6 tipov na domácu starostlivosť o krásne vlasy

Ing. Vladimíra Mihálová | 17. august 2017
6 tipov na domácu starostlivosť o krásne vlasy

Problémy s vlasmi neraz potrápia mnohých z nás. Či už ide o vypadávanie vlasov, lupiny, mastné, krehké alebo rozštiepené vlasy, mali by sme im venovať pozornosť, akú si zaslúžia.

Nenadarmo sa hovorí, že vlasy sú korunou krásy. Hlavne ženy sú pyšné na bohaté, husté a dlhé vlasy plné lesku. Čo však robiť vtedy, ak sa náhle začala strácať ich vitalita a krása?

Pre tvorbu a rast vlasov je potrebných viacero dôležitých látok. K najdôležitejším z nich patria bielkoviny, vitamín A a B - vitamíny, železo, zinok a jód. Bez správnej výživy sa nám zdravý stav vlasov podarí dosiahnuť iba ťažko.

Čítajte tiež: Chcete zdravé a krásne vlasy? Doprajte im tu správnu starostlivosť

Ak k tomu pripočítame náročné požiadavky dnešnej doby, výsledkom sú väčšinou oslabené vlasy. V lete sa naše vlasy vysušia, stratia lesk a farbu. Rovnako zabrať dostávajú aj v zimnom období. Často im chýbajú potrebné výživné látky, a preto je starostlivosť o ne zvlášť dôležitá.

Na to, aby sme zabránili zbytočnému vypadávaniu vlasov, lupinám či ďalším problémom, je zdravá výživa nevyhnutná. Bez toho to jednoducho nejde. Pokiaľ ide o vonkajšiu starostlivosť, nemusíte vyhadzovať peniaze za drahé masky či iné prípravky na vlasy, pretože suroviny nájdete zvyčajne vo vašej kuchyni.

Mohlo by vás zaujímať: Viete ako rastú a obnovujú sa vaše vlasy?

Med, vajíčka, ocot alebo citrón, to sú časom overené prísady, ktorých pozitívne účinky na vlasy poznali už naše staré mamy. Skúste vlasom pomôcť našimi tipmi, ktoré si môžete pripraviť jednoducho v pohodlí domova.

6 tipov na domácu starostlivosť o krásne vlasy

Medový zábal na polámané vlasy

Potrebujete: 2 polievkové lyžice oleja z pšeničných klíčkov, 1 lyžica medu, 1 lyžica vínneho octu.

Postup: Všetky prísady zmiešajte a vmasírujte do navlhčených vlasov. Prikryte ich plastovou fóliou a nechajte pôsobiť asi 30 minút. Potom vlasy opláchnite vlažnou vodou. Povrch vlasov bude hladký a vlasy sa budú krásne lesknúť.

Žĺtkovo-medová zmes na vypadávanie vlasov

Potrebujete: 2 vaječné žĺtky, 2 lyžice medu, šťava z 1 citróna

Postup: Žĺtky a med zmiešajte a naneste na mokré vlasy. Zamerajte sa hlavne na pokrytie celej pokožky hlavy. Počkajte 30 – 40 minút a následne vlasy dobre opláchnite vodou a umyte žihľavovým šampónom. Nakoniec ich môžete opláchnuť citrónovou šťavou.

Ako výživou? Prejedzte sa k zdravým vlasom

Vajíčkový obklad s pivom na lesk a jemnosť vlasov

Potrebujete: 1 vajce, 50 ml piva.

Postup: Vajce s pivom poriadne rozšľahajte. Vlasy najskôr navlhčite vodou a rozotrite na ne pripravenú zmes. Prikryte ich plastovou fóliou a zaviňte si hlavu do uteráka. Nechajte pôsobiť približne 30 minút a potom vlasy dôkladne umyte vlažnou vodou.

Medová zmes s octom na spevnenie vlasov

Potrebujete: 1 polievkovú lyžicu medu, 250 ml vody, 1 polievková lyžica ovocného octu

Postup: Najskôr zohrejte vo vode med, potom do neho vmiešajte ocot. Pripravenú zmes naneste pred tvorbou svojho účesu na vlasy. Budú poddajnejšie.

Žĺtkový kondicionér na mastné vlasy Potrebujete: 2 vaječné žĺtky, šťava z 1 citróna Postup: Suroviny zmiešajte a zmes aplikujte na vlasy umyté šampónom. Nechajte pôsobiť asi 15 minút a potom dôkladne zmyte.

Čítajte tiež: 4 spôsoby použitia JABLČNÉHO OCTU ako domáceho liečebného prostriedku

Octový roztok na lupiny

Potrebujete: ocot, voda

Postup: Pripravte si roztok tak, že nalejete do nádobky rovnaký podiel octu a vody. Naneste na pokožku hlavy, vlasy zabaľte do uteráka a nechajte pôsobiť cez noc. Na druhý deň ráno si vlasy umyte jemným detským šampónom.

Ak sa vám zdá postup príliš zdĺhavý, ocot môžete nahradiť aj citrónovou šťavou, ktorú treba vmasírovať do suchej pokožky hlavy. Po 15 – 20 minútach si vlasy dôkladne opláchnite. Takáto masáž zabraňuje tvorbe lupín, odstraňuje ich lepivosť a navyše, vaše vlasy budú aj žiarivejšie.

Mohlo by vás zaujímať: 10 zásad, ako používať domáce pleťové masky

Možností a kombinácií domácich receptov pre krajšie vlasy je mnoho. Ak sa rozhodnete využiť silu prírody a vyskúšať odvary z byliniek, vašim vlasom to môže len prospieť. Napr. odvarom zo starej dobrej žihľavy či lopúcha si vlasy oplachujte, aby ste zabránili ich nadmernému vypadávaniu.

Alebo skúste kamilkový odvar na svetlé vlasy, ak chcete zvýšiť ich lesk. Odvar zo šalvie lekárskej zase reguluje tvorbu tukových žliaz na pokožke hlavy a posilňuje vlasové korienky. Okrem toho sa vám budú aj krásne lesknúť.

Nezabúdajme ani na pleť: Pleťová maska a regeneračný peeling z čokolády. Ako si ich vyrobíte?