Párová terapia - pre koho je určená a čo od nej očakávať?

redakcia FIT štýl | 16. august 2017
Párová terapia - pre koho je určená a čo od nej očakávať?

Cítite sa osamelí, odstrčení, nepochopení, nedocenení? Chcete viac priestoru, viac sexu, viac pozornosti, viac pokoja? Ste zúfalí zo situácie, ktorá nastala a rozchod sa vám zdá byť v tejto chvíli vykúpením?

Čo robiť, ak cítime, že sa náš vzťah ocitol v slepej uličke?

V prvom rade nemlčať o tom, čo sa deje. Komunikácia je otvorením cesty k tomu druhému a ak si ju zahatíme mlčaním, kríza sa začne prehlbovať.

Čítajte tiež: Kríza vo vzťahu: čo ju môže spôsobiť a čo robiť keď nastane?

Prerastie do chronického stavu a vedie k ľahostajnosti a strate vzájomnej úcty. Príčinou nedorozumení je vo väčšine prípadov neschopnosť vyjadriť svoje potreby a na druhej strane ich nepochopenie. O vzájomnej dôvere svedčí aj fakt, že sa partneri neboja ísť do konfliktov a hľadať riešenia.

Cítite sa osamelí, odstrčení, nepochopení, nedocenení? Hovorte o tom. Chcete viac priestoru, viac sexu, viac pozornosti, viac pokoja? Hovorte o tom. Ste zúfalí zo situácie, ktorá nastala a rozchod sa vám zdá byť v tejto chvíli vykúpením? Zastavte sa a premýšľajte. Utekať nie je riešenie.

Mohlo by vás zaujímať: Hádky naše každodenné

Ak si nedokážete s daným stavom poradiť sami a chcete ho zmeniť, vyhľadajte pomoc. Obavy z vlastnej neschopnosti nechajte doma, lebo chyby nie sú zlyhaním, ale poučením.

Terapeut nedokáže zmeniť partnera – môže len pomôcť hľadať východiská

Zaklopať na dvere manželskej poradne znamená vyjadriť rozhodnutie: niečo chcem so vzťahom urobiť. Mám záujem, aby sa situácia posunula ďalej, problémy začali riešiť a opäť sa partnerský vzťah odrazil z bodu nula, v ktorom sa ocitol.

Párová terapia je určená pre partnerov, ktorí cítia potrebu riešiť svoje vzťahové problémy. Môžu to byť ťažkosti v komunikácii, nevera, rozdielny pohľad na výchovu detí, sexuálny život, problémové rodinné vzťahy a podobne.

Partneri môžu naraziť na problém, ktorý skomplikoval ich vzájomný vzťah – strata zamestnania, úmrtie v rodine, choroba – a zmenil jeho podobu. Párová terapia je zameraná na hľadanie riešenia. Mala by pomôcť páru naučiť sa znovu komunikovať svoje problémy.

Nepátra hlboko po príčinách ich vzniku, ale hľadá východiská, ako sa dajú riešiť. Nehľadá vinníka ani neobhajuje obeť. Pomáha nájsť ten správny vzťahový vzorec, ktorý by vyhovoval obom stranám.

Čítajte tiež: Po týchto mužoch ženy túžia. Ktorý typ muža oslovil vás?

Párová terapia - pre koho je určená a čo od nej očakávať?

Kedy nastane ten moment, keď je lepšie obrátiť sa na pomoc odborníka, v akom štádiu vzťahu klopú klienti na dvere manželskej poradne?

Psychologička Katarína Hatráková: „Prichádzajú vždy vtedy, keď sa vo vzťahu cítia zle. Časovo sú to rôzne obdobia – máme klientov, ktorí spolu chodia niekoľko mesiacov i vzťahy, v ktorých sú už odrastené deti a partneri majú za sebou desiatky spoločne strávených rokov.

Práve pocit, že nevedia ako ďalej, že nerozumejú tomu, čo sa okolo nich deje, vedie ich kroky k nám. Stáva sa, že pomoc vyhľadajú na základe dobrej spätnej väzby z ich okolia – od ľudí, ktorí túto možnosť využili.

