3 najväčšie omyly, ktorých sa dopúšťame v posilňovni

Lea Tomeková | 18. august 2018
3 najväčšie omyly, ktorých sa dopúšťame v posilňovni

Prinášame vám zoznam prvých 3 najhorších vecí, ktoré často robíme a bránime nimi organizmu v spaľovaní tukov a získaniu štíhleho a pevného tela v čo najkratšom čase.

Omyl 1 / Cvičíme hlavne na strojoch

Fitness s drahými strojmi síce vyzerá moderne a cool, ale popravde povedané, väčšina z nich je vám najlepšia na to, že si na ne sadnete a odpočiniete si, kým znovu lapíte dych.

V čom je problém?

Stroje zmenia spôsob, akým sa telo prirodzene pohybuje a obmedzuje rozsah pohybu. To výrazne obmedzuje schopnosť plne aktivovať všetky vaše svalové vlákna, a tak menej spaľujete tuk a horšie budujete svaly.

Ešte horšie je, že stroj môže spôsobiť nadmerné namáhanie kĺbov (hlavne pri jeho nesprávnom používaní), čo vedie k zbytočným zraneniam. Ak chcete rýchle výsledky, pripravte si taký cvičebný plán, ktorý obsahuje cviky, ktoré umožnia pohybovať sa telu prirodzene a s plným rozsahom pohybu.

Dosiahnete tak maximálny účinok na zvýšenie vášho metabolizmu a pevnosti celej vašej postavy (pozrite bod 2 a riaďte sa v ňom vymenovanými komplexnými cvikmi).

ZÁVER:
Nie, nezavrhujeme stroje úplne, ale tam, kde viete použiť činky alebo cvičiť s vlastným telom, uprednostnite tento prirodzený pohyb! A určite je lepšie cvičiť na strojoch (so správnou technikou), ako necvičiť vôbec!

Omyl 2 / Cvičíme izolované cviky

Viete, aký je rozdiel medzi komplexnými a izolovanými cvikmi? Hlavne v tom, že pri komplexných cvičeniach sa okrem svalovej partie, ktorú chceme precvičiť, zapájajú aj pomocné svaly.

Izolácia znamená precvičovanie konkrétneho svalu samostatne, bez zapojenia iných svalov. Izolované cviky ako bicepsové zdvihy alebo tricepsové sťahovanie kladky špeciálne nám, rekreačne športujúcim ženám nebudú prinášať žiadne významné výsledky.

Tieto jedno-svalové cviky nezabezpečujú dostatočnú stimuláciu svalových vlákien na vybudovanie svalovej hmoty a ani pri nich nevynakladáme dostatočnú energiu, aby sme maximalizovali odbúravanie svojich kalórií.

Ak si chcete budovať svalovú hmotu a zároveň spaľovať tuky, najúčinnejšie sú komplexné cviky, ktoré stimulujú čo najviac svalov a je nutné pri nich vynaložiť maximum energie.

KTORÉ SÚ NAJLEPŠIE KOMPLEXNÉ CVIKY?

  • drepy
  • výpady
  • kľuky
  • mŕtve ťahy
  • zhyby na hrazde
  • tlaky na ramená v stoji
  • kľuky na bradlách

Použitie týchto typov cvičení výrazne urýchli vaše výsledky.

ZÁVER:
Komplexné cviky tvoria základ, izolované sú len doplnením či spestrením tréningu.

Omyl 3 / Pridlho beháme, bicyklujeme či stepujeme

Ak chcete schudnúť a spaľovať tuky, nevyhnete sa kardiocvičeniam. Pri dlhodobom behaní na páse alebo bicyklovaní spolu do týždňa dochádza k spomaľovaniu vášho metabolizmu a to čo ste schudli, neskôr priberiete alebo v lepšom prípade už chudnúť časom nebudete.

Ak ste sa búšením po chodníku alebo bežeckom páse neprepracovali k významnejším výsledkom (okrem boľavých kĺbov a páru opotrebovaných tenisiek), jednoznačne vynakladáte priveľa úsilia na získanie minimálnych výsledkov.

ALE: existuje efektívnejšia cesta, ako robiť kardio, než hodinu šliapať do pedálov.

  • Vymeňte váš pridlhý kardiotréning za necelých 20 minút intervalového tréningu.
  • Po zahriatí budete striedať dvojminútové intervaly, ktorých obsahom bude polminúta šprintu a 1,5 minúta úplne pozvoľného behu (bicyklovania, stepovania...).
  • Intervaly opakujte 8x a mali by ste sa dopracovať k viditeľným výsledkom v polovičnom čase vášho pravidelného cvičenia kardiocvičenia – a bez toho, aby došlo k zbytočnému namáhaniu kĺbov. 

ZÁVER:
Intervalové tréningy sú pri chudnutí i budovaní kondície oveľa účinnejšie než hodinové kardio v konštantnom tempe.