Pravidlá pôstu pre začiatočníkov

Použitá literatúra: Na jedálnom lístku pôst (MUDr. Hellmut Lützner), PRIPRAVILA: Gabriela Bachárová | 6. január 2017
Pravidlá pôstu pre začiatočníkov

Pôst funguje ako reštart celého organizmu a nie len to. Má však svoje pravidlá, najmä pokiaľ ide o začiatočníkov.

Úprava zažívania. Očista organizmu. Svieža pleť. Ľahká myseľ. To je sľubovaná odmena za to, že sa odhodláte vyskúšať pôst. Nemusíte hladovať týždeň, úplne stačí vzdať sa potravy na jeden či dva dni.

Hneď na úvod jedno dôležité zistenie, ktoré trochu s témou pôstu súvisí. Ľudia, ktorí sa celý život stravujú striedmo, žijú podľa vedeckých poznatkov dlhšie, než tí, čo si doprajú nadbytok jedla. Mierne hladovanie je pre zdravie celkovo veľmi prospešné, pretože regeneruje telo aj myseľ a výrazne spomaľuje starnutie. Neznamená to zrieknuť sa úplne pôžitku z jedla, ale jesť vedome o niečo menej.

Prečítajte si: Celulitída na bruchu? Viete, čo pomôže?

Čo sa v tele deje, keď sa veľa najeme?

Organizmus prepne na režim pohotovosti a snaží sa prijaté jedlo „stráviť“. Doslova i obrazne. Pre telo je totiž potrava do istej miery podozrivá látka zvonku, s ktorou sa musí vysporiadať - tak, ako so všetkým, čo prichádza z vonkajšieho prostredia.

Obranyschopnosť pracuje naplno, aby vychytala prípadné škodlivé látky. Ak sa imunitná polícia sťahuje za jedlom a musí sa mu venovať dlhšiu dobu, môže potom chýbať niekde inde. Napríklad na mieste, kde sa práve vytvára ložisko zápalu, alebo sa tam v tom horšom prípade dokonca začínajú množiť nádorové bunky.

Striedmosť v jedle je tak veľkou úľavou pre imunitu, ktorá môže v medzičase naberať sily na dôležitejšie úlohy, alebo zasahovať na iných miestach.

Vedeli ste? Čítajte: 9 tukových faktov

Určite ste si všimli, že vám nechutí jesť, keď ste práve chorí. Príroda to zariadila naozaj geniálne. Imunitný systém musí pracovať na tom, aby sa vyrovnal s chorobou, a nemôže sa zdržovať s jedlom. Keď nám znovu začne chutiť, je to signál, že choroba ustupuje a imunita je znovu pripravená „pobiť sa“ s prijatou potravou.

Mimochodom, viete, prečo máme po bohatom nedeľnom obede pocit, že nemôžeme robiť žiadnu duševnú prácu, pretože nám to poriadne nemyslí, sme otupení a unavení? Je to preto, že krv sa z tela (a teda aj z hlavy) presúva po výdatnom jedle práve do zažívacieho traktu, aby tam pomohla jedlo stráviť.

Jednodňový pôst

Ak nemáte s pôstom vôbec žiadne skúsenosti, na začiatku bude lepšie vyskúšať si jeho jednodňovú light verziu. Postiť sa dlhšie ako niekoľko dní sa pre úplných začiatočníkov neodporúča, najmä ak nie ste zdravotne úplne v poriadku. Hrozí potom vyčerpanie organizmu – a to rozhodne nemá byť cieľom postenie sa.

Odborníci, ktorí sa vo svojej praxi venujú i pôstu, radia dodržiavať 24 – hodinový pôst od večera prvého dňa do večera nasledujúceho dňa, prípadne od večera do raňajok tretieho dňa.

Jedlo úplne vynechajte a popíjajte len vlažnú vodu bez bubliniek, prípadne vodu kombinovanú s bylinkovými čajmi či zeleninovými a ovocnými šťavami. Po niekoľkých hodinách sa samozrejme dostaví pocit hladu, ale ak vytrváte, rýchlo odznie a táto potreba by sa už nemala objaviť.

Hlad sa dá zahnať zvýšeným príjmom tekutín. Pokiaľ jednodňový pôst zvládnete bez väčších problémov, môžete postupne prejsť na ten v trvaní dvoch či troch dní, počas ktorých si môžete dovoliť vo veľmi malom množstve prijímať potravu.

Odporúča sa hlavne ovocie či zelenina. Ideálne však je, ak sa potravy úplne vzdáte aj počas pôstu, ktorý trvá viac dní - efekt je potom o to väčší.

Prvé jedlo po pôste má byť ľahké, napríklad trochu ryže či vývaru. Ťažká mastné jedlá či sladkosti nie sú samozrejme vhodné.

Mohlo by vás zaujímať:
10 super “chudnúcich” potravín ako cesta k vysnenej postave.
CHIA semienka a chudnutie. Ako spolu súvisia?