Doprajte si čas pre SEBA

Lucia Gáborová | 31. december 2021
Doprajte si čas pre SEBA

Zdravý životný štýl je nevyhnutný na zvládanie stresu a na dosiahnutie rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom.

Aby ste ho dosiahli, nasmerujte svoju pozornosť na nasledovné činnosti.

Zábava a relaxácia

Kino, divadlo, večera s priateľmi, prechádzka s partnerom, cvičenie, dobrá kniha. Je len na vás, ktorú vami obľúbenú činnosť si zvolíte. Vyberte si takú, ktorá vám upokojí myseľ a zaktivizuje telo. Ak máte sedavé zamestnanie, ideálna voľnočasová aktivita pre vás bude pohyb. Ak pracujete fyzicky, oddychujte v pokoji. 

Zdravá strava

Vy ste sám pre seba najdôležitejším človekom, a preto to, čo jete, je pre vás veľmi dôležité. Šetriť časom pri výbere stravy, odbiť prípravu jedla a nahádzať ho do seba za päť minút sú tri zásadné chyby. Doprajte si čas na nákup kvalitných a čerstvých potravín, pripravujte jedlo s láskou a konzumujte ho bez neustáleho odbiehania k iným činnostiam. 

Rituály

Mali by byť dôležitou súčasťou nášho každodenného programu. Ranný rituál nás naladí na práve sa začínajúci deň, večerný rituál zasa na spánok. Môže spočívať v pití čaju, cvičení, čítaní si krátkych motivačných textov a podobne. 

Zdravý spánok

Nedostatok spánku zvyšuje stres. Ak zvyknete chodiť do postele s mobilom, nerobte to. Odučte sa tento nezdravý zlozvyk. Modré svetlo vyžarované týmito zariadeniami totiž znižuje hladinu melatonínu, hormónu spojeného so zdravým spánkom. Pred spaním si radšej doprajte teplý kúpeľ alebo sprchu, masáž, meditáciu či pokojnú polhodinku s dobrou knihou. Ak máte s neustálym nakúkaním na mobil problém, nastavte si ho o ôsmej večer do letového režimu a už nič neriešte. Nemusíte byť otrokom svojho smartfónu. 

Požiadajte o pomoc

Ak máte pocit, že vás pracovný stres valcuje a vy si sami neviete stanoviť pevnú hranicu, neváhajte požiadať o profesionálnu pomoc. Terapeut či kouč vám pomôže stanoviť si priority tak, aby ste nepodľahli prílišnému fyzickému aj mentálnemu zaťaženiu. Takýto krok totiž vyžaduje čas, stratégiu a perfektné plánovanie. 

Máte to vo svojich rukách

Ak priveľa pracujete, skôr či neskôr na vás padne únava a vyčerpanie. V prípade, že vám vaše telo dáva najavo známky únavy, nekráčajte po tejto rýchloceste ďalej. Zaraďte ručnú a naplánujte si do svojich pracovných dní pravidelný oddych. Inak by ste mohli skončiť so syndrómom vyhorenia, čo určite nechcete.

Zdravá rovnováha medzi pracovným a súkromným životom nie je utópia. A to, ako sa k nej postavíte, máte vo svojich rukách.