Jedzte grécky jogurt, vaša línia vám poďakuje

redakcia Fit štýl | 29. november 2016
Jedzte grécky jogurt, vaša línia vám poďakuje

Nájdeme ho takmer v každej tabuľke super potravín pre chudnutie. Odporúčajú ho výživoví poradcovia, dietológovia, ale aj športoví tréneri.

Jogurt? Áno aj nie!

Čo vám napadne, keď sa povie kyslomliečny produkt? S najväčšou pravdepodobnosťou to bude práve jogurt. Je ľahko dostupný, predávajú ho v desiatkach variantov a navyše má dobrú cenu.

Klasické jogurty v potravinách sú vyrábané z kravského mlieka a sú vhodnou pochúťkou na raňajky. Odlišujú sa však od seba obsahom tuku a kalórií, a to zväčša podľa toho, aké príchute majú, koľko percent smotany a cukru obsahujú.

Nie je tomu tak dávno, čo sa do našich predajní dostal jogurt grécky. Sprvu sme si ho možno ani nevšimli, žeby ďalšia „vychytávka“? Ale znalosti o tomto produkte sa rýchlo rozšírili. Grécky jogurt je totiž hotový zázrak! Na prvý pohľad zaujme jeho hustejšia konzistencia.

Za následok ju má proces scedenia, ktorý je súčasťou výroby. Ono je to vlastne logické a osožné. Pri spomínanom procese sa oddelí srvátka, preto má potom svoju typickú kyslastú chuť. Poďme ale ešte na začiatok a pekne po poriadku.

„Od bežných tipov jogurtov sa ten grécky líši aj tým, že do neho nie sú pridané prídavné látky. Žiadne zahusťovadlá, stužovadlá, či želatíny nehrozia, proces získania krémovej a hustej konzistencie je prírodný a overený časom.“

Grécky jogurt sa vyrába pridaním živých biokultúr do mlieka, ktoré ihneď naštartujú fermentáciu. Samotné biokultúry, a teda baktérie, ktoré organizmu prospievajú, a neškodia, majú blahodárne účinky na tráviaci systém. Upravujú ho, postarajú sa o črevnú mikroflóru a ich pravidelnou konzumáciou môžete predísť mnohým nepríjemným stavom, akými sú napríklad hnačky, nadúvania, či zápchy.

Zaujme vás: FERMENTOVANÉ POTRAVINY. Jedzte ich a črevá sa vám poďakujú

Po fermentácii nasleduje spomínané scedenie, pri ktorom výrobok stratí srvátku a získa tak jemnú krémovú konzistenciu. Aby sme ale boli presní, nie je to iba srvátka, ktorá hmotu opustí. Procesom sa zo zmesi oddelí aj väčšina cukru, vody a sodíka. Odfiltruje sa dokonca aj laktóza, čo je vlastne typický mliečny sacharid, ktorý síce telu dodáva veľa energie a pre mnohých je aj dobre stráviteľný, ale stále jestvuje veľká skupina ľudí, ktorá na ňu má intoleranciu.

Vedeli ste, že...
grécky jogurt je celosvetovým potravinovým hitom posledných rokov? Záujem oň vzrástol za posledných päť rokov až o neuveriteľných 2 500 %, a to je veru poriadne veľké číslo.
 

Grécky jogurt - poklad pre športovcov

Proces scedenia však nie je len o odstraňovaní, ale aj akomsi podčiarknutí toho pozitívneho. Vďaka nemu totiž ostanú v gréckom jogurte koncentrovanejšie iné dôležité látky. Azda najpozitívnejšie sú práve proteíny, a teda bielkoviny, ktorých má produkt neúrekom. Až 10 gramov proteínov na 100-gramovú nádobu je množstvo, ktoré by ste u iných potravín mohli hľadať iba márne.

Bielkoviny sú pritom pre organizmus kľúčové, starajú sa o regeneráciu, rast a rysovanie svalstva a pritom sú zásadným prvkom pre rast a obnovu všetkých živých buniek.

Štandardný príjem bielkovín má určité špecifiká a závisí od veku, pohlavia, aj fyzického nasadenia. Vo všeobecnosti si ho môžete vypočítať jednoducho, a to tak, že vynásobíte svoju hmotnosť koeficientom 0,8 – dostanete tak počet gramov, ktoré by ste mali prijať.

Športovci však potrebujú bielkovín viac, napríklad 50-kilogramová žena, ktorá denne cvičí, by mala prijať až 65 gramov. Aj to je jedným z dôvodov, prečo grécky jogurt získal svoju masovú obľubu. Je totiž vzácnym zdrojom týchto látok, a navyše v zdravej prírodnej forme.

Okrem bielkovín si grécky jogurt uchová po procese scedenia aj vyšší podiel vitamínov, probiotík, vápnika a komplex karbohydrátov. Posledné uvedené dodávajú telu pomaly sa uvoľňujúcu energiu, ktorá vás udrží na nohách celé dopoludnie.

Grécky jogurt na raňajky? Nemôžete si vybrať lepšie.

Zvláštnosťou výroby produktu, ktorý je vo finálnej verzii omnoho zdravší ako klasické jogurty, je aj to, že proces scedenia sa opakuje tri až štyrikrát a spotrebuje sa pri ňom až štvornásobné množstvo mlieka. Od bežných tipov sa ten grécky líši aj tým, že do neho nie sú pridané prídavné látky. Žiadne zahusťovadlá, stužovadlá, či želatíny nehrozia, proces získania krémovej a hustej konzistencie je prírodný a overený časom.

Čítajte: Prečo práve grécky jogurt?