Mohlo by vás zaujímať: Muzikoterapia alebo Keď hudba lieči

Vtedy, keď cítim, že to ďalej nejde, že ja sám za seba neviem, čo si v nejakej životnej situácii počať, ale ešte predtým, než začnem pociťovať „odpovede tela“, psychosomatické ťažkosti – poruchy spánku, bolesti žalúdka a podobne, je potrebné urobiť krok a vyhľadať niekoho, kto ma pomôže nasmerovať“.

Očakávania partnerov bývajú rôzne, rovnako ako aj ich motivácia. Pokiaľ jeden z partnerov vstupuje do procesu terapie s tým, že mu tretia osoba dá za pravdu a ukáže prstom na vinníka, môže zostať sklamaný.

„Najčastejším nereálnym očakávaním je zmena partnera, že sa môj partner zmení a bude všetko robiť tak, ako to ja potrebujem. Väčšina klientov však príde s očakávaním zmeny – nech sa stane čokoľvek, len nech mi je lepšie“, hovorí Katarína Hatráková z manželskej poradne.

V centre pozornosti párovej terapie nie je jeden alebo druhý z partnerov, ale ich vzťah. Poskytuje mu spätnú väzbu a poukazuje na vzájomne správanie sa oboch v rámci komunikácie, pri riešení problémov vo vzťahu. Úlohou terapeuta je spolu s klientami nájsť spôsob hľadania kompromisov pre zladenie vzájomných očakávaní a potrieb.

Pýtali sme sa na váš názor

Aký je váš názor? Vyhľadali by ste odbornú pomoc pri kríze vo vzťahu? Myslíte si, že psychológ dokáže pomôcť „opraviť“ vzťah? Čo by ste ako klient očakávali od párovej terapie?

Veronika, 30 rokov: „Odbornú pomoc pri kríze vo vzťahu by som vyhľadala určite, ale len vtedy, keby sme o to mali záujem obidvaja partneri, bola by medzi nami láska, chceli by sme pokračovať vo vzťahu a zároveň by sme si nevedeli pomôcť s nejakým problémom.

Keď je jeden z partnerov odhodlaný skončiť vzťah a ísť inou cestou, žiadna poradňa tomu nezabráni. Psychológ dokáže vo veľa prípadoch určite pomôcť, „zošije" ten vzťah, ale „jazvy" ostávajú. Potom to je len na partneroch, či sa budú obzerať do minulosti, alebo budú pracovať na jasnejšej budúcnosti.

Od párovej terapie by som očakávala byť počutá a vypočuť si starosti a problémy, ktoré nás trápia. Počuť odborné stanoviská k problémom, ako sa k nim postaviť, ako ich riešiť, cítiť v terapeutovi oporu, podporu a ochotu pomôcť.“

Mohlo by vás zaujímať: Šťastní vďaka meditácii - 1. casť

Monika, 36 rokov: „Pomoc by som vyhľadala v prípade, ak by sme nemohli/nevedeli už spolu komunikovať. Niežeby nebolo o čom, ale akosi by to nešlo, zdôveriť sa, cítiť potrebu rozprávať sa. Tiež by mohla nastať situácia, že by sa každý z nás cítil, že ten druhý mu ubližuje, že ho nechápe, aj napriek snahe o vysvetlenie by sa to rečami len zhoršovalo, trvalý pocit, že ten druhý mu nerozumie.

Určite by som sa obrátila na psychológa, ak by hrozilo narodenie postihnutého dieťaťa, respektíve sa narodilo. Názor na túto situáciu by mal každý z nás iný a mohlo by to narušiť náš vzťah. Od návštevy poradne by som očakávala pohľad na vec z druhej strany brehu, nezaujatý, a tým aj zmenu nášho pohľadu na problém.

Možno by sa tým našiel náš „kameň úrazu". Pokiaľ nejde o klinické diagnózy, človek si vie byť dobrým psychológom na každodenné situácie, vie nájsť riešenia, ak sa voči sebe a problému postaví bez falše a pomenuje veci správnym smerom.“

Čítajtet tiež:  Šťastní vďaka meditácii - 2. casť, ...cesta ku šťastiu