Zima je pre pleť kritická: Čo jej najviac škodí?

Zuzana Paprskárová | 3. december 2023
pleť v zime
foto: istock

Zimné obdobie je skúškou odolnosti pleti. Nielen mráz a vietor, ale aj veľké zmeny teplôt pri prechode z vykúrených miestností do chladu pokožke neprajú.

Toto všetko pleť vyčerpáva a narúša jej prirodzenú reguláciu. Bez ohľadu na to, či zimu strávite doma v meste alebo sa chystáte lyžovať na hory, pleť v zime si zaslúži zvýšenú starostlivosť.

Červené líca bez lícenky

Pokožka v zime má tendenciu začervenať sa, svrbieť a šupinatieť. Prechod zo zimy do tepla má vplyv na krvný obeh. Pri prechode do zimy sa cievy stiahnu, krv sa presunie z končatín do životne dôležitých orgánov, ktoré si musia udržať teplotu 37°C. V dôsledku toho pokožka na prstoch, chodidlách a ušiach zbelie. Pri prechode do tepla, naopak, nastáva opačný jav. Drobné cievy sa roztiahnu, pokožka sčervenie a prechodne sa na tvári objaví rumenec. Najmä jemná a svetlá pokožka je mimoriadne citlivá na tieto zmeny teploty.

Pôsobenie týchto faktorov má za následok poškodenie ochranného filmu pokožky a jej zníženú obranyschopnosť. Pokožka je náchylnejšia na podráždenie, na prenikanie nežiaducich látok z ovzdušia a celkovo na vonkajšie podnety. To sa prejavuje rozličnými príznakmi, ako sú vysušená, začervenaná pokožka, pocity pnutia, šupinatosť, alergické reakcie, ekzémy, dermatitída. V zime sa v zásade celkovo zhoršuje stav kožných chorôb.

Na pleť pôsobia v zime najmä:

  • chlad, nízke teploty a mráz
  • vietor
  • slnečné žiarenie (najmä na horách pri lyžovaní či iných zimných športoch)
  • nízka vlhkosť
  • suché ovzdušie vykurovaných miestností
  • prechody zo studeného do teplého prostredia

Ako chrániť pleť v zime?

Na dennú ochranu pleti v zime stavte na výživné, hutnejšie, mastnejšie krémy. V minulosti nás mnohí odborníci odhovárali od používania hydratačných krémov počas zimy. Dôvodom bola obava, že čiastočky vody obsiahnuté v hydratačnom kréme by mohli na tvári zamrznúť a spôsobiť tak popraskanie cievok. Dnes sa kvalitný hydratačný krém do pleti vpíja a stáva sa tak jej okamžitou súčasťou. Make-up zase pôsobí ako doplňujúca ochranná bariéra. Nezabúdajte ani na starostlivosť o chodidlá. Hoci v zime nie sú vystavené takej námahe ako v lete, zaslúžia si náležitú opateru.

Vyhnite sa horúcim kúpeľom a vždy pred kúpeľom uprednostnite sprchu.

Ani v zime nezabúdajte na SPF

Pokiaľ sa v zime chystáte na hory, určite si okrem slnečných okuliarov pribaľte aj kozmetiku s vysokým UV faktorom. Kombinácia nízkych teplôt a ostrých slnečných lúčov totiž môže vašu oslabenú pokožku spáliť rovnako, ako keby ste ležali pri mori.
Problematické pritom nie je len dopadajúce žiarenie, ale aj žiarenie, ktoré sa odráža naspäť od snehu.
Na bežné denné ošetrenie postačí UV filter 15 - 20, ktorý dnes bežne obsahuje aj väčšina kvalitných denných krémov. Na horách použite UV filter od 30 vyššie.

Oči na horách

Sneh aj vodná hladina majú veľké množstvo nerovných plôch, ktoré spôsobujú odraz svetelných lúčov v niekoľkonásobne vyššom množstve, ako keď svieti samotné slnko. A keďže sa rôzne odrážajú smerom do oka, môžu ho podráždiť a poškodiť rohovku. Pri podráždení spojovky oči začervenajú, začnú žmúriť, slziť a byť svetloplaché. Oči teda treba chrániť najmä pred nepriamym slnečným žiarením. Kvalitné slnečné okuliare s dostatočným UV filtrom sú preto nevyhnutnosť a zároveň skvelý módny doplnok.