BEZ VAJEC: Je možné pri varení, pečení, nahradiť vajce inou potravinou? Určite áno!

Jana Tesák Potomová | 12. december 2023
Č9m nahradiť vajíčko?

Čo robiť v prípade, ak vajcia doma nemáme a potrebujeme ich pri varení?

Vajcia sú bohatým zdrojom bielkovín, vitamínov, minerálov a ďalších esenciálnych zložiek, ktoré sú potrebné v našej strave. No čo robiť v prípade, ak vajcia doma nemáme a potrebujeme ich pri varení? Prípadne nám ich konzumáciu nedovolí zdravotný stav, alebo naše vnútorné presvedčenie?

V niektorých receptoch môžeme vajcia úplne vynechať a u iných zase nahradiť iným variantom. A tých je skutočne dosť, veď vajcia v gastronómii majú veľa funkcií. Vajíčka emulgujú, majú svoju špecifickú chuť i konzistenciu, dodávajú objem a spájajú. 

Cícerová voda

Voda z konzervovaného cíceru dokáže nahradiť vajíčko až tak, že ju môžeme použiť namiesto tuhého snehu z bielok. Na jedno vaječné bielko sú potrebné dve polievkové lyžice cícerovej vody, na jedno celé vajce tri lyžice.

Konzervovaný cícer scedíme cez sitko, odoberieme potrebné množstvo a šľaháme. Elektrickým šľahačom budete mať rastlinný sneh bez bielok hotový za štvrťhodinu, ručne to bude trvať dlhšie. Pre lepší výsledok môžeme dokonca pridať stužovač šľahačky, ale pena je dosť pevná aj bez neho.

Použitie: všade tam, kde potrebujete použiť sneh z bielok

Sójové mlieko

Sójový lecitín v sójovom mlieku dokáže to, čo vajíčko. A preto s ním dokážeme ľahko pripraviť aj majonézu. Keďže to dokáže len sójový lecitín, iné rastlinné mlieka určite nepoužívame. Veľmi dôležité je v tomto prípade ustrážiť si obsah cukru v sójovom mlieku, aby sme majonézu na konci nemali sladkú.

Použitie: majonézy, krémy

Mleté ľanové semienka, ľanová múka

Zmiešame jednu polievkovú lyžicu mletých ľanových semienok alebo ľanovej múky s troma lyžicami vody. Necháme 5 minút postáť, až vznikne hustejšia, krémovitá hmota, podobná rozmiešanému vajíčku.

Použitie: múčniky, mäsové plnky, fašírky, placky, guľky, plnená cuketa, baklažán a všade tam, kde vajíčko slúži ako spojovací materiál

9 tajomstiev chia semienok
Prečítajte si tiež:

9 tajomstiev chia semienok

Chia semienka

Podobne ako ľanové fungujú aj chia semienka. Jednu lyžicu semienok zalejeme troma  lyžicami vody a necháme štvrť hodiny postáť, až vznikne želatínová hmota. Ňou nahradíme jedno vajíčko v recepte. 

Použitie: múčniky, mäsové i zeleninové plnky, fašírky, placky a všade tam, kde vajíčko slúži ako spojovací materiál

Banán

Na jedno vajce postačí polovica väčšieho zrelého banánu alebo jeden, ktorý roztlačíme či rozmixujeme na kašu. Ideálne je, ak je už trochu prezretý. Avšak myslime na to, že náš kulinársky výsledok môže mať jemne banánovú príchuť a zmenenú farbu.

Použitie: múčniky, pudingy, krémy, zmrzliny, sorbety

Čím nahradiť vajíčko?

Jablkové pyré

Aj jablkové pyré alebo detská výživa slúži ako náhrada vajec v koláčoch. Jedno vajíčko nahradí 5 lyžíc pyré, zmiešaných s lyžičkou kypriaceho prášku. Podobne ako pri banánoch je potrebné upozorniť na trocha inú konzistenciu a sviežejšiu chuť po pyré.

Použitie: koláče, palacinky, lievance

Avokádo

Do vašich obľúbených múčnikov môžete namiesto vajíčok použiť roztlačené zrelé avokádo. Polovica avokáda nahradí jedno celé vajce. Avokádo je veľmi zdravé a svojou konzistenciou prispeje aj k správnej forme koláča. Skvele sa hodí najmä do brownies.

