Raw karamelové brownies (bez lepku)
Kto by ich nemiloval? Šťavnaté brownies plné orieškov. Po naservírovaní zmiznú ani sa nenazdáte.
Suroviny
Korpus
- 70 g mandlí,
- 50 g vlašských orechov,
- 8 ďatlí bez kôstky,
- 4 sušené figy,
- 65 g kakaa,
- 2 PL vody.
Karamelová vrstva
- 8 ďatlí bez kôstok vopred ponorených vo vode na 1 – 2 hodiny,
- 65 g makadamiových orieškov,
- 3 PL tahini pasty,
- 1 ČL vanilkového extraktu,
- 1 PL vody,
- 2 PL rozpusteného kokosového oleja.
Čokoládová vrstva
- 50 g kokosového oleja,
- 60 ml bio javorového sirupu,
- 30 g kakaa.
Postup
Pripravíme si plech s rozmermi 20 x 20 cm a vystelieme ho papierom na pečenie. Na prípravu korpusu vložíme do mixéra mandle a vlašské orechy a poriadne rozmixujeme. Potom pridáme nakrájané datle, figy, kakao a vodu a opäť rozmixujeme na hladkú lepkavú hmotu. Pomocou lyžice / naberačky navrstvíme hmotu na plech a doformujeme vlhkými rukami. Dáme do mrazničky a zatiaľ si pripravíme karamelovú vrstvu.
Na prípravu karamelovej vrstvy si vyžmýkame datle a spolu s makadamiovými orechmi, tahini, vanilkovým extraktom, vodou a kokosovým olejom ich vložíme do mixéra. Mixujeme až kým je hmota úplne konzistentná. Občas zotrieme obsah zo strán nádoby mixéra, aby sa všetko dobre rozmixovalo. Takto pripravenú hmotu nalejeme na korpus a uhladíme špachtľou. Dáme späť do mixéra na 20 – 30 minút, predtým než pridáme čokoládovú polevu.
Keď sú prvé dve vrstvy poriadne stuhnuté nalejeme na ne čokoládovú polevu, ktorú si pripravíme nasledovne. Do menšieho hrnca vložíme kokosový olej a necháme rozpustiť na miernom ohni. Stiahneme z ohňa a pridáme javorový sirup s kakaom a premiešame, aby vznikla hladká hmota. Keď máme všetky vrstvy na sebe, plech zakryjeme potravinovou fóliou a dáme do mrazničky aspoň na 1,5 – 2 hodiny. Hotové vyberieme, nakrájame a môžeme podávať.
Dobrú chuť.