Ako urobiť svoje vlasy skutočnou korunou krásy: Začnite zvnútra!

Iveta Škrabáková | 7. marec 2019
Aby však naše vlasy boli skutočne vizitkou nášho ja a starostlivosti o seba je potrebné im venovať náležitú pozornosť.

Zatiaľ čo u zvierat slúži ochlpenie na reguláciu teploty tela, u nás ľudí sa táto funkcia historickým vývojom vytratila. Aj keď vlasy chránia našu pokožku hlavy pred potenciálnymi nepriaznivými vplyvmi slnečného žiarenia, to, čo väčšina z nás v nich hľadá je estetická funkcia. Aby však naše vlasy boli skutočne vizitkou nášho ja a starostlivosti o seba, je potrebné im venovať náležitú pozornosť.

Vlas je neuveriteľne pozoruhodnou časťou nášho tela. Zdravý vlas je nesmierne elastický a ak nepraskne, môže sa natiahnuť až o 20 až 30 percent svojej dĺžky. Verili by ste, že je silnejší ako medený drôt rovnakej dĺžky? Je to skutočne tak, vlasy na našej hlave by totiž dokázali zniesť tiaž o hmotnosti až okolo 99 ľudí.

V najlepšej kondícii sú vlasy zvyčajne v mladosti, kedy celkom dobre rastú a udržujú si svoj cyklus. Čím sme však starší, ich kvalita sa mení a skracuje sa obdobie aktívneho rastu vlasov. Samozrejme, veľmi významným faktorom okrem veku je pri vlasoch aj genetická predispozícia. Aby sme lepšie porozumeli, čo sa to s tou našou korunou krásy vlastne deje, mali by sme vedieť, že každý vlas má 3 fázy svojho životného cyklu.

Kedy sa čo deje

  1. Rastová fáza – fáza, ktorá by „pestovateľov“ svojej hrivy mala zaujímať najviac. Práve jej trvanie je totiž zodpovedné za to, z akých dlhých vlasov sa môžeme tešiť. Táto fáza trvá od dvoch do siedmych rokov, kedy sa bunky vo vlasovej cibuľke neustále delia a narastá ich počet. Takto vzniknuté bunky sú postupne vytláčané smerom hore a rohovatejú, čo má za následok nárast vlasu denne o cca 0,3 až 0,4 mm, teda zhruba 1 cm za mesiac.
  2. Prechodová fáza – je obdobie, kedy cievy ukončujú zásobovanie vlasového korienka potrebnými látkami, vlasová cibuľka hrubne a vlas následne odumiera. Jej trvanie je priemerne 3 až 4 týždne a nachádza sa v nej zvyčajne jedno percento našich vlasov.
  3. Pokojová fáza – zahŕňa pomalé sunutie vlasu nahor, až pokiaľ nevypadne. Zároveň sa v tomto období tvorí nová cibuľka i papila a pokračuje opakovanie celého cyklu. Jej trvanie je asi štyri mesiace a týka sa 14 percent vlasov, čo znamená, že za jeden deň nám takto môže vypadnúť až sto vlasov. Konečne máte argument, prečo sú vaše vlasy všade?

Vonkajšia starostlivosť nestačí

Ak vám genetika nenadelila práve vlasy vašich snov, stále dokážete zapracovať na svojej strave, výžive a životnom štýle tak, aby hrali do kariet rastu vašich vlasov. Je totiž viac ako pravdepodobné, že aj keď si zaobstaráte najmodernejšiu a najdrahšiu vlasovú kozmetiku a nebudete svojmu telu pomáhať aj zvnútra, prijímaním vhodnej stravy, vaše vlasy nezaznamenajú takú výraznú zmenu, akú by ste si želali.

Vlas potrebuje pre svoj rast dostatočné množstvo vitamínov, minerálov, stopových prvkov, antioxidantov a aminokyselín. Medzi najdôležitejšie jednoznačne patria omega-3 nenasýtené mastné kyseliny a selén. Na ich doplnenie a zlepšenie celkového stavu vlasov môžete využiť aj doplnky stravy, kde sa spomínané látky nachádzajú v koncentrovanej podobe. Vyberajte ich však starostlivo, s rozumom. Všímajte si hlavne výrobky, ktoré majú vysokú vstrebateľnosť a užívajte ich podľa návodu. Dôležité je tiež vytrvať, neočakávať, že po prvom mesiaci budú na vašej hlave markantné výsledky v podobe dlhej a lesklej hrivy. Neodmysliteľnou súčasťou dosiahnutia vytúžených vlasov by mala byť tiež pravidelná a správna starostlivosť zvonka.

Tu je pár tipov, ktorých by ste sa mali držať na ceste za vysnenou korunou krásy:

  • Neumývajte si vlasy príliš často, neustále premývanie vodou ich poškodzuje.
  • Vyhnite sa príliš vysokej teplote. - Osvojte si správny spôsob umývania
  • Vlasy neperte ako handru, ale jemne masírujte.
  • Šampónom sa venujte hlavne korienkom a pokožke hlavy, naopak, balzam či kondicionér nanášajte od stredu ku končekom.
  • Používajte šampóny určené pre váš typ vlasov.
  • Oplachujte vodou, ktorá by mala byť maximálne okolo 36 – 40 °C a jemne osušte.
  • Pokiaľ vám to čas dovolí, nechajte vlasy schnúť voľne a prirodzene.
  • Nezaťažujte ich množstvom stylingových prípravkov a určite sa vám časom odmenia.