ÁNO či NIE: Ovplyvňuje genetika postavu?

Michaela Korpášová | 11. október 2021
Genetika vs postava

„To mám po mame, to máme v rodine, u nás nik nie je chudý, všetci majú aspoň pár kíl navyše...“ Výhovorky, alebo naozaj neovplyvniteľná vec? Je pravda, že gény typu postavy zdedíme a je zákonite daný náš typ postavy, prípadne nadváha až obezita?

To, že niekto chudne rýchlejšie a iný pomalšie, je známa vec. To, že niekto priberá rýchlejšie a iný pomalšie, je tiež známa vec. Poznáte to. Cvičíte pravidelne, makáte v posilňovni, dávate si kardio vonku na čerstvom vzduchu bicyklovaním či behaním. Možno máte naštudovanú aj stravu z kníh, časopisov či internetu, viete čo, kedy, ako a s čím jesť. A stále vysnívaná postava nie a nie prísť, stále tie tehličky na bruchu nevidíte. Je to možné? Môže za toto genetika?

Alebo sú problémom stehná či lýtka. Cvičíte ako blázon, sústredíte sa najmä na nohy. A stále nič. Možno o nejaký ten centimeter menej, nič viac. Nie a nie ich pekne vyrysovať. Genetika?

Je za mojou postavou genetika?

Takýchto otázok je veľa, každý má svoje „rizikové partie“, ktoré nie sú podľa jeho predstáv, v ktorých sa najrýchlejšie odrazí nesprávny životný štýl. U niekoho spomínané brucho, lýtka, stehná či zadok, u niekoho, naopak, paže. Aj napriek cvikom zameraným na problémové partie sa výsledky nedostavujú, resp. pokrok vidíte pomaly a váš cieľ je ešte ďaleko pred vami. Áno, do určitej miery za to môže genetika. Netreba ju však stavať do pozície výhovorky.

Každý z nás má šancu dosiahnuť to, čo chce. Niekto však má to šťastie, že to dosiahne rýchlejšie, iný si toho musí „preskákať“ veľa. Určite nedajte iba na zaručené diéty, očistné kúry a podobné návody, ako schudnúť napr. za 7 dní z brucha. To vám nepomôže. Iba naozaj správna strava (ideálne poradiť sa s odborníkom, pretože na internete sa často dozviete protichodné názory a rady) a cvičenie vám v tom pomôžu. Samozrejme, je nutné obdariť sa dostatočnou dávkou trpezlivosti a vytrvalosti. Aj preto je dobré nebyť v tom sám a nechať si pravidelne merať svoje zloženie tela, aby ste videli, ako sa vnútorne mení organizmus z hľadiska vody, tukov a svalov. Na povrch sa to dostáva neskôr, najskôr sa upratuje vo vnútri.

Gény ovplyvňujú tvar postavy, rozloženie telesného tuku či energetický príjem a výdaj asi zo 40 %, zvyšok tvorí vplyv vonkajšieho prostredia. U človeka bolo takýchto génov popísaných viac ako 20.

Vplyv genetiky na energetický príjem a výdaj

Ovplyvňovaním množstva zjedeného jedla a spálenej energie genetika zároveň vplýva aj na ukladanie, resp. znižovanie množstva tuku. To sa prejaví v známej podobe, že z toho istého jedla vy priberiete 3 kg a niekto iný (napr. kolegyňa v práci, kamarátka, sestra) nič, nanajvýš tak kilo. Rýchlosť priberania a aj chudnutia je teda ovplyvnená do značnej miery genetikou a my to príliš neovplyvníme (pri správnom chudnutí v spojení stravy a pohybu). V našom tele sa totiž nachádzajú receptory, ktorých úlohou je zachytávať látky, ktoré urýchľujú spaľovanie tukov a vďaka ich množstvu a rôznemu rozloženiu v tele je spaľovanie u rôznych ľudí rozdielne. 

Pohlavné hormóny vs. tuk / svalová hmota

Podobne ako receptory spomenuté vyššie, aj hormóny a ich množstvo ovplyvňuje rýchlosť chudnutia a priberania. Geneticky máme zabudované pohlavie. A práve pohlavné hormóny estrogén a testosterón ovplyvňujú ukladanie tuku. Prečo ženy dosiahnu tehličky na bruchu ťažšie ako muži? Môže za to hormón estrogén, ktorý patrí k hlavným ženským hormónom. Máme ho teda veľa a tým pádom nám veľmi ovplyvňuje postavu. Tuk sa nám rýchlejšie ukladá v našich rizikových partiách a, na rozdiel od mužov, nemáme toľko testosterónu, ktorý zabezpečuje rýchlejšie spaľovanie tukov a budovanie svalovej hmoty. To však neznamená, že každý muž má zákonite ideálne podmienky na vyrysovanie tehličiek. Opäť dôležitú úlohu zohráva aj genetická predispozícia.

Na to, aby boli tehličky viditeľné, veľa mužov musí tvrdo drieť, pretože vďaka genetike ich dosiahne ťažšie, proces je časovo náročnejší a kto nemá trpezlivosť a motiváciu, radšej si povie, že má zdedenú postavu po mame či otcovi a on nikdy tehličky mať nebude. Na druhej strane, nie je potrebné mať tehličky na bruchu, však? Stačí predsa, ak sa budeme cítiť dobre a nebudeme trpieť nadváhou. To je menší cieľ, za to reálnejší a rýchlejšie uskutočniteľný.

Ale opäť aj v tomto prípade platí, že u koho je geneticky daná vyššia hmotnosť, bude sa musieť viac snažiť, viac dbať na stravu, pravidelne a efektívne sa hýbať, ale výsledok je dosiahnuteľný pre každého. 

genetika vs postava

Vplyv vonkajšieho prostredia

Ako som písala, až zo 60 % ovplyvňuje našu postavu vonkajšie prostredie. Genetika má síce významný vplyv, nie je však nikde napísané, ako musíme vyzerať. Gény náchylnejšie k vzniku obezity nazývame obezitogénne a génom brániacim rozvoju obezity hovoríme leptogénne. Teda pri obezitogénnych génoch môžete zjesť v podstate hocičo a ľudovo povedané – priberiete aj z vody. Ale nie je to celkom tak. Všetko sa dá ovplyvniť vyváženou stravou a primeranou fyzickou aktivitou, teda celkovým životným štýlom.

Nezabúdajme, že obezitogénne gény, pri ktorých máme na prvý pohľad pocit, že nič nezmôžeme, majú vplyv „iba“ zo 40 %! Píšem „iba“ preto, že stále máme dostatok priestoru všetko zmeniť. Je dôležité mať na pamäti, že tieto gény sa u človeka „nemusia prebudiť“, pretože práve vplyvom prostredia nebude umožnený ich vývoj.

K vonkajším faktorom by som určite zaradila aj vek. Vedci sa zhodujú, že na vzniku obezity sa podieľa hlavne strava počas prvých rokov života a celkovo najrozhodujúcejšie obdobie je do veku 20 rokov. Do 20 rokov má človek až cca 80 % šancu mať postavu ako jeho rodičia. Čím sme vo vyššom veku, tým je vplyv genetiky na našu postavu nižší. Preto je potrebné si od novorodenca (strava matky počas dojčenia) až po obdobie dosiahnutia 18 – 20 rokov dávať pozor na stravu a naučiť sa správnym stravovacím návykom. Vzorom majú byť rodičia. Najmä, ak sami trpia nadváhou, treba si uvedomiť, že ich dieťa to síce mohlo zdediť, ale nemusí sa to prejaviť. 

Šetriaci gén

Šetriaci alebo thrifty gene je génom minulosti, kedy naši predkovia vďaka nemu prežili dlhé obdobie nedostatku potravy, a teda následného hladu, a krátke obdobie hojnosti, kedy mali dostatok potravy. Bez neho by zomreli. Keď drasticky diétujeme a máme málo potravy (obdobie hladovania), náš šetriaci gén sa aktivuje a metabolizmus sa spomalí, telo si šetrí energiu. Teda pomaly chudneme, avšak, keď s diétou prestaneme, hmotnosť rýchlo stúpa. Čím častejšie toto opakujeme, tým menej jedla nám stačí jesť po diéte, aby sa tento jojo efekt dostavil. 

Vplyv genetiky na telesný typ

Rozoznávame 3 druhy telesných typov, a to mezomorfný (prevaha rastu svalových buniek), ektomorfný (prevaha rastu kostných buniek) a endomorfný (prevaha rastu tukových buniek). Je vhodné vedieť, kam konkrétne patríte. 

Pre mezomorfný typ je typická nižšia až stredná postava, kratší trup, široké ramená, útle boky a mohutnejšie kĺby. Najviac športovcov silovej kategórie patrí práve k tomuto typu. 

Chudí, väčšinou vysokí ľudia, ktorí ťažko priberajú, majú tenké kosti, dlhé ruky i nohy, úzky trup, sú charakteristickí pre ektomorfný typ. Z tejto kategórie veľa športovcov nepochádza, najmä preto, že ich gény nie sú vybavené na takú tvorbu svalovej hmoty. 

Dlhší trup, široké boky a klenutý hrudník sú typické pre endomorfné typy ľudí. Majú tiež dobré predpoklady k silovým športom. 

Väčšina ľudí je kombináciou týchto typov, a preto nie každý sa vie zaradiť úplne presne do jednej kategórie. Je ale podstatné vedieť, či u vás prevažuje ukladanie tukov alebo budovanie svalovej hmoty. To vám tiež pomôže nielen pri výbere vhodného športu, ale najmä pri stanovovaní reálnych cieľov a vízií vašej postavy. Z ektomorfa sa ťažko stane svalnatý mezomorf, avšak to neznamená, že ektomorf nemôže mať žiadne svaly alebo do posilňovne nemá ani chodiť .

genetika vs postava

Neurexín 3

Výskumami bol odhalený gén Neurexín 3, ktorý môže ovplyvniť, aké množstvo jedla zjete. Vedci sa domnievajú, že tento gén, ktorý má asi 20 % ľudskej populácie, môže vyvolať nutkanie prejedať sa, čo zrejme vysvetľuje, prečo má obezita tendenciu vyskytovať sa v rodinách a dediť sa podobne ako napr. tvar tela. Neurexín 3 je zároveň gén, ktorý je spájaný s návykovým správaním, ako je užívanie drog či alkoholizmus.   

Nie je ideálne pozerať sa na celkovú hmotnosť, ktorá vám nič nehovorí o zložení tela. Vidíte iba celkové číslo, ktoré, mimochodom, nemáte napísané na čele, a teda nikto ho nepozná, všetci vidia, ako vyzeráte, nie koľko vážite. Začnete cvičiť a svalová hmota vám bude stúpať, tuky síce pôjdu dolu, ale ľahko sa môže stať, že na hmotnosti úbytok neuvidíte. Ale predsa svaly sú ťažšie ako tuky... Merajte si preto obvody. To je to, na čom si zakladá každý správny nutričný poradca a naši klienti veľmi dobre vedia, že bez merania obvodov neprebehne žiadna kontrola, dokonca ani tá vstupná!

Pamätajte, i keď genetika vo výzore našej postavy a v predispozícii k získavaniu svalovej hmoty a strate tej tukovej zohráva svoju úlohu, nie je to príležitosť na ospravedlňovanie svojich zlých stravovacích návykov a nedostatok pohybu. 

Koľko ľudí okolo vás má aj oboch rodičov či možno aj starých rodičov s nadváhou a oni sú štíhli, dobre vyzerajú a netrápia ich tukové vankúšiky na bruchu či zadku. Takže, genetika ovplyvňuje našu postavu, ale konečné slovo má každý z nás.