Použitie: koláče, palacinky, lievance, krémy, zmrzliny

Avokádové guacamole
Prečítajte si tiež:

Avokádové guacamole

Želatína alebo agar-agar

Číra prášková želatína alebo agar-agar tiež poslúžia namiesto vajíčka. Lyžica agaru zmiešaná s lyžicou vody nahradí jedno vajce (1 vrecúško želatíny poslúži ako tri vajcia).

Použitie: múčniky, pudingy, krémy, palacinky, lievance

Sušené droždie

Polovica vrecúška sušeného droždia zmiešaná so 100 ml teplej vody nahradí jedno celé vajce. 

Použite do: múčnikov

Čierna soľ a lahôdkové droždie 

Lahôdkové droždie je neaktívne droždie, ktoré sa používa čisto kvôli chuti. Obsahuje totiž výraznú umami chuť, ktorá je charakteristickou chuťovou zložkou rôznych druhov mäsa či vajec. Práve pri nahrádzaní vajec je jeho zastúpenie teda kľúčové.

Druhou dôležitou zložkou receptov, kde sú vajcia dominantné, je charakteristická sírová aróma, ktorú si okrem vajíčok spájame aj s rôznymi prírodnými vodnými prameňmi, alebo priemyslom. Je to naozaj síra, ktorá túto charakteristickú vôňu vajciam pridáva. A presne tento rozmer pridáva jedlu čierna soľ. Je to soľ bohatá na síru, ktorá sa začne po kontakte s tekutinou uvoľňovať.

Pridaním čiernej soli tak dokážeme zabezpečiť až neuveriteľne autentickú chuť a vôňu vajec. Čiernu soľ, rovnako ako lahôdkové droždie, v bežných obchodoch zatiaľ budete hľadať márne. Treba sa vydať do špecializovaných predajní so zdravou výživou alebo s vegánskymi potravinami. Pri nahradení jedného vajíčka nám postačí približne jedna čajová lyžička lahôdkového droždia a polovica čajovej lyžičky čiernej soli. Treba pamätať na to, že čierna soľ reaguje s tekutinou, preto je najlepšie ju do receptu pridať až na úplnom konci, alebo pred servírovaním. Inak nám jej aróma veľmi rýchlo z jedla vyprchá.

Použitie: majonézový šalát, praženica

Arašidové maslo

Arašidové maslo je dnes už bežne dostupné a dokonca si ho vieme pripraviť i doma, priamo z arašidov. Postačí na to balík nesolených arašidov, lyžička oleja a výkonný mixér. Pri výbere masla v obchode vždy siahnite po čo najkvalitnejšom, bez pridaného cukru a soli, aby nám nevplývalo na výslednú chuť jedla. Postup použitia je tu veľmi jednoduchý. Jedna polievková lyžica arašidového masla nahrádza v recepte jedno vajíčko. Nevýhodou je len výraznejšia farba masla a následne i krému, prípadne alergia na arašidy.

Použitie: múčniky, sladké peny, krémy, zmrzliny

Kypriaci prášok do pečiva

Lyžička prášku do pečiva, zmiešaná s lyžicou oleja a lyžicou vody môžete nahradiť 1 vajce.

Použitie: palacinky, lievance, trhance, placky, cestíčko na obaľovanie

Vanilkový puding

Nahradiť vajíčko je možné zmiešaním 1 lyžičky vanilkového pudingu a 1 lyžičky oleja.

Použitie: múčniky, pudingy, krémy

Strúhaný zemiak

V slaných a mäsových jedlách poslúžia  namiesto vajíčka 2 – 3 lyžice surového postrúhaného zemiaku.

Použitie: placky, fašírky

Silken tofu

Tofu nemusí byť vždy len tuhé vo tvare kvádra. Existuje aj také, ktoré je spracované do hodvábne jemnej konzistencie. Obsahuje vyšší podiel vody a má preto jemnejšiu textúru, ktorá nám dokáže krásne nahradiť tepelne upravené vajíčko v podobe, ktorú poznáme napríklad z praženice. Tento typ tofu nie je jednoduché zohnať. Vieme však použiť aj u nás bežne dostupné tofu, avšak výsledok bude o niečo menej presvedčivý. Pracujeme tu zhruba s objemom jedna k jednej.

Použitie: praženica a všade tam, kde je vajíčková konzistencia potrebná