Toto je najlepšie cvičenie na rozvoj sily nôh a sedacích svalov!

Mgr. Alena Pethoova; zdroj: Telo ako posilňovňa | 12. november 2018
Toto je najlepšie cvičenie na rozvoj sily nôh a sedacích svalov!

DREPY NA JEDNEJ NOHE. Toto cvičenie zlepšuje všetky zložky kondície: silu, koordináciu, rovnováhu, výdrž a mnohé ďalšie. A s trochou nápaditosti má nekonečné množstvo variácií.

Rozvíjate štvorhlavé stehenné svaly, zadné stehenné svaly, dolná časť chrbta a ohýbače bedier.
DREP: Kráľ komplexných cvikov?
Prečítajte si tiež:

DREP: Kráľ komplexných cvikov?

DREPY NA JEDNEJ NOHE - najlepšie cvičenie na rozvoj sily nôh a sedacích svalov!

Zdvihnite ľavú nohu a stojte na pravej, aby ste udržali rovnováhu, pridŕžajte sa nejakej opory vo výške pása, hlavu majte hore, chrbát rovný.


Môžete namiesto stoličky využiť oporu partnera

Pomaly znížte telo, ohnite sa v páse a v pravom kolene, kým nebude pravé stehno paralelne so zemou a plecia pred kolenami. Ľavú nohu držte vystretú nad zemou. Pravé koleno sa nesmie dostať pred prsty na pravej nohe. Chrbát je stále rovný.

Za pomoci pravej nohy sa postavte. Nezabúdajte, že ruka sa drží opory iba kvôli stabilite, nepomáha vám vstávať. A v hornej časti pohybu neuvoľňujte celkom koleno. Ak už nebudete vládať vystriedajte nohy.

Čítajte tiež: DREP - kráľ komplexných cvikov?

Variácie najlepšieho cvičenia

Cvik bude ľahší, ak pred tým, ako vstanete, budete sedieť na vyvýšenej podložke, na stolíku alebo stoličke alebo na pomôcke TRX.

Čím je podložka vyššia, tým je cvik ľahší. Jednoducho sa na jednej nohe posaďte a potom vytlačte hore. Ako vám bude pribúdať sila, podložku znižujte, až si sadnete na zem a vymrštením jednej nohy sa zdvihnete zo zeme nahor. Odvtedy už bude drep na jednej nohe ľahký ako facka.

Alebo, skúste drepy na jednej nohe s voľnou nohou ohnutou za chrbtom. Spustite sa dole, až sa kolenom voľnej nohy dotknete zeme. Musíte sa hodne predkloniť a predpažiť, aby ste udržali rovnováhu.

Mohlo by vás zaujímať: Viete, čo sa stane, keď budete pravidelne cvičiť PLANK?

Chcete naozaj viac?

Robte PIŠTOLE. Znížte zadok až k päte cvičiacej nohy. Negatívny pohyb je pomalý a kontrolovaný a potom sa vyšvihnite nahor. Ak máte dosť ohybné členky a ohýbače bedier, skúste si podložiť pod päty niečo tenké. Cvik si môžete sťažiť aj tým, že budete pred hrudníkom oboma rukami držať nejakú záťaž.