Blogerka Nika Vujisić: Pandémia mi vo veľa veciach otvorila oči

Dominika Bleščáková | 20. apríl 2021
Blogerka Nika Vujisić: Pandémia mi vo veľa veciach otvorila oči

Sú FIT a majú ŠTÝL! Inšpirujte sa známymi Slovenkami a Slovákmi a naučte sa od nich rôzne tipy a triky, ako sa udržať zdraví, fit, šik a vo forme. Dnes sme vyspovedali držiteľku ocenenia SUPERBLOGER 2019 a autorku knihy Neinstantne krásna Niku Vujisić, ktorá stojí za blogom BreakTheRules.

Nika, čo pre vás znamená zdravý životný štýl?

Zdravý životný štýl je pre mňa súhrn všetkých činností, ktoré počas dňa robím a vedú ma k tomu, aby bol môj život fyzicky aj psychicky kvalitný a naplnený.  

Ako sa udržiavate fit a vo forme?

Pravidelné cvičenie, zdravá strava, kvalitný spánok, psychohygiena a dostatočný odpočinok.

Ktorá pohybová aktivita je vaša najobľúbenejšia?

Každá. Okrem prechádzania bez cieľa, to mám najmenej rada. Zo športov sa ale najdlhšie a najintenzívnejšie venujem crossfitu.

Ako vyzerá váš jedálniček?

Snažím sa jesť 3-5 x denne a dbám na to, aby každé moje jedlo obsahovalo vyvážený pomer bielkovín, sacharidov a tukov. Jedlá sa snažím nevynechávať, nejesť menej, ako by som mala a strážim si celkový kalorický príjem.

Ako vyzeral váš životný štýl pred vypuknutím pandémie a ako vyzerá teraz? Pociťujete nejaké obmedzenia? Museli ste spraviť nejaké zmeny vo svojom životnom štýle?

Najväčším obmedzením pre mňa bolo zatvorenie fitnescentier. V októbri som ale začala trénovať sama s osobným trénerom, čiže zmena to bola veľká, no priniesla mi výrazné zlepšenie v tréningoch po každej stránke.

Zvládate sa počas lockdownu udržiavať vo forme? Ak áno, vďaka čomu?

Ja som vlastne nikdy nemala na cvičenie viac času, ako teraz, takže udržiavať sa vo forme je pre mňa úplnou prioritou.

Máte počas pandémie problém ustrážiť si zdravú stravu alebo dostatočný pohyb?

Vôbec nie. Tým, že nikam nechodím, môj život sa v podstate obmedzil len na prácu z domu, jedlo a cvičenie. Na všetko mám oveľa viac času a som schopná si oveľa lepšie ustrážiť aj to, ako jem, aj to, ako cvičím.

Otvorene na sociálnych sieťach rozprávate aj o svojom duševnom zdraví. Máte pocit, že sa počas posledného roku pandémie vaše duševné zdravie zhoršilo?

Mne pandémia vo veľa veciach dosť otvorila oči.

Naučila som sa viac pracovať sama so sebou, viac som sa venovala sama sebe a svojmu psychickému zdraviu. Utriedila som si priority, prehádzala rebríček hodnôt a dala na prvé miesto seba. Odstránila som veci ktoré ma ťažili, vzťahy, ktoré mi prinášali psychickú nepohodu a paradoxne pre mňa bolo toto obdobie viac obdobím rozvoja ako nejakého úpadku duševného zdravia.

Venujete sa aj nejakým duchovným alebo mentálnym cvičeniam? Čo vám pomáha udržiavať si v tomto období pozitívnu myseľ? Čo je pre vás najlepšou psychohygienou?

Príroda a šport. Ideálne spojenie týchto dvoch vecí.

Čo je pre vás najväčšou motiváciou k pohybu a zdravej strave (najmä teraz v tejto pandemickej dobe)?

Jednoznačne zdravie. Či už fyzické, alebo psychické.

Aké pozitívne účinky zdravého životného štýlu na sebe pozorujete?

Prináša mi to presne to, prečo to robím. Dobrú náladu, psychickú pohodu a také mentálne naplnenie. A v neposlednom rade tiež fyzický vzhľad.

Čo je vaším tajným trikom, ako sa udržať v zdraví, forme a psychickej pohode?

Vždy keď sa mi nechce, alebo sa na to chcem vykašlať spomeniem si na to, ako sa budem cítiť potom a to je pre mňa najlepšia motivácia. Funguje to 100% vždy.

Je niečo, čo vám v rámci zdravého životného štýlu robí problém alebo s čím bojujete? Aké sú vaše slabosti/neresti?

Moja najväčšia slabosť je čokoláda. Dokážem si na ňu niekedy nespomenúť aj mesiace a potom na posedenie zjem 300 gramov. Bez zaváhania :) Ale nebojujem s tým, užívam si to.

Čo by ste odkázali ľuďom, ktorí sa nevedia nakopnúť k zdravému životnému štýlu?

Neexistuje jeden jediný dôvod, prečo nežiť zdravo a prečo zaťažovať samého seba niečím nezdravým. No je milión dôvodov, prečo do toho ísť a žiť plnohodnotne a šťastne. Stačí si nájsť jeden a už to je viac ako nula.

Niku môžete sledovať na jej blogu alebo sociálnych sieťach.