SOS pre suché ruky

Lucia Gáborová | 6. november 2023
Suché ruky

Mať v zime suché ruky je pomerne bežný jav spôsobený chladom, mrazom, studeným vetrom a tiež prechodom zo zimy do tepla. V súčasnosti, keď si ruky nielen umývame bežným mydlom, ale aj niekoľkokrát za deň dezinfikujeme, býva však tento problém oveľa rozšírenejší a sprevádzaný rankami a prasklinami, ktoré nám môžu spôsobovať značný diskomfort.

V prípade hlbokých prasklín ide neraz dokonca až o bolestivé a krvácajúce stavy vyžadujúce návštevu lekára. So správnym prístupom k tomuto problému však môžeme nepríjemné prejavy eliminovať, ba dokonca úplne odstrániť. 

Prečo máme suché ruky

Suchosť kože sa na rukách vyskytuje v zásade z toho istého dôvodu ako kdekoľvek inde na tele. Vonkajšia ochranná vrstva pokožky napomáha udržiavať vlhkosť. Skladá sa z kožných buniek a lipidov (tukov). Ak je teda s kožnou bariérou niečo v neporiadku, napríklad v nej nemáte dostatok lipidov, potom bude z pokožky pravdepodobne unikať vlhkosť, čoho výsledkom budú dehydratované, suché ruky. 

Umývaním rúk a ich častým dezinfikovaním doslova vyťahujete z pokožky vlhkosť a zbavujete ju prirodzenej hladiny tukov, ktoré v nej majú svoju úlohu. Horúca voda, priveľmi agresívne mydlá, dezinfekcia a papierové utierky jej stav ešte viac zhoršujú. Pri miernej suchosti kože pociťujete na rukách pnutie, začervenanie, suchý vzhľad alebo mierne svrbenie. Pri ťažkom stupni suchosti kože na nej vidieť olupovanie, výrazné začervenanie, podráždenie, silné svrbenie a hlboké, krvavé ranky či praskliny, ktoré sú doslova vstupnou bránou pre infekcie.

Ľudia so sklonom k ekzémom a dermatitíde tento stav bez špeciálnych prípravkov na lekársky predpis nezvládnu. Ostatní, ak urobia v hygiene rúk niekoľko úprav, problém so suchosťou kože na rukách dokážu vyriešiť aj sami. 

Desatoro pre pekné a zdravé ruky

  • Používajte jemné mydlá.
    To, čím si umývate ruky, je na ceste k zdravej pokožke kľúčové. Používajte jemné, dermatologicky testované mydlá (s označením sensitive). Práve umývanie rúk s antibakteriálnymi zložkami a dezinfekcia na báze alkoholu ruky vysušuje najviac. Mikróby z pokožky vašich rúk odstráni aj jemné mydlo, ak si ich budete umývať dostatočne dlho (minimálne 20 sekúnd) a poctivo. Poznatky o šírení koronavírusu sa síce neustále vyvíjajú, no základom akéhokoľvek kontaktného prenosu chorôb je rozhodne mydlo a voda, obzvlášť pred dotykom tváre a pred jedlom.
  • Základom je vlažná voda.
    Nie je nič horšie, ako keď prídete dovnútra z mrazivej zimy a umyjete si ruky v horúcej vode. Pokožka vtedy veľmi trpí. Na umývanie rúk okrem jemného mydla vždy a celoročne, ak je to možné, používajte vlažnú vodu.
  • Hydratujte.
    Krém na ruky použite po každom umytí ešte kým je pokožka mierne vlhká. Hydratačný krém používajte celoročne a v zime k nemu pridajte aj výživnejší, mastnejší krém. Môžete si ho buď zakúpiť v lekárni či v drogérii, alebo si ho nechajte v lekárni namiešať na mieru. Šikovná magistra vám s tým určite poradí.
  • Doprajte si zábal.
    Ak krémovaniu rúk v priebehu dňa nevenujete dostatočnú pozornosť, dbajte na to, aby ste si večer, pred spaním urobili poriadne výživný zábal. Naneste si na ruky hrubú vrstvu mastnejšieho krému, navlečte na ruky mikroténové rukavice a na ne ešte nasaďte bavlnené rukavice. Ak to vydržíte, nechajte si zábal pôsobiť celú noc. Ak nie, dovoľte krému, aby pôsobil na vašu pokožku aspoň hodinu. Potom, tesne pred spaním, si rukavice dajte dolu, zvyšky krému votrite do pokožky, prebytočný krém zotrite papierovým obrúskom a choďte spať.
  • Hľadajte kľúčové ingrediencie.
    Pri výbere krému na ruky hľadajte v zozname ingrediencií zložky, ktoré napomáhajú nielen hydratácii, ale aj regenerácii. Medzi okluzanty, ktoré dokážu uzamknúť vlhkosť v pokožke patria ceramidy, petrolatum (vazelína) a dimethicone (silikón). V prípade, že skôr preferujete prírodné zložky, namiesto vazelíny a silikónu, môže váš krém na ruky obsahovať včelí vosk, kakaové a bambucké maslo a prírodné oleje (emolienty). Extra vlhkosť pre pokožku zabezpečia humektanty, teda zložky, akými je kyselina hyalurónová, urea či glycerín. Na drobné ranky sú vhodné zasa krémy s obsahom zinku.
  • Upratujte v rukaviciach.
    Pri akejkoľvek manipulácii s vodou a čistiacimi prípravkami v domácnosti, alebo v práci, používajte ochranné rukavice. Áno, aj pri umývaní riadu či jeho nakladaní do umývačky. Nikdy nemanipulujte s čistiacimi prípravkami holými rukami, a to ani v prípade, že patria medzi šetrné či ekologické produkty. Aj tie vaše ruky odmasťujú. Potom, ako si stiahnete ochranné rukavice, si ruky umyte jemným mydlom, vlažnou vodou, mierne osušte a ihneď nakrémujte.
  • V zime bez teplých rukavíc ani na krok!
    Od jesene do jari si pri každom odchode z domu nasaďte teplé rukavice. Na šport funkčné, na prechádzky do prírody môžete zvoliť vlnené, na lyžovačku lyžiarske, na šoférovanie vám zasa poslúžia rukavice z kože či jemnej koženky. Za každú cenu držte ruky v teple o to viac, ak trpíte alergiou na chlad. Aj pred nasadením rukavíc použite hydratačný krém.
  • Pozor na suchý vzduch.
    Všimli ste si, že stav vašich rúk zhoršovali vykúrené priestory v zimných mesiacoch? Vo vykúrených priestoroch je mimoriadne suchý vzduch a preto zvážte, či si v prípade, že sú vaše ruky v zime extrémne suché aj napriek dodržaniu vyššie uvedených bodov, nezaobstaráte zvlhčovač vzduchu.
  • Starajte sa o svoje nechty.
    Špina a baktérie za nechtami môžu stav rúk ešte viac zhoršovať. Udržiavajte preto svoje nechty vkusne zastrihnuté, čisté a upravené. Pozor na agresívne odlakovače. Tie veľmi prispievajú k suchosti nechtovej kožtičky, a preto si ju vždy pri úprave a domácej manikúre ošetrite kvapkou rastlinného oleja.
  • Navštívte dermatológa.
    Ak sú vaše ruky extrémne suché, začervenané, opuchnuté a praskajú vám tak, že krvácajú, navštívte kožného lekára. Je možné, že trpíte niektorou formou dermatitídy. Lekár vás vyšetrí a predpíše vám produkt určený presne pre váš problém. Nečakajte príliš dlho, pretože hlboké praskliny sú nielen veľmi bolestivé, ale sú tiež vstupnou bránou pre infekcie. 

Na záver: Nezabudnite piť dostatok vody. Aj hydratácia zvnútra prispieva k zdravej pokožke vašich rúk, ale aj celého tela. 

Zamilujte sa do zimy ako Nóri
Prečítajte si tiež:

Zamilujte sa do zimy ako Nóri