne a hlboko.

Ak sa chcete do toho pustiť: Jednoduchý bežecký tréningový